Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2012

Σύσσωμη αντιδρά η κοινωνία του Λιτοχώρου για να μείνει το ΙΚΑ


Στο πόδι είναι η κοινωνία του Λιτοχώρου, στο άκουσμα ότι η κεντρική διοίκηση του ΙΚΑ σκοπεύει να κλείσει το τοπικό υποκατάστημα. Ήδη κατά το παρελθόν είχαν γίνει κινήσεις κατά ενός
τέτοιου ενδεχομένου και τώρα πάλι υπάρχει συστράτευση όλων των φορέων στον κοινό αγώνα, ώστε το ΙΚΑ Λιτοχώρου να εξακολουθήσει να λειτουργεί και να εξυπηρετεί τη Νότια Πιερία.
Σήμερα μάλιστα θα υπάρξει συνάντηση στο δημαρχείο για το συγκεκριμένο θέμα, μεταξύ του δημάρχου Γιώργου Φαρμάκη και των Σωματείων Επαγγελματιών και Οικοδόμων Λιτοχώρου. Εκεί θα ληφθούν οι αποφάσεις για τις κινήσεις που θα γίνουν ώστε να αποφευχθεί μια τέτοια αρνητική εξέλιξη. Επίσης, θα συζητηθεί και το πλαίσιο που θα τεθεί κατά τη συνάντηση που θα έχει ο κ. Φαρμάκης την Πέμπτη με τον διοικητή του ΙΚΑ στην Αθήνα.
Ακολουθούν οι δηλώσεις που έκαναν για την υπόθεση στον συντάκτη του Ο.Β Αλέξανδρο Σωματαρίδη ο δήμαρχος του δήμου Δίου-Ολύμπου Γιώργος Φαρμάκης, η πρόεδρος του Σωματείου Επαγγελματιών Λιτοχώρου Φανή Κουτσιμανή και ο πρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ Λιτοχώρου Σωτήρης Λέινας.

«Προφανώς ο διοικητής του ΙΚΑ έχει λάθος ενημέρωση, δεν θα το δεχτούμε»
«Αν προωθηθεί ένα τέτοιο σενάριο θα είμαστε όσο το δυνατόν δυναμικότεροι. Με το που έφθασε το έγγραφο στον διοικητή του ΙΚΑ ήδη πραγματοποιήθηκαν κάποιες πρωτοβουλίες. Την Πέμπτη θα κατέβω ο ίδιος και έχω την αίσθηση ότι κάποια πράγματα δεν θα περπατήσουν όπως τα υπολογίζουν κάποιοι.
Ο διοικητής, προφανώς, έχει λάθος ενημέρωση. Εμείς θα κατέβουμε και θα αποδείξουμε με στοιχεία ότι το κατάστημα του ΙΚΑ στο Λιτόχωρο είναι κερδοφόρο και μπορεί αν στελεχωθεί ακόμα καλύτερα να επιτελέσει πλήρως το ρόλο του.
Δεν ξέρω με ποια λογική προχώρησαν σε αυτόν τον «Καλλικράτη», η αλήθεια όμως είναι ότι δεν θα δεχτούμε το κλείσιμο του ΙΚΑ στο Λιτόχωρο. Δεν ξέρω τι συνέβη με το αντίστοιχο κατάστημα στο Αιγίνιο, είμαι σίγουρος όμως ότι είναι ανόμοια τα μεγέθη.
Στη Νότια Πιερία, όπως το γνωρίζουν όλοι, υπάρχουν χιλιάδες επιχειρήσεις πέρα από τον τεράστιο αριθμό των ασφαλισμένων. Το πρωί της Τρίτης έχουμε συγκέντρωση εδώ στο δημαρχείο με τους Επαγγελματίες και τους Οικοδόμους, προκειμένου να καθορίσουμε τα επόμενα βήματά μας.
Είναι ευχάριστο ότι η αντιπολίτευση σύσσωμη τάχθηκε υπέρ του δίκαιου αυτού αιτήματος των επαγγελματιών και των ασφαλισμένων. Εφόσον είμαστε ενωμένοι πιστεύω ότι θα έχουμε καλά αποτελέσματα».
Η ΦΑΝΗ ΚΟΥΤΣΙΜΑΝΗ
«Θα παλέψουμε με νύχια και με δόντια για να υπερασπιστούμε την οικονομία του τόπου»
«Είναι σαφέστατο ότι δεν θέλουμε να φύγει το ΙΚΑ από το Λιτόχωρο. Εξυπηρετεί πολύ κόσμο στη Νότια Πιερία. Ο κόσμος θα χάνει εργατοώρες, αυτό ίσως δεν το καταλαβαίνουν οι διοικούντες.
Εμείς θέλουμε την αποκέντρωση και παλιότερα σαν σωματείο επαγγελματιών είχαμε ζητήσει το ΟΑΕΕ που δικαιούμαστε με προεδρικό διάταγμα, κάτι που δεν έγινε. Χρειάζονται οι υπηρεσίες.
Την Τρίτη έχουμε συνάντηση και με το δήμαρχο και το σωματείο οικοδόμων, τίποτα δεν είναι σίγουρο, είναι μια πρόταση του διοικητή του ΙΚΑ. Θα το παλέψουμε, το παρακολουθούμε από κοντά. Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι το θέμα ανακινείται και από υπαλλήλους, οι οποίοι μένουν στην Κατερίνη και τώρα πηγαινοέρχονται. 
Αυτό όμως δεν μπορεί να οδηγήσει το ΙΚΑ να φύγει από το Λιτόχωρο. Πιστεύω ότι θα το ανατρέψουμε. Όλοι μπορούμε να καταλάβουμε, στις εποχές που ζούμε, ότι τέτοιες υπηρεσίες βοηθούν οικονομικά και πρακτικά τους κατοίκους. Πρέπει να έρθουν κι άλλες υπηρεσίες και όχι να φύγουν.
Άλλωστε, για όσους δεν το γνωρίζουν το ΙΚΑ είναι με ελάχιστο ενοίκιο στο κτίριο του Λιτοχώρου. Δεν μπορεί να πει κάποιος ότι έχει έξοδα ότι θα εξυπηρετήσει λόγους οικονομίας. Εμείς θα το παλέψουμε, με νύχια και με δόντια για να υπερασπιστούμε και τα συμφέροντα, την οικονομία του τόπου».
Ο ΣΩΤΗΡΗΣ ΛΕΙΝΑΣ
«Δεν θα περάσει αυτή η αντιλαϊκή πολιτική, αυτά που μας ανήκουν θα τα πάρουμε»
«Είναι γεγονός ότι ο Καλλικράτης αυτός δημιουργεί προβλήματα, χωρίς να έχουμε καμιά θετική επίπτωση. Σε αυτό το πλαίσιο είναι και το ενδεχόμενο να κλείσει το ΙΚΑ Λιτοχώρου, στο οποίο είμαστε οπωσδήποτε αντίθετοι.
Κάναμε διαμαρτυρίες και παραστάσεις για αυτό το θέμα και στα κεντρικά, στην Αθήνα. Το ΙΚΑ Λιτοχώρου εξυπηρετεί ουκ ολίγες ανάγκες, είναι γνωστές οι αποστάσεις π.χ. από τους Ν.Πόρους μέχρι την Κατερίνη.
Έτσι ξεκινήσαμε και για το Κέντρο Υγείας και για παθολόγο γιατρό, αντιδράσαμε, κάναμε καταλήψεις κ.α. Δεν μπορεί να δικαιολογηθεί για λόγους οικονομίας. Το ΙΚΑ στο Λιτόχωρο δεν πληρώνει σχεδόν τίποτα.
Είμαστε αντίθετοι και θα κάνουμε αγώνα μεγάλο. Δεν θα περάσει αυτή η αντιλαϊκή πολιτική. Δεν ξέρω τι κάνουν αυτοί που κυβερνούν, όμως δεν λύνουν τα προβλήματα του ελληνικού λαού. Αυτά που μας ανήκουν θα τα πάρουμε».