Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2011

Ο Γιούνκερ συνδέει το “όχι” με χρεοκοπία

01.11.2011ΜΑΝΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ


Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ παραμένει μια εμβληματική προσωπικότητα για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και πρόεδρος του Eurogroup έχει κερδίσει επαξίως τον χαρακτηρισμό του «Mr. Euro», για τον συνεπή προσανατολισμό
του και τις εργώδεις προσπάθειες για τη δημιουργία της ευρωζώνης. Μάλλον δικαιούται λοιπόν να αγωνιά… λίγο περισσότερο για τη ζώνη του ευρώ.

Παράλληλα, παραμένει φιλέλληνας. Έστω κι αν η σημερινή Ελλάδα, της μεγάλης κρίσης, είναι μια χώρα που του προκαλεί διαρκή ανησυχία, για το ενδεχόμενο να παρασύρει στην κατάρρευση ολόκληρη την Ευρώπη.

Σήμερα, την επομένη του σοκ που προκάλεσε στις Βρυξέλλες η απόφαση του Γιώργου Παπανδρέου να προχωρήσει στη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, για την έγκριση ή όχι της νέας δανειακής σύμβασης με την τρόικα, η οποία περιλαμβάνει το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους σε ποσοστό 50%, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ φρόντισε να μας… προειδοποιήσει.

Ερωτηθείς για το αν μια ενδεχόμενη αρνητική ψήφος των Ελλήνων στο δημοψήφισμα θα σημάνει χρεοκοπία για την Αθήνα, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ απάντησε: «Δεν μπορώ να το αποκλείσω. Εξαρτάται όμως από το πώς θα διατυπωθεί ακριβώς η ερώτηση, και πάνω σε τι θα ψηφίσουν οι Έλληνες πολίτες».

Ο πρόεδρος του Eurogroup, επέρριψε ευθύνες στον Γιώργο Παπανδρέου για την κατάσταση… χάους που έχει δημιουργηθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τις διεθνείς αγορές, κατηγορώντας τον ότι έλαβε την απόφαση για τη διενέργεια δημοψηφίσματος, χωρίς να συμβουλευτεί, αλλά ούτε και να ενημερώσει σχετικά τους άλλους Ευρωπαίους ηγέτες.

Οι δηλώσεις του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ έρχονται να επιβεβαιώσουν την εκτίμηση για το εξαιρετικά βαρύ κλίμα που έχει διαμορφωθεί στην Ευρώπη για την Κυβέρνηση, και προσωπικά τον Πρωθυπουργό.

Ένα κλίμα που οδήγησε στην εσπευσμένη κλήση του Γιώργου Παπανδρέου στις Κάννες, προκειμένου να δώσει εξηγήσεις στη Σύνοδο του G20, εκεί όπου μεταξύ άλλων θα βρίσκεται και ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα.

http://www.statesmen.gr/