Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2011

Διοργάνωση εκπαιδευτικού σεμιναρίου για γονείς παιδιών σχολικής ηλικίας


Κέντρο Πρόληψης κατά των Ψυχοδραστικών Ουσιών Ν. Πιερίας «Άτρακτος»

Το Κέντρο Πρόληψης κατά των Ψυχοδραστικών Ουσιών Ν. Πιερίας «ΆΤΡΑΚΤΟΣ», στο πλαίσιο των προληπτικών παρεμβάσεών του στο νομό, έχει προγραμματίσει τη διεξαγωγή εκπαιδευτικού
σεμιναρίου για γονείς παιδιών σχολικής ηλικίας (δημοτικού σχολείου) του Δήμου Δίου – Ολύμπου στο Δ.Δ. του Αγίου Σπυρίδωνα με τίτλο: «καθοδηγώντας τα παιδιά στο παιχνίδι της ζωής»,κατά το χρονικό διάστημα Νοέμβριος 2011 – Μάρτιος 2012.

Πρόκειται για ένα σεμινάριο 18 δίωρων εβδομαδιαίων συναντήσεων με συγκεκριμένη θεματολογία σχετική με α) το γονεϊκό ρόλο και β) τα χαρακτηριστικά της ψυχοσυναισθηματικής ανάπτυξης και συμπεριφοράς των παιδιών στη σχολική ηλικία. Επίσης θα αναπτυχθούν θέματα σχετικά με την Επικοινωνία, τα Συναισθήματα, την Ενεργητική ακρόαση, τις εξαρτήσεις και τις συγκρούσεις στην οικογένεια, τη διαχείριση του θυμού των γονέων και των παιδιών κ.α. Στόχος του σεμιναρίου είναι να αναδειχθεί ο ρόλος που εξ ορισμού παίζει η οικογένεια ως το σύστημα σχέσεων που επηρεάζει και καθορίζει την ψυχοσυναισθηματική και κοινωνική ανάπτυξη των παιδιών αυτής της ηλικίας και να εξετασθούν εναλλακτικοί τρόποι αντιμετώπισης των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι γονείς ως παιδαγωγοί.
Το σεμινάριο θα έχει βιωματικό χαρακτήρα, δηλαδή θα βασίζεται στην ενεργό συμμετοχή των γονέων στη συζήτηση και η ομάδα των συμμετεχόντων θα είναι κλειστή, δηλαδή θα συμμετέχουν πάντα οι ίδιοι και δεν θα γίνονται δεκτά νέα μέλη ύστερα από τη δεύτερη συνάντηση.
Ο χαρακτήρας των σεμιναρίων για ομάδες γονέων, όπως και όλων των σεμιναρίων που διοργανώνει το Κέντρο Πρόληψης «ΆΤΡΑΚΤΟΣ» για εκπαιδευτικούς, επαγγελματίες, νέους κ.λ.π. δεν είναι θεραπευτικός.
Σκοπός των σεμιναρίων είναι η ενημέρωση, η ευαισθητοποίηση και η εκπαίδευση όλων των κοινωνικών ομάδων – των γονέων στη συγκεκριμένη περίπτωση – σχετικά με την πρόληψη της χρήσης κατά των ψυχοδραστικών ουσιών, νόμιμων (αλκοόλ, τσιγάρο), και των παράνομων των λεγόμενων ναρκωτικών).
Είναι κοινή διαπίστωση πλέον, ότι ο κόσμος στον οποίο ζει και μεγαλώνει ένα παιδί σήμερα δεν παρέχει πάντα τις εγγυήσεις για την ασφαλή και ομάλή μετάβασή του από την παιδική ηλικία στην ενήλική ζωή. Οι έρευνες δείχνουν μια δραματική αύξηση των προβλημάτων ψυχικής υγείας, που οφείλονται τόσο στη συμπεριφορά μας, όσο και στον σύγχρονο τρόπο ζωής.
Η χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών, όπως ο καπνός, τα οινοπνευματώδη και τα ψυχοδραστικά φάρμακα, αποτελεί πλέον ένα σημαντικό πρόβλημα με εμφανείς και σοβαρές συνέπειες και στον Ελλαδικό χώρο. Είναι σαφές ότι οι διαθέσιμοι κοινωνικοί μηχανισμοί ελέγχου και αρωγής (νομικά και θεραπευτικά μέτρα)δεν επαρκούν πια για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Η λύση αναζητείται στην πρόληψη η οποία δεν επικεντρώνεται μόνο στον περιορισμό της προσφοράς της ουσίας, αλλά κυρίως στη μείωση της ζήτησης. Γι’ αυτό η πρόληψη πρέπει να θεωρηθεί «υπόθεση όλων μας’ και να λάβουμε ενεργό μέρος στην προάσπιση της υγείας των παιδιών. Προϋπόθεση για να κινητοποιηθούμε, είναι να λάβουμε την κατάλληλη εκπαίδευση ως γονείς για να γίνουμε πιο ικανοί στη διαπαιδαγώγηση των παιδιών μας. Κύριος στόχος της πρόληψης της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών, είναι η ψυχική υγεία των νέων και η ομαλή ένταξή τους στην κοινωνία μας.
Για τη συμμετοχή σας στο σεμινάριο χρειάζεται να συμπληρώσετε την αίτηση και να την παραδώσετε στον διευθυντή του σχολείου από τις 12 Οκτωβρίου – 21 Οκτωβρίου, ώστε να συμπληρωθεί έγκαιρα η ομάδα γονέων.
Πρόθεσή μας είναι να ξεκινήσουμε τις συναντήσεις μας στις 2 Νοεμβρίου 2011 ημέρα Τετάρτη και ώρα 5: 00μ.μ στο χώρο του δημοτικού σχολείου και να ολοκληρώσουμε τον κύκλο των επαφών στις 14 Μαρτίου 2012.
Υπεύθυνος για το σεμινάριο είναι ο κ. Μπέης Νικόλαος, Κοινωνιολόγος – στέλεχος Πρόληψης.
Είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε πληροφορία ή διευκρίνιση καλώντας το 235107861


http://www.eptanews.gr/