Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2011

Δυναμική μαθητική κινητοποίηση στη Βέροια

08-10-2011-5Με πορεία σε κεντρικούς δρόμους της πόλης, συγκέντρωση στην πλατεία Εληάς και καθιστική διαμαρτυρία στο οδόστρωμα της Μητροπόλεως μπροστά από το Δημαρχείο, διαμαρτυρήθηκαν με δυναμικότητα το πρωί της Παρασκευής εκατοντάδες μαθητές από τα
υπό κατάληψη σχολεία του Δήμου Βέροιας. Με την κινητοποίηση οι μαθητές εξέφρασαν τη διαμαρτυρία τους για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα σχολεία και γενικότερα για την κατάσταση στην παιδεία.
Λόγω της κινητοποίησης, η οδός Μητροπόλεως παρέμεινε κλειστή για τα οχήματα για περίπου 2 ώρες. Κάποια στιγμή, μάλιστα, δημιουργήθηκε αναστάτωση όταν η Τροχαία έδωσε το δρόμο στην κυκλοφορία, γύρω στις 12.30 μ.μ., αλλά οι μαθητές τον έκλεισαν πάλι, ενώ η Δήμαρχος Βέροιας ζήτησε από την Τροχαία να αφήσει τα παιδιά να ολοκληρώσουν χωρίς προβλήματα την διαμαρτυρία τους. 
08-10-2011-555Στο πλαίσιο της κινητοποίησης, στην οποία συμμετείχαν τα 1ο, 2ο, 3ο, 4ο ΓΕΛ Βέροιας, το ΕΠΑΛ Βέροιας, τα 1ο, 3ο, 4ο Γυμνάσια Βέροιας και το Γυμνάσιο-Λύκειο Μακροχωρίου, αντιπροσωπεία μαθητών είχε συνάντηση με την Δήμαρχο κ. Χαρ. Ουσουλτζόγλου. Στη συνάντηση, που διήρκεσε πάνω από μία ώρα, παραβρέθηκε επίσης ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας κ. Νίκος Μαυροκεφαλίδης καθώς και υπάλληλος της τεχνικής υπηρεσίας του Δήμου.  
Μαθητές και μαθήτριες έθεσαν τα αιτήματά τους στη Δήμαρχο, άλλα γενικά και άλλα ειδικά για κάποια σχολεία, ζητώντας πιεστικά λύσεις. Μεταξύ των αιτημάτων αυτών είναι η έλλειψη βιβλίων, κτιριακά προβλήματα σε κάποια σχολεία, θέματα ασφάλειας των μαθητών έξω από τα σχολεία τους κ.ά. Η κ. Ουσουλτζόγλου εξέφρασε τη διάθεση της δημοτικής αρχής να επιλύσει τα προβλήματα αρμοδιότητάς της, η οποία όμως «σκοντάφτει» στην έλλειψη πόρων αλλά και στην κυβερνητική απαγόρευση προσλήψεων προσωπικού. «Η οικονομική κατάσταση των Δήμων είναι τραγική», τόνισε.
08-10-2011-55555Στην οικονομική παράμετρο αναφέρθηκε και ο κ. Μαυροκεφαλίδης, σημειώνοντας ότι δεν πρέπει να γίνεται κριτική στη δημοτική αρχή που γνωρίζει τα προβλήματα και έχει διάθεση να τα επιλύσει. «Και εμείς διαχειριζόμαστε την μιζέρια μας», τόνισε και, μιλώντας σαν δάσκαλος, είπε στους μαθητές: «Συναθροίστε και τη δική μου οργή σ’ αυτά που λέτε». Πάραυτα, οι μαθητές επέμεναν στην επίλυση των προβλημάτων και απέσπασαν δεσμεύσεις για την επίλυση κάποιων εξ αυτών. 
Πολλά τα προβλήματα, λένε οι μαθητές
Πιο συγκεκριμένα, οι μαθητές κατήγγειλαν ότι στη Γ΄ Λυκείου οι μαθητές δεν έχουν βιβλία κατεύθυνσης, την ύλη των οποίων θα εξεταστούν στις πανελλήνιες εξετάσεις. Η Δήμαρχος σημείωσε την προσπάθεια της δημοτικής αρχής να βοηθήσει στην εκτύπωση φωτοτυπιών. Ζήτησαν την τοποθέτηση φαναριού έξω από το ΕΠΑΛ Βέροιας, αλλά και την τοποθέτηση προστατευτικής μπάρας στη στάση των αστικών λεωφορείων έξω από το σχολείο, επισημαίνοντας τον κίνδυνο να συμβούν ατυχήματα. Για το πρώτο η 08-10-2011-5555Δήμαρχος είπε ότι απαιτείται ειδική μελέτη για την τοποθέτηση φαναριού, ενώ η τεχνική υπηρεσία εκτίμησε ότι δεν μπορεί να τοποθετηθεί φανάρι στο συγκεκριμένο σημείο (ενημέρωσε ότι σχετικό έγγραφο έχει αποστείλει ο Δήμος στην Περιφέρεια και στη ΔΕΚΕ). Για το δεύτερο αίτημα υποσχέθηκε ότι σύντομα θα τοποθετηθούν μπάρες. Επίσης, τέθηκε το θέμα της έλλειψης αιθουσών διδασκαλίας στο κτίριο του ΕΠΑΛ Βέροιας καθώς, με την αύξηση του αριθμού των μαθητών φέτος, οι αίθουσες δεν επαρκούν για τους 600 μαθητές (τμήματα με 28 μαθητές στη γενική και με 23 στην κατεύθυνση) με αποτέλεσμα, όπως κατήγγειλαν οι μαθητές, να κάνουν μάθημα στα εργαστήρια. «Χρόνια λένε ότι θα κάνουν τάξεις… Φέτος θα κάνουμε μάθημα στην αυλή», είπε χαρακτηριστικά ο Άρης. Η Δήμαρχος επεσήμανε ότι ο Δήμος δαπάνησε τα περισσότερα χρήματα την τελευταία 5ετία στο ΕΠΑΛ λόγω των σοβαρών προβλημάτων του κτιρίου.
Για τον άφτιαχτο δρόμο πίσω από το 4ο ΓΕΛ – με πρωτοβουλία του συλλόγου γονέων στρώθηκε χαλίκι – η Δήμαρχος εξήγησε τις περιπέτειες του έργου και υποσχέθηκε ότι ο Δήμος θα προχωρήσει σε βελτίωση του χώρου (από τα παιδιά εκφράστηκε επιφύλαξη απέναντι σε μια πρόχειρη λύση). ΟΙ μαθητές κατέθεσαν επίσης ότι στάζει η στέγη του 4ου ΓΕΛ σε κάποιες αίθουσες, ενώ  πρόβαλαν την αναγκαιότητα καλύτερης διαμόρφωσης του αύλειου χώρου του ΕΠΑΛ (να τοποθετηθούν περισσότερα παγκάκια).
08-10-2011-55Οι μαθητές εξέφρασαν ακόμη την ανησυχία τους και για το τι θα γίνει φέτος με τη θέρμανση των σχολείων, καθώς τα κονδύλια των Σχολικών Επιτροπών είναι πολύ μικρά και δεν επαρκούν για προμήθεια πετρελαίου θέρμανσης. Έθεσαν θέμα για τη μείωση της τιμής των εισιτηρίων στα αστικά, ενώ ζήτησαν στήριξη από τη Δήμαρχο, σε περίπτωση που υπάρξει παρέμβαση από την Αστυνομία ή τον Εισαγγελέα στα υπό κατάληψη σχολεία.   
Την ίδια ώρα, σε άλλο σημείο της Βέροιας, πραγματοποιούνταν σύσκεψη με θέμα την επίλυση των προβλημάτων στις σχολικές μονάδες, μετά από πρωτοβουλία του προέδρου της Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Βέροιας κ. Αντ. Καγκελίδη (βλ. σχετικό Δελτίο Τύπου). 
http://www.maknews.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=6660:2011-10-08-07-23-56&catid=1:imathia&Itemid=59