Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2012

Αυξάνεται η στρατιωτική θητεία κατά τρεις μήνες


Η επίσημη ανακοίνωση αναμένεται τις επόμενες ημέρες

Αύξηση της στρατιωτικής θητείας θα ανακοινώσει τις προσεχείς ημέρες, εντός Ιανουαρίου, η ηγεσία
του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας Ελεύθερος Τύπος.

Η εισήγηση των στρατιωτικών είναι για 3 μήνες επιπλέον θητεία και στους τρεις κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων, με 12 μήνες για το στρατό και 15 για ναυτικό και αεροπορία.

Ωστόσο, είναι πιθανόν η διάρκεια της θητείας να προσδιοριστεί επακριβώς σε δεύτερη φάση και μετά από διαβούλευση με τα πολιτικά κόμματα και τις νεολαίες.

Όσοι υπηρετούν κατά την περίοδο που ανακοινωθεί η απόφαση αύξησης της στρατιωτικής θητείας δεν θα θιγούν. Ο επιπλέον χρόνος θα αφορά όσους καταταγούν από την έκδοση της υπουργικής απόφασης και μετά.

Ο κύβος για την αύξηση της στρατιωτικής θητείας ερρίφθη μετά και την τελευταία συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής στο Πεντάγωνο, λίγο πριν από τις εορτές των Χριστουγέννων, στην οποία όλοι σχεδόν οι βουλευτές τάχθηκαν υπέρ μιας τέτοιας εξέλιξης, αφού προηγουμένως άκουσαν από τη στρατιωτική ηγεσία τα προβλήματα που υπάρχουν λόγω της μεγάλης έλλειψης προσωπικού.

Αύξηση της θητείας είχε προαναγγείλει και ο τέως υπουργός Πάνος Μπεγλίτης, αλλά οι πολιτικές εξελίξεις του Νοεμβρίου τον πρόφτασαν. Οι στρατιωτικοί κρίνουν επιβεβλημένη την αύξηση της θητείας κατά 3 μήνες καθώς ο περιορισμένος αριθμός απόδοσης των ΕΣΣΟ., λόγω της υπογεννητικότητας, η αναστολή των προσλήψεων επαγγελματιών οπλιτών και η συντήρηση ενός μεγάλου αριθμού μονάδων προκαλούν σοβαρά προβλήματα λειτουργίας του Στρατεύματος, με την επάνδρωση σε ορισμένες περιπτώσεις να είναι και 30%.

Η πρόταση των επιτελών έχει ήδη παραδοθεί στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

http://karatzova.com/index.php?option=com_content&view=article&id=3770:2012-01-03-17-34-49&catid=52:2011-08-17-18-41-10&Itemid=126