Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2011

Σοβαρότατες ευθύνες στον Χριστόφια για την έκρηξη

Στον κύπριο πρόεδρο Δημήτρη Χριστόφια ανήκει θεσμικά η ευθύνη για την πολύνεκρη έκρηξη στη ναυτική βάση Μαρί ανέφερε ο νομικός Πόλυς Πολυβίου σε σημερινή συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση του πορίσματος των ερευνών. «Η κυπριακή κυβέρνηση επέδειξε αμέλεια και εγκληματική αδιαφορία», αναφέρει το πόρισμα.

Το πόρισμα για τα αίτια της τραγωδίας αποδίδει ευθύνη στην
Πολιτεία συνολικά για ανεπάρκεια, ολιγωρία και αμέλεια στον χειρισμό του θέματος των εκρηκτικών.

Οι ευθύνες αποδίδονται στον Δημήτρη Χριστόφια στον βαθμό που γνώριζε την επικινδυνότητα του φορτίου.

Ο κ. Πολυβίου βεβαίωσε πως η έκρηξη δεν προκλήθηκε από δολιοφθορά αλλά από αυτοανάφλεξη και σημείωσε πως τα υλικά είχαν αποθηκευτεί χωρίς προφύλαξη, με ανεύθυνο και αντίθετο προς κάθε κανόνα φύλαξης πυρομαχικών τρόπο, ενώ ουδέποτε επιθεωρήθηκαν.

Οι αποφάσεις για έλευση του φορτίου, για αποθήκευση και παρακράτηση του φορτίου ελήφθησαν από τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας και ο χώρος επιλέχθηκε γιατί θεωρήθηκε ο πιο κατάλληλος για αποφυγή δολιοφθοράς, πρόσθεσε ο κ. Πολυβίου, για να υπογραμμίσει στη συνέχεια πως το γενικό συμπέρασμα είναι ότι η κυπριακή πολιτεία επέδειξε αμέλεια κα εγκληματική αδιαφορία.
Επίσης, αποδίδονται πολιτικές ευθύνες και στον κύπριο πρώην υπουργό Εξωτερικών Μάρκο Κυπριανού για τον χειρισμό της υπόθεσης, καθώς και σε διάφορους γραφειοκράτες, σε υψηλό επίπεδο, που είχαν την ευκαιρία να χειριστούν το ζήτημα και να επιθεωρήσουν το φορτίο.

Έφταιξε ολόκληρο το σύστημα, ανέφερε ο Πόλυς Πολυβίου στη συνέντευξη Τύπου μετά την παράδοση του πορίσματος στον κ. Χριστόφια και τον πρόεδρο της κυπριακής Βουλής Γιαννάκη Ομήρου.

Κατά την παράδοση του πορίσματος ο κ. Πολυβίου δήλωσε «ήσυχος με τη συνείδησή του».

http://tosokaki.blogspot.com/2011/10/blog-post_1924.html