Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2011

Πέντε προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την έξοδο από την κρίση

Τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την έξοδο της χώρας από την κρίση, αλλά και τη στρατηγική των συμμαχιών του κόμματος, παρουσίασε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσιπρας. Ο κ. Τσιπρας, ο οποίος έκλεισε με την ομιλία του το Φεστιβάλ της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ στο άλσος Γουδή, χαρακτήρισε
την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ «τεκμηριωμένη και ρεαλιστική». Υποστήριξε, ακόμη, ότι είναι «η μοναδική διέξοδος που υπάρχει αυτή τη στιγμή για να σπάσουμε τον φαύλο κύκλο της ύφεσης και ανοίξουμε ξανά την κοινωνική προοπτική».
Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, συνοψίζεται σε πέντε άξονες:
- Οριστική απαλλαγή από τα Μνημόνια και από τον φαύλο κύκλο της ύφεσης.
- Επιθετική επαναδιαπραγμάτευση του χρέους. Δηλαδή αυτό που η σημερινή κυβέρνηση αρνείται να κάνει, και το πληρώνει ολόκληρη η κοινωνία.
- Άμεση κοινωνικοποίηση του τραπεζικού τομέα, ο οποίος σήμερα χρηματοδοτείται και ενισχύεται από το κοινωνικό σύνολο.
- Εναλλακτική στρατηγική για την ανάπτυξη. Με επίκεντρο τις κοινωνικές ανάγκες, και όχι τις διαθέσεις και τις κερδοσκοπικές προτεραιότητες του κεφαλαίου. Με ανασυγκρότηση των παραγωγικών κλάδων, επένδυση στην σταθερή και μόνιμη απασχόληση, ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας. Και όλα αυτά ενταγμένα σε μια ολοκληρωμένη επεξεργασία εναλλακτικής αναπτυξιακής στρατηγικής, με βάση τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας.
- Οικοδόμηση μιας ασπίδας προστασίας των πιο αδύναμων κοινωνικών στρωμάτων. Η προοδευτική αναδιανομή του πλούτου, η διασφάλιση των δημόσιων αγαθών και η διεύρυνση του κοινωνικού κράτους.
Στη συνέχεια, ο κ. Τσιπρας, ανέπτυξε τη στρατηγική συμμαχιών του κόμματος που συμπυκνώνεται στην πρόταση για τη δημιουργία ενός Μετώπου «από τα αριστερά της αριστεράς ως τον κόσμο και τα στελέχη που αποχωρούν από το ΠΑΣΟΚ».
Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο κ. Τσίπρας ζήτησε τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, λέγοντας ότι «προφανώς ο κ. Παπανδρέου μιλά για εκλογές το 2013, γιατί τότε φαίνεται θα λήγει το συμβόλαιο που υπέγραψε ερήμην του ελληνικού λαού, για τη παράδοση της χώρας μας στα ντόπια και ξένα συμφέροντα».

http://www.eklogika.gr/news/6248