Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2011

Ανακοίνωση από την Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή της Π.Κ.Μ. σχετικά με νέα έργα που εντάχθηκαν στο Π.Ε.Π. Μακεδονίας - Θράκης


Από την Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ανακοινώνονται τα εξής:


Σε συνέχεια της Αίτησης Χρηματοδότησης που κατέθεσε η 10η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού στην Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, με την οποία υποβλήθηκε πρόταση για τη χρηματοδότηση της πράξης με τίτλο «ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΥΡΓΟΥ ΖΩΓΡΑΦΟΥ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ» η πρόταση αξιολογήθηκε θετικά και επιλέχτηκε για χρηματοδότηση με προϋπολογισμό 460.338 €. Ο πύργος Ζωγράφου, στον ομώνυμο οικισμό κοντά στα Ν. Μουδανιά Χαλκιδικής, ανήκε στο μετοχιακό συγκρότημα της μονής Ζωγράφου (κήρυξη: ΥΑ ΥΠΠΕ/ ΑΡΧ/Β/Φ35 /53441/832/ 23.6.1981 - ΦΕΚ 406/Β/9.6.1981). Δεν είναι γνωστό πότε κατασκευάστηκε (ίσως μετά το 1325), αλλά το 1465 ήταν ήδη κατεστραμμένος και ενδεχομένως δεν ανακαινίστηκε μέχρι τα τέλη του 16ου αι. (πριν το 1568), που επανεμφανίζεται στις πηγές. Το 1597 καταστράφηκε το μετόχι και μόνο το 1869 αναφέρεται στις πηγές ως οικία λεγόμενη πύργος. Το 1922 παραχωρήθηκε για την εγκατάσταση προσφύγων από την Καππαδοκία, ενώ το 1996 στο πλαίσιο της προστασίας του μνημείου πραγματοποιήθηκε, από την 10η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, αποκατάσταση της στέγης (ΥΠΠΟ/ΔΑΒΜΜ/ 14878/599/ 18.4.1996). Πρόκειται για ένα κτίσμα ορθογωνικής κάτοψης (διαστάσεων 10,00x9,30 μ.), με τρεις ορόφους και σωζόμενο ύψος 12 μ. περίπου. Η πρόταση αφορά την στερέωση και αποκατάσταση των λιθόκτιστων τοιχοποιιών στο σωζόμενο ύψος, καθώς και τη συντήρηση και μερική συμπλήρωση του ξύλινου φέροντα οργανισμού, χωρίς να συμπεριλαμβάνεται ο εξώστης ή οι διαχωριστικοί τσατμάδες της φάσης της κατοικίας. Επίσης διατηρείται η υφιστάμενη στέγη, που αναπαράγει τη φάση του πυργόσπιτου, αλλά στο πλαίσιο εκσυγχρονισμού της προβλέπονται οι απαραίτητες μονωτικές στρώσεις. Πάνω από το χωμάτινο δάπεδο του υπογείου, θα δημιουργηθεί ένα αυτοφερόμενο ξύλινο επίπεδο κυκλοφορίας για το κοινό, σχήματος Γ, ώστε να περιβάλλει το «ταντούρι», το οποίο θα λειτουργεί ως έκθεμα.

Σε συνέχεια της Αίτησης Χρηματοδότησης που κατέθεσε ο Δήμος Πολυγύρου στην Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, με την οποία υποβλήθηκε πρόταση για τη χρηματοδότηση της πράξης με τίτλο «Προμήθεια εξοπλισμού ειδικών σχολείων Δήμου Πολυγύρου» η πρόταση αξιολογήθηκε θετικά και επιλέχτηκε για χρηματοδότηση με προϋπολογισμό 221.203,82 €. Η πράξη αφορά την προμήθεια κατάλληλου εξοπλισμού για τα ειδικά σχολεία του Δήμου Πολυγύρου. Ο υπό προμήθεια εξοπλισμός περιλαμβάνει είδη από τις ακόλουθες κατηγορίες: υπολογιστές – μηχανές γραφείου – συσκευές ήχου και εικόνας, διαδραστικοί πίνακες, έπιπλα, εξοπλισμός φυσιοθεραπείας, εξοπλισμός γυμναστικής, αθλοπαιδιών και ψυχοκινητικής αγωγής, εξοπλισμός εργαστηρίων αυτόνομης διαβίωσης, εξοπλισμός εργαστηρίων κηπουρικής, κεραμικής, ηλεκτρολογίας, ειδικός εξοπλισμός για παιδιά με κινητικά προβλήματα, ειδικός εξοπλισμός για παιδιά με προβλήματα όρασης και λοιπός εξοπλισμός.


Τα έργα χρηματοδοτούνται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ- ΘΡΑΚΗΣ 2007-2013» και συγχρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.