Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2011

Δ. Ψωμιάδης προς Περιφερειάρχες: 'Μήπως είμαστε διαχειριστές του τίποτα;'


«Σας καλωσορίζουμε στη ΔΕΘ, που πνέει τα λοίσθια, που ίσως του χρόνου να μην υπάρχει, γιατί έτσι θέλουν συγκεκριμένα συμφέροντα. Σας καλωσορίζουμε στην άλλοτε γιορτή της
Θεσσαλονίκης, της Μακεδονίας, της Βόρειας Ελλάδας, που δεν είναι πια γιορτή, αλλά μια εμπόλεμη κατάσταση.
Αναρωτιέμαι ποιος είναι ο εμπνευστής αυτής της ιστορίας, ποιος είναι ο σοφός που πρότεινε στον Πρωθυπουργό να έρθει στη Θεσσαλονίκη. Τι ήρθε ακριβώς να κάνει; Να προκαλέσει επεισόδια; Να εξοντώσει μισθωτούς και συνταξιούχους; Ή να συμβάλει κι αυτός, έστω και άθελά του, στην περαιτέρω απαξίωση της ΔΕΘ;
Συγκεντρωθήκαμε εδώ οι 13 Περιφερειάρχες για να συνεδριάσουμε. Αλλά ρωτώ: έχουμε πραγματική δύναμη στα χέρια μας; Έχουμε εξουσία; Ή απλά είμαστε διαχειριστές του τίποτα; Έχουμε πια καταντήσει ένα απλό όργανο χωρίς δικαιοδοσίες, χωρίς αρμοδιότητες, χωρίς χρήματα. Αυτοί που μας αποκαλούσαν ‘μικρούς Πρωθυπουργούς σε μικρές κυβερνήσεις’, ποτέ δεν μίλησαν πραγματικά και ποτέ δεν πίστεψαν στην αποκέντρωση. Ίσως γιατί ποτέ δεν θέλησαν την αποκέντρωση. Αντιθέτως, μάλιστα, μας επέβαλαν μια αποκεντρωμένη Περιφέρεια για να μας επιβλέπει, μας επέβαλαν τοποτηρητές, γενικούς διοικητές, για να θυμηθούμε και την ιστορία μας».
Αυτά τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Αναπληρωτής Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Διονύσης Ψωμιάδης στη συνεδρίαση της Διοικούσας Επιτροπής της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος (ΕΝ.Π.Ε.), που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου 2011, στις 12 το μεσημέρι, στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας. Παρόντες στη συνεδρίαση ήταν ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός, ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Αριστείδης Γιαννακίδης, ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Αθανάσιος Γιακαλής, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Δακής, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κλέαρχος Περγαντάς, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Ιωάννης Μαχαιρίδης, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης και ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης.
Ο κ. Διονύσης Ψωμιάδης αναφέρθηκε στην απαξίωση του θεσμού της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης από τον «Καλλικράτη» και στα δεκάδες λειτουργικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η εφαρμογή του νέου αυτοδιοικητικού νόμου. «Η πολυδιαφημιζόμενη νέα Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση του Καλλικράτη έχει ήδη εγκλωβιστεί στην πρωτοφανή ατολμία των αρμόδιων υπουργών και στην έλλειψη πολιτικής βούλησης της κυβέρνησης να τη στηρίξει στην πράξη, με αποτέλεσμα, δυστυχώς, να έχει θέσει ολόκληρη την Αυτοδιοίκηση στην εφεδρεία», επισήμανε ο κ. Ψωμιάδης, διαπιστώνοντας ότι «δυστυχώς αντιμετωπίζουμε τα ίδια προβλήματα που είχαμε και πριν 50 χρόνια!».
Αναφερόμενος στο ζήτημα της σχολικής στέγης, ο Αναπληρωτής Περιφερειάρχης Δ. Ψωμιάδης έκανε λόγο για «αλαλούμ» από την πλευρά της κυβέρνησης, καθώς «η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας δεν έχει λάβει ούτε ένα ευρώ για σχολεία τα τελευταία δύο χρόνια». «Ενώ κάναμε ένα τεράστιο έργο και καταφέραμε να μειώσουμε τη διπλοβάρδια από το 37% στο 10% και σε δύο χρόνια αναμενόταν να την εξαλείψουμε, βρεθήκαμε σήμερα να χρωστάμε 55 εκατομμύρια ευρώ, μόνο για το νομό Θεσσαλονίκης. Για μία ακόμη φορά εκπέμπουμε SOS, με την ελπίδα η κυβέρνηση να μη συνεχίσει να κωφεύει στις εκκλήσεις μας», σημείωσε ο κ. Ψωμιάδης.
«Το ίδιο συμβαίνει και με τη μεταφορά των μαθητών απομακρυσμένων περιοχών, που αποδείχθηκε ένα ακόμη αποτυχημένο πείραμα μαθητευόμενων μάγων, στις πλάτες χιλιάδων γονέων, παιδιών και εκπαιδευτικών. Ο σημερινός αγιασμός στα σχολεία βρίσκει ακόμη απλήρωτους τους τουριστικούς πράκτορες, άγονους τους νέους διαγωνισμούς που έχουν προκηρυχθεί από τους δήμους, τη στιγμή που η αρμοδιότητα για τη μεταφορά μαθητών γίνεται μπαλάκι που γυρίζει ξανά στις Περιφέρειες, λόγω παντελούς έλλειψης οργάνωσης και ανικανότητας της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει ένα σοβαρότατο ζήτημα», εξήγησε ο κ. Ψωμιάδης.
Ο Αναπληρωτής Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Δ. Ψωμιάδης μίλησε ακόμη για το «πάγωμα» των αθλητικών έργων και των έργων υποδομής στην Περιφέρεια (οδικό δίκτυο, αντιπλημμυρικά κ.ά.), ενώ κάλεσε τον Πρωθυπουργό «να επισκεφθεί την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι την απουσία ανάπτυξης και το τεράστιο πρόβλημα που υπάρχει, ιδιαίτερα στο επαρχιακό οδικό δίκτυο». «Αλλά φαίνεται ότι μόνο στους φίλους του πηγαίνει ο κ. Παπανδρέου, όταν επισκέπτεται τη Θεσσαλονίκη», σχολίασε ο κ. Ψωμιάδης.