Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2011

«Η Ελλάδα δεν θα γίνει Lehman Brothers»

Προειδοποίηση της Μέρκελ για τις συνέπειες μιας ελληνικής χρεοκοπίας



Η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, τόνισε την Κυριακή, μιλώντας σε τηλεοπτικό τοκ σόου, ότι "το να επιτραπεί μια στάση πληρωμών της Ελλάδας θα καταστρέψει το κλίμα εμπιστοσύνης των επενδυτών στην ευρωζώνη" και τότε "μπορεί, με την τροπή που θα πάρουν τα πράγματα, να διαχυθεί το καταστροφικό κλίμα, όπως
ακριβώς έγινε στα τέλη του 2008, όταν πτώχευσε ο αμερικανικός επενδυτικός οίκος Lehman Brothers". Η καγκελάριος Μέρκελ έδωσε συνέντευξη στο δημοφιλές τηλεοπτικό πολιτικό πρόγραμμα του δημοσιογράφου Guenthner Jauch.

"Χρειάζεται να κάνουμε βήματα, τα οποία να μπορούμε να τα ελέγχουμε. Όμως, αυτό που δεν μπορούμε να πράξουμε, είναι να καταστρέψουμε το κλίμα εμπιστοσύνης των επενδυτών στο μέσον της πορείας και να πάμε σε μια κατάσταση, όπου θα λένε, αφού το κάναμε αυτό στην Ελλάδα (σ.σ.: μια στάση πληρωμών), τότε θα το κάνουμε και για την Ισπανία, για το Βέλγιο, ή για όποια άλλη χώρα. Τότε, λοιπόν, ούτε ένα φυσικό πρόσωπο δεν θα βάζει, πια, χρήματα στην ΕΕ" υπογράμμισε η καγκελάριος της Γερμανίας.

Ταυτόχρονα, ανέφερε ότι "εμπιστεύεται το ΔΝΤ", ως προς τον τρόπο διαχείρισης της κρίσης του ελληνικού χρέους, αλλά και "πιστώνει" τη θέση του ΔΝΤ, ότι "το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο".

Τέλος, απαντώντας στο σχετικό ερώτημα, τόνισε ότι "δεν διαβλέπει τον παραμικρό κίνδυνο για τον κυβερνητικό συνασπισμό" από την ψηφοφορία, που θα γίνει την Πέμπτη στο ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο, με θέμα την αύξηση αρμοδιοτήτων του μηχανισμού σταθερότητας της ευρωζώνης, του EFSF.

http://www.protothema.gr/economy/article/?aid=148234