Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2011

Το… πατριωτάκι συνεχίζει να διαπρέπει

ΡΩΜΥΛΟΣ ΚΟΜΝΗΝΟΣ

Στα μέσα της… προ-προηγούμενης δεκαετίας, ο Τζορτζ Στεφανόπουλος είχε ήδη καταφέρει να γίνει ο πιο αναγνωρίσιμος, επώνυμος Έλληνας στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ήταν το «δεξί χέρι» του μέχρι τότε άγνωστου Κυβερνήτη του Άρκανσα Μπιλ Κλίντον, ο
οποίος στις εκλογές του 1992 κατάφερε να διώξει τον Τζορτζ Μπους τον πρεσβύτερο από τον Λευκό Οίκο, και να παραμείνει στην Προεδρία των ΗΠΑ για δυο θητείες.

Ο Στεφανόπουλος υπήρξε ο «πολιτικός εγκέφαλος» εκείνης της εκστρατείας, δεν άργησε ωστόσο να απομακρυνθεί από το στενό επιτελείο του Αμερικανού Προέδρου, πληρώνοντας το τίμημα των εσωτερικών διαγκωνισμών για προστιθέμενη επιρροή και εξουσία.

Φυσικά, δεν χάθηκε. Ασχολήθηκε με την τηλεόραση, όπου παρουσιάζει εκπομπές στο ABC, και θα διαδεχθεί και την Κριστιάν Αμανπούρ στο δημοφιλές show «This Week». Συνεχίζοντας να παρεμβαίνει, με τον τρόπο του, στα δημόσια πράγματα των Ηνωμένων Πολιτειών.

Οι πιο έμπειροι, θυμούνται τον Τζορτζ Στεφανόπουλο να έχει ρόλο ακόμη και στο επιτελείο του Μάικλ Δουκάκη, στις προεδρικές εκλογές του 1988, τότε που ο Έλληνας ομογενής πολιτικός βρέθηκε πολύ κοντά στο να περάσει την είσοδο του Λευκού Οίκου ως οικοδεσπότης. Τελικά, υποτάχθηκε στο… αυτονόητο, που έλεγε ότι θα έχανε από τον Αντιπρόεδρο του Ρόναλντ Ρέηγκαν και άλλοτε επικεφαλής της CIA, Τζορτζ Μπους.

Ο Τζορτζ Στεφανόπουλος, είχε λόγο και ρόλο και στην καμπάνια του Μπαράκ Ομπάμα, για τις εκλογές του 2008. Κυρίως στις δύσκολες στιγμές που προηγήθηκαν της επικράτησης απέναντι στη Χίλαρι Κλίντον για το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος. Απέναντι δηλαδή στη σύζυγο του Προέδρου που τον… απέλυσε.

http://www.statesmen.gr/