Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2011

Επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας της Κίνας


china money3 300x199  Επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας της Κίνας
Η Κίνα ανακοίνωσε την Τρίτη ότι η οικονομία της αναπτύχθηκε σε αργότερους ρυθμούς το τρίτο τρίμηνο καθώς οι προσπάθειες της Κυβέρνησης να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό και τις αναταραχές στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ επηρέασαν τις οικονομικές
δραστηριότητες.

Όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων το ΑΕΠ της 2ης οικονομίας στον κόσμο αναπτύχθηκε κατά 9,1% σε ετήσια βάση το τρίμηνο σύμφωνα με στοιχεία του Εθνικού Γραφείου Στατιστικών (ΝΒS). Συγκεκριμένα, ο ρυθμός ανάπτυξης σημείωσε πτώση από το 9,5% που είχε σημειώσει κατά το δεύτερο τρίμηνο.

Οικονομολόγοι ανέμεναν ότι η αύξηση του ΑΕΠ θα ήταν στα 9,2% σύμφωνα με έρευνα του οικονομικού δικτύου ειδήσεων Dow Jones.

Η ανάπτυξη της οικονομίας σε ετήσια βάση στην Κίνα έχει σημειώσει επιβράδυνση για τρία συνεχή τρίμηνα καθώς το Πεκίνο, το οποίο ανησυχεί για την αύξηση των τιμών, έχει περιορίσει το δανεισμό και έχει αυξήσει τα επιτόκια, ενώ η ζήτηση για κινεζικά προϊόντα από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη έχει επίσης σημειώσει πτώση.

Αλλοι οικονομικοί δείκτες υπονοούν επίσης ότι η Κίνα, η οποία υπήρξε η μηχανή ανάπτυξης του κόσμου από την χρηματοοικονομική κρίση του 2008, έχει αρχίσει να χάνει τη δυναμική της την ίδια ώρα που η παγκόσμια οικονομία παραπαίει στις παρυφές μια νέας ύφεσης.

«Αυτή τη στιγμή η οικονομική ανάπτυξη αντιμετωπίζει ένα ακόμη πιο περίπλοκο εξωτερικό και εσωτερικό περιβάλλον», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του NBS Sheng Laiyun.

Παρά την «αυξανόμενη» αβεβαιότητα, ανέφερε κατά τη διάρκεια ενημερωτικής συνάντησης με δημοσιογράφους, είναι «πολύ πιθανόν» η κινεζική οικονομία να διατηρήσει «σταθερή και γρήγορη ανάπτυξη».

Η βιομηχανική παραγωγή από τα εκατομμύρια εργοστάσια και εργαστήρια της Κίνας σημείωση μικρή επιβράδυνση σε 14,2% τους πρώτους εννιά μήνες του χρόνου καθώς μια ύφεση στις κύριες εξαγωγικές αγορές επηρέασε τον τεράστιο κατασκευαστικό τομέα της χώρας.

Το Σεπτέμβριο, η παραγωγή αυξήθηκε κατά 13,8% σε ετήσια βάση σε σύγκριση με 13,5% τον Αύγουστο.

Οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 17,7% σε ετήσια βάση το Σεπτέμβριο και 17,0% τους πρώτους εννιά μήνες του 2011.

http://www.onlycy.com/