Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2011

Συνεταιριστική ισχύς εν τη ενώσει στη Θεσσαλία

ImageΗ δημιουργία μιας μεγάλης ενιαίας Συνεταιριστικής οργάνωσης για ολόκληρο τον Θεσσαλικό χώρο, ως το πρώτο βήμα της εφαρμογής πλέον στην πράξη του νέου νόμου για τους συνεταιρισμούς είναι η πρόταση του προέδρου της ΕΑΣ Βόλου, Νικήτα Πρίντζου. Ο κ. Πρίντζος, με συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στα Θεσσαλικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, την
Τετάρτη 5 Οκτωβρίου, μπαίνει πια στη λογική της εφαρμογής του νόμου για τους συνεταιρισμούς, μετά τη δημοσίευσή του νομοθετήματος στην επίσημη εφημερίδα της Κυβερνήσεως και πλέον, όπως δηλώνει, είμαστε εν αναμονή προεδρικών διαταγμάτων και Υπουργικών Αποφάσεων προκειμένου με Γενικές Συνελεύσεις να καθοριστεί η περαιτέρω πορεία των συνεταιρισμένων οργανώσεων.
Όπως αναφέρει, από τους 45 Πρωτοβάθμιους Συνεταιρισμούς που έχει η ΕΑΣ Βόλου, οι 42 δεν πληρούν τους όρους και θα μπουν σε αναγκαστική εκκαθάριση, ενώ καταργούνται όλες οι Δευτεροβάθμιες Συνεταιριστικές Οργανώσεις (δηλαδή οι ΕΑΣ), οι οποίες θα πρέπει να γίνουν η Α.Ε. ή Πρωτοβάθμιοι Συνεταιρισμοί.
Με αφορμή το νέο νόμο, ο κ. Πρίντζος προτείνει να δημιουργηθεί μία ενιαία μεγάλη Συνεταιριστική Οργάνωση στη Θεσσαλία και να ενοποιηθούν όλες οι Συνεταιριστικές Οργανώσεις σε μία.
Υπέρμαχος του «συνεταιρίζεσθαι» ο πρόεδρος της ΕΑΣ Βόλου σημειώνει τα παρακάτω:  
«Οι Συνεταιρισμοί έχουν ηρωικό παρελθόν και έχουν προσφέρει πολλά στον αγροτικό κόσμο. Ο παρεμβατικός τους ρόλος είναι κάτι που πολύ σημαντικό κυρίως στον καθορισμό τιμής στα αγροτικά προϊόντα.
Η ΕΑΣ Βόλου είναι μία υγιής Συνεταιριστική Οργάνωση, δεν έχει χρέη, δεν έχει δανειακά κεφάλαια, κάνει επενδύσεις με ιδία κεφάλαια και προσφέρει σημαντικά στον αγρότη του νομού Μαγνησίας. Τα λέω αυτά για να τονίσω ότι η πρότασή μου δεν είναι υστερόβουλη, τουναντίον έχει την έννοια της προσφοράς».
Πρόθεση της ΕΑΣ Βόλου είναι να ξεκινήσουν επαφές με τις Θεσσαλικές Ενώσεις, τους φορείς της Θεσσαλίας και βέβαια το ΥΠΑΑΤ, για να γίνουν τα πρώτα βήματα υλοποίησης.

Καταγγέλλει αλυσίδα σούπερ μάρκετ
ImageΓια απαξίωση των τοπικών προϊόντων, τα οποία και δεν τοποθετεί στα ράφια της, από μεγάλη αλυσίδα σούπερ μάρκετ έκανε λόγο κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου που παραχώρησε ο κ. Πρίντζος. 
Όπως χαρακτηριστικά καταγγέλλει: «Αναφέρομαι στην αλυσίδα LIDL, η οποία προ τριών ετών, κατόπιν μεγάλων πιέσεων είχε βάλει 5 κωδικούς Γιαουρτιών και Τυριών με την υπόσχεση ότι σύντομα θα τοποθετήσει στα ράφια των καταστημάτων της και το Γάλα.
Δυστυχώς, δεν τήρησε την υπόσχεσή της.
Σήμερα, μάλιστα δεν μας τοποθετεί ούτε αυτούς τους κωδικούς.
Την καταγγέλλω στο καταναλωτικό κοινό και αφού ενημερώσω όλους τους φορείς του Νομού – τα Επιμελητήρια – το Εργατικό Κέντρο – το Σύλλογο Καταναλωτών – τους Δημάρχους – τον Περιφερειάρχη και το Περιφερειακό Συμβούλιο, θα προγραμματιστούν κινητοποιήσεις και διαμαρτυρίες έξω από τα καταστήματα LIDL, οι οποίες θα γίνονται κάθε εβδομάδα και θα είναι διαρκείας και για πολύ καιρό επαναλαμβανόμενες. 
Θεωρούμε, ότι ναι μεν ζούμε σε καθεστώς ελεύθερης αγοράς και ο κάθε ιδιοκτήτης έχει το δικαίωμα να τοποθετεί αυτά τα προϊόντα που θέλει στα καταστήματά του.
Έχουμε όμως και εμείς το δικαίωμα να ενημερώνουμε το Καταναλωτικό μας κοινό για την συμπεριφορά της αλυσίδας LIDL, η οποία θέλει να μας έχει μόνο πελάτες και να απαξιώνει τα ελάχιστα τοπικά προϊόντα του Νομού μας.
Η αλυσίδα αυτή, ήλθε στον τόπο μας και αποκομίζει κέρδη μόνο.
Πρέπει να μάθει ότι με σύνεση, με λογική, χωρίς ακρότητες θα αντιδράσουμε μέσα σε Νόμιμα πλαίσια και οι Αγρότες, οι Κτηνοτρόφοι και ολόκληρο το Καταναλωτικό κοινό του Νομού ξέρει τι θα κάνει και το έχει αποδείξει πολλές φορές».