Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2011

Στα 60 δισ. ευρώ οι ανείσπρακτοι φόροι στην Ελλάδα, λέει ο Χ. Ράιχενμπαχ


Στα 60 δισ. ευρώ οι ανείσπρακτοι φόροι στην Ελλάδα, λέει ο Χ. Ράιχενμπαχ. Περίπου 8 δισ. ευρώ είναι άμεσα εισπράξιμα λέει η Ομάδα Δράσης της Κομισιόν Απώλειες περίπου 60 δισ. ευρώ από τη φοροδιαφυγή και τους ανείσπρακτους φόρους, υπολογίζεται ότι υπάρχουν στην Ελλάδα, σύμφωνα με την πρώτη τριμηνιαία έκθεση της ειδικής ομάδας δράσης της Κομισιόν. Όπως είπε ο επικεφαλής της ομάδας, Χόρστ
Ράιχενμπαχ, από τα χρήματα αυτά, περίπου τα 8 δισεκατομμύρια ευρώ είναι άμεσα εισπράξιμα, ενώ μάλιστα έχει καταρτιστεί και συγκεκριμένο σχέδιο δράσης για το πώς θα γίνει αυτό.
Ο κ. Ράιχενμπαχ, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της έκθεσης στις Βρυξέλλες, περιέγραψε με τα πιο μελανά χρώματα τις διαρθρωτικές αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας και υπογράμμισε ότι θα χρειαστούν δύο με τρία χρόνια την τεχνική στήριξη των εμπειρογνωμόνων των κρατών-μελών της Ε.Ε. και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μέχρις ότου ο ελληνικός δημόσιος τομέας να φτάσει σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο λειτουργίας.
Σε εκκρεμότητα, σύμφωνα με τον ίδιο, βρίσκονται περίπου 165.000 φορολογικές υποθέσεις που αντιστοιχούν σε περίπου 30 δισ. ευρώ οφειλόμενων φόρων ενώ δήλωσε ότι η πλειονότητα εξ αυτών εκκρεμούν για πάνω από δέκα χρόνια στα δικαστήρια, καθώς υπάρχουν «υπερβολικά περίπλοκες διαδικασίες για τις δημόσιες προμήθειες».
Σύμφωνα με την έκθεση, είναι απαραίτητο να γίνουν άμεσα μεταρρυθμίσεις σε δέκα τομείς της ελληνικής οικονομίας και συγκεκριμένα σε:
• Φορολογική διοίκηση
• Έλεγχος των δημόσιων δαπανών
• Μεταρρύθμιση του δημόσιου διοικητικού τομέα
• Δικαστική μεταρρύθμιση
• Επιχειρηματικό περιβάλλον
• Δημόσιες συμβάσεις
• Ανταγωνισμός
• Ιδιωτικοποιήσεις
• Δημόσια υγεία
• Διαχείριση της μετανάστευσης και των συνόρων
Παράλληλα, τίθενται τρεις προκλήσεις για τη στήριξη της ανάπτυξης, της απασχόλησης και του ανταγωνισμού. Η Ομάδα Δράσης, αναμένεται να εστιάσει αρχικά στους τομείς της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, τις ηλεκτρονικές προμήθειες και το σύστημα σχεδιασμού επιχειρηματικών πόρων, προκειμένου να καταπολεμηθεί η απάτη.
Ακόμη, ο κ. Ράιχενμπαχ, χαρακτήρισε ως «αντιπαραγωγικό» το γεγονός ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν μικρότερα εισοδήματα από τους μισθωτούς και πρόσθεσε πως η Ομάδα Δράσης θα στηρίξει τις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με την Ελβετία για να επιτευχθεί η καλύτερη δυνατή φορολογική συμφωνία.
Ανέφερε ακόμη ότι η συμβολή της Ομάδας Δράσης θα μπορούσε να είναι πολύτιμη στη διαδικασία ιδιωτικοποιήσεων όπως και στη διαχείριση των κρατικών περιουσιακών στοιχείων. Έθεσε, μάλιστα, ως στόχους της Ομάδας Δράσης να επιστρέψει η Ελλάδα στην οικονομική ανάπτυξη και να συμβάλει στη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
Τέλος, ο κ. Ράιχενμπαχ, επεσήμανε ότι θα πρέπει να αξιοποιηθούν οι οικονομικές δυνατότητες των διαρθρωτικών ταμείων της ΕΕ, σημειώνοντας ότι στην Ελλάδα γίνονται εντατικές προσπάθειες για την επίσπευση 100 έργων, συνολικού ύψους περίπου 9 δισ. ευρώ, που αφορούν την πολιτική της συνοχής.
Έθεσε ως παράδειγμα το φωτοβολταϊκό έργο «Helios», το οποίο τόνισε ότι θα παράσχει τεράστιες δυνατότητες στην Ελλάδα, καθώς και τις πέντε πιθανές αναθέσεις αυτοκινητοδρόμων, συνολικού εκτιμώμενου κόστους 8,7 δισ. ευρώ, που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν 10.000 θέσεις απασχόλησης και να επιδράσουν θετικά στην οικονομία κατά 1,5-2% του ΑΕΠ. Τέλος ανακοίνωσε και την βοήθεια για δανειοδότηση ΜΜΕ κατά 500 εκατ. ευρώ.

http://www.eklogika.gr/news/6870