Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2011

Μια… μικρή διαφορά με τον Καποδίστρια

19.10.2011ΜΑΡΙΚΑ ΛΥΣΙΑΝΘΗ



Σχεδόν κανένας Έλληνας πολιτικός, από τον προηγούμενο αιώνα μέχρι και τις μέρες μας, δεν κατάφερε να αποφύγει τον πειρασμό να προσπαθήσει να συγκρίνει τον εαυτό του με εμβληματικές προσωπικότητες που πέρασαν από τον δημόσιο βίο του τόπου. Με πιο
χαρακτηριστική περίπτωση, τη μονότονη επίκληση της πολιτικής και ιδεολογικής κληρονομιάς του πρώτου Κυβερνήτη της Ελλάδας, Ιωάννη Καποδίστρια.

Δεν προκαλεί φυσικά εντύπωση σε κανέναν το γεγονός ότι, το πολιτικό κόμμα που προσπάθησε να «λεηλατήσει» τη μνήμη του Καποδίστρια ήταν το ΠΑΣΟΚ. Το κάνει μέχρι και σήμερα. Το έκανε χθες ο Γιώργος Παπανδρέου, επικαλούμενος ως παράδειγμα τη δολοφονία του Κυβερνήτη, για να δείξει ότι και η δική του Κυβέρνηση… κινδυνεύει, επειδή προσπαθεί με τη σειρά της να προωθήσει μεταρρυθμίσεις.

Τα σχόλια περιττεύουν. Μονάχα ένα, όμως: Υπάρχει μια… μικρή διαφορά ανάμεσα στον Καποδίστρια και το ΠΑΣΟΚ. Ο πρώτος Κυβερνήτης της Ελλάδας, όταν ανέλαβε τη διακυβέρνηση του τόπου, ζήτησε από όσους θα καταλάμβαναν δημόσια αξιώματα, να μην εισπράττουν αμοιβή, λόγω της κατάστασης… ερήμωσης από την οποία έβγαινε η Ελλάδα. Το ΠΑΣΟΚ… άδειασε τα ταμεία που βρήκε γεμάτα. Και μαζί, λεηλάτησε τα όνειρα ολόκληρων γενιών.

Ο Ιωάννης Καποδίστριας πλήρωσε το τίμημα της σθεναρής αντίστασής του σε κάθε μορφή λαϊκισμού. Ενώ το ΠΑΣΟΚ… είναι ο λαϊκισμός. Και μάλιστα, στην πιο άγρια εκδοχή του.

http://www.statesmen.gr/