Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2011

Ο κ. Βενιζέλος «ομολογεί» τήν πιθανότητα νέου σχεδίου διάσωσης της Ελλάδας



Για πρώτη φορά ο υπουργός Οικονομικών, μιλώντας στην ΚΤΕ Οικονομικών του κόμματος, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ύπαρξης νέου σχεδίου διάσωσης της Ελλάδας, παρ΄ότι απέφυγε επιμελώς να αναφερθεί στο «κούρεμα», για το οποίο μιλούν όλοι
οι άλλοι… Εκτίμησε ότι μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες που αφορούν την ελληνική κρίση χρέους, ενώ δέχθηκε κριτική σε υψηλούς τόνους και από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.
Συγκεκριμένα, μιλώντας στους βουλευτές της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Βενιζέλος φέρεται να είπε ότι «τώρα μπήκε στο τραπέζι συζήτηση για τη διεύρυνση του εγχειρήματος της αντιμετώπισης του δημόσιου χρέους από τους Ευρωπαίους εταίρους. Είμαστε στην κόψη του ξυραφιού. Μπορεί η χώρα να καθηλωθεί ή να πάει σε θετική εξέλιξη».

Ο υπουργός Οικονομικών εκτίμησε ότι οι διαδικασίες που αφορούν στη διαχείριση του χρέους της Ελλάδας θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου. Μέχρι τότε θα έχει ολοκληρωθεί η ανταλλαγή ομολόγων και θα έχουν καθοριστεί όλες οι λεπτομέρειες για την εφαρμογή της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου, είπε αλλά όπως είναι γνωστό η σημερινή απαίτηση της Γερμανίας αφορά σε αναδιάρθρωση που θα οδηγήσει σε «κούρεμα» μεγαλύτερο του 21% που προβλέπει η συμφωνία.
Ο κ. Βενιζέλος, σύμφωνα με δημοσίευμα του ΑΠΕ, απέδωσε την καθυστέρηση στο γεγονός ότι δεν υπάρχει στρατηγικό σχέδιο στην Ευρώπη για το ελληνικό χρέος. Προσέθεσε μάλιστα ότι διαμορφώνονται δύο στρατόπεδα στους κόλπους της Ε.Ε για τον τρόπο διαχείρισης του χρέους στην Ευρωζώνη: Το ένα γύρω από την Γερμανία και την Ολλανδία και το άλλο, με άξονα τη Γαλλία και τη σύμπραξη της Ιταλίας και της Ισπανίας.
Όταν κατά τις παρεμβάσεις τους η πρόεδρος του ΚΤΕ Οικονομικών, Βάσω Παπανδρέου, αλλά και ο Μίμης Ανδρουλάκης, φέρονται ότι εισηγήθηκαν την ανάληψη πολιτικών πρωτοβουλιών, ο κ. Βενιζέλος απάντησε: «Αν εννοείτε εκλογές, θα ήταν απολύτως καταστροφικό για τη χώρα».
Αρνητικά τέχθηκαν ως προς τη χρονική συγκυρία για τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων οι βουλευτές Μιλένα Αποστολάκη, η οποία φέρεται να είπε ότι «δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά, πρέπει να μιλάμε στους πολίτες επί συγκεκριμένου» και ο Κώστας Γείτονας, ο οποίος είπε ότι «δεν είναι ώρα για δημοψηφίσματα». Προσέθεσε ότι « ξεπεράστηκε η συμφωνία της 21ης Ιουλίου και η κυβέρνηση δεν είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει το επόμενο σενάριο»
Κόντρα Βενιζέλου- Κουσελά με υπονοούμενα…
Οξύνθηκαν όμως τα πνεύματα όταν ο πρώην υφυπουργός Οικονομικών Δημήτρης Κουσελάς, φέρεται να ρώτησε τον υπουργό «τί μέτρα που έχουν ληφθεί για τους μεγαλοοφειλέτες του δημοσίου», ερώτημα στο οποίο ο κ. Βενιζέλος φέρεται να απάντησε ενοχλημένος: «Εσύ, όταν ήσουν υφυπουργός τι μέτρα πήρες;».
Έδωσε όμως συνέχεια στην κόντρα και στα υπονοούμενα ο κ. Κουρσελάς, ο οποίος με αποκλειστικές δηλώσεις του στο 24h.gr είπε : «Τα ληξιπρόθεσμα είναι 41 δισ ευρώ. Τουλάχιστον 9 δισ είναι εισπράξιμα και 3.800 μεγαλοοφειλέτες χρωστούν πάνω από 1 εκατ. ευρώ ο καθένας. Πρέπει να ανακοινωθούν τα ονόματα». Ακόμη σημείωσε ότι το άλλο ζήτημα που έθεσε στον υπουργό, ήταν «τι άλλαξε και αναθεωρείται η συμφωνία της 21ης Ιουλίου και πηγαίνουμε σε νέα μέτρα».

http://www.eklogika.gr/news/6302