Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2011

Πηγαίνουν ή όχι τα δάνεια σε μισθούς και συντάξεις;

Να απαντήσει τώρα η κυβέρνηση

Το αδιέξοδο στο οποίο περιήλθε χθες το υπουργικό συμβούλιο με αφορμή το θέμα της προωθούμενης περικοπής των επικουρικών συντάξεων αποδεικνύει τον βιαστικό, εξαναγκαστικό και επομένως αντιπαραγωγικό τρόπο με τον οποίο σχηματίστηκε η
κυβέρνηση συνεργασίας, που δεν στηρίχθηκε σε καμιά προγραμματική συμφωνία. 


Κατά την συζήτηση στο υπουργικό συμβούλιο δεν επήλθε συμφωνία, καθώς ήδη από την προηγουμένη η Νέα Δημοκρατία είχε ξεκαθαρίσει πως δεν θα αποδεχθεί περικοπή συντάξεων, με αποτέλεσμα η συζήτηση να μετατεθεί για την επόμενη εβδομάδα. 

Σύμφωνα με τα προγραμματισθέντα, η τροπολογία για τις περικοπές επρόκειτο να κατατεθεί στα μέσα του Ιανουαρίου και οι ρυθμίσεις της να ισχύσουν αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου. 

Με τη Νέα Δημοκρατία να υποστηρίζει πως δεν πρόκειται να παραβιάσει την βασική υπόσχεσή της για αποτροπή οποιασδήποτε περαιτέρω μείωσης των συντάξεων και τα εκτός κυβέρνησης κόμματα να καταγγέλλουν πως η περικοπή των επικουρικών συντάξεων περιλαμβάνεται στον προϋπολογισμό που ψηφίστηκε από τα τρία κόμματα τα οποία μετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό, είναι σαφές πως η κυβέρνηση Παπαδήμου ζει τον πρώτο της σοβαρό τριγμό. 
Αποτελεί και αυτό άλλη μια απόδειξη της ανωμαλίας, καθώς και ο προϋπολογισμός ψηφίστηκε πακέτο με την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης προς την νέα κυβέρνηση, ως μέρος του γενικότερου εκβιασμού για τον σχηματισμό της συγκυβέρνησης, προκειμένου να εκταμιευτεί η έκτη δόση. 

Επρόκειτο για έναν προϋπολογισμό που καταρτίστηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση και ουσιαστικά ψηφίστηκε χωρίς να συζητηθεί στις λεπτομέρειές του, καθώς επρόκειτο για προαναγγελθέν γεγονός. 

Άλλωστε και η ίδια η συζήτηση επί του προϋπολογισμού ουδεμία σχέση είχε με αυτό καθαυτό το θέμα και τις λεπτομέρειές του, καθώς αναλώθηκε σε παράλληλους μονολόγους αυτοκριτικής, κριτικής και δικαιολόγησης της παρούσας κατάστασης και του σχηματισμού της «κυβέρνησης ανάγκης». 

Έτσι, οι μεν υπουργοί του ΠΑΣΟΚ, όπως στην συγκεκριμένη περίπτωση ο κ. Γ. Κουτρουμάνης, συνεχίζουν να φέρνουν νομοσχέδια βάσει του προϋπολογισμού, οι δε εταίροι από τη Νέα Δημοκρατία και του ΛΑΟΣ, ανακαλύπτουν τώρα πως ο ίδιος ο προϋπολογισμός, που ψηφίστηκε με κλειστά μάτια λόγω έκτης δόσης, περιλάμβανε, όπως ήταν φυσικό, μέτρα. 

Αντιμέτωπος με την παράδοξη κατάσταση βρίσκεται και ο πρωθυπουργός κ. Λουκάς Παπαδήμος, που χθες ξεκαθάρισε ότι το νομοσχέδιο για τις επικουρικές πρέπει να έχει κατατεθεί μέχρι τις 15 Ιανουαρίου, ξεκινώντας διαβουλεύσεις με τους αρχηγούς των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνησή του και αναζητώντας διέξοδο μέσω κάποιων αλλαγών και αποδοχής αντιπροτάσεων. 

Όσο για τον κ. Κουτρουμάνη, είπε χθες πως έχει ενημερώσει την τρόικα ότι πιθανόν οι ρυθμίσεις επί τους θέματος να καθυστερήσουν έναν ή δύο μήνες, προκειμένου να βρεθεί κοινός τόπος. 

Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως, στο υπουργικό συμβούλιο συμφώνησαν όλοι πως υπάρχει ανάγκη για άμεση αντιμετώπιση του θέματος, ώστε να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων.  

Ήδη από χθες κυκλοφορούν διάφορα στοιχεία και αριθμοί, από όπου προκύπτει ότι αν δεν υπάρξει περικοπή επικουρικών συντάξεων, πολύ σύντομα τα Ταμεία δεν θα διαθέτουν την αναγκαία ρευστότητα για να συνεχίσουν να τις καταβάλλουν. 

Με μια διαφορά: Οι επικουρικές συντάξεις είναι χρήματα που έχουν συνεισφέρει αποκλειστικά οι εργαζόμενοι και οι επιχειρήσεις στη διάρκεια του εργασιακού βίου και επομένως είναι εντελώς ανταποδοτικές. 

Επιπλέον, σύμφωνα με το Σύνταγμα, το Κράτος εγγυάται τις συντάξεις. Βέβαια, δεν αναφέρεται πουθενά το ύψος των συντάξεων, οπότε μπορεί κανείς να σκεφθεί πως είναι δυνατόν να καταλήξουν αυτές σε ψίχουλα – αρκεί να τις εγγυάται το κράτος! 

Και τέλος, θα πρέπει κάποτε να μας πουν οι κυβερνώντες πού πηγαίνουν τα χρήματα από τις δόσεις των δανείων. 

Διότι ακούμε συνεχώς να επαναλαμβάνεται το επιχείρημα πως αν δεν λάβουμε την τάδε δόση, δεν θα πληρωθούν μισθοί και συντάξεις. 

Αλλά αν οι συντάξεις… εξαερωθούν εντελώς, τότε γιατί παίρνουμε τις δόσεις των δανείων; 

Η κυβέρνηση, αλλά και η τρόικα, οφείλουν να απαντήσουν ευθέως: Λαμβάνει ή όχι η χώρα τα δάνεια για να πληρώνει μισθούς και συντάξεις; 

Διότι αν τα δάνεια χρησιμεύουν στην καταβολή συντάξεων, τότε αυτές (οι ήδη κουτσουρεμένες) πρέπει να συνεχίσουν να καταβάλλονται χωρίς περαιτέρω περικοπές. 

Ας απαντήσουν, λοιπόν, οι λεγόμενοι τεχνοκράτες. Και ας δώσουν επιτέλους λογαριασμό για το πού πηγαίνουν τα δανεικά που λαμβάνουμε ζώντας κάθε φορά ένα θρίλερ.


http://www.elzoni.gr/html/ent/978/ent.16978.asp