Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2011

Επιστολή του Αναπληρωτή Περιφερειάρχη Διονύση Ψωμιάδη στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστα Σκανδαλίδη για συγχωνεύσεις φορέων

Επιστολή στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κ. Σκανδαλίδη έστειλε ο Αναπληρωτής Περιφερειάρχης Κ. Μακεδονίας Δ. Ψωμιάδης σχετικά
με τις επικείμενες συγχωνεύσεις των φορέων της αρμοδιότητάς του ΕΛΟΓΑΚ και ΕΘΙΑΓΕ, που εδρεύουν στη Θεσσαλονίκη.
Στην επιστολή του ο Αναπληρωτής Περιφερειάρχης Δ. Ψωμιάδης  κάνει λόγο για «προχειρότητα» στις αποφάσεις συγχώνευσης των δύο οργανισμών. Επισημαίνει δε ότι «το 48% του αγελαδινού γάλακτος παράγεται στο νομό Θεσσαλονίκης και το 35% στην υπόλοιπη Μακεδονία, στη Θράκη και στη Θεσσαλία», κατά συνέπεια «είναι τουλάχιστον παράδοξο να καταργείται ένας φορέας όπως ο ΕΛΟΓΑΚ που έχει άμεση σχέση με την παραγωγή και την κατανάλωση και, εν πάση περιπτώσει, οι αρμοδιότητές του να μεταφέρονται στην Αθήνα».
Ο κ. Ψωμιάδης ζητά από τον Υπουργό να επανεξετάσει το ζήτημα και να άρει την απόφαση συγχώνευσης και κατάργησης των δύο φορέων. Ιδιαίτερα για τον ΕΛΟΓΑΚ, ο Αναπληρωτής Περιφερειάρχης ζητά «να διατηρηθεί η αυτονομία του προκειμένου να συνεχιστούν οι δραστηριότητές του με έδρα στη Θεσσαλονίκη, κοντά στον παραγωγό, στο “φυσικό” περιβάλλον του που είναι η περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας».
Το πλήρες κείμενο της επιστολής του Αναπλ. Περιφερειάρχη Κ. Μακεδονίας Δ. Ψωμιάδη έχει ως εξής:
 «Αξιότιμε κ. Υπουργέ,
Πληροφορηθήκαμε για την απόφασή σας να συγχωνευτούν ο ΕΛΟΓΑΚ και το ΕΘΙΑΓΕ, φορείς που εδρεύουν στη Θεσσαλονίκη, κάτι που θα έχει ως αποτέλεσμα την απορρόφηση και την τελική κατάργησή τους.
Όπως γνωρίζετε το 48% του αγελαδινού γάλακτος παράγεται στο νομό Θεσσαλονίκης και το 35% στην υπόλοιπη Μακεδονία, στη Θράκη και στη Θεσσαλία. Αντιλαμβάνεστε ότι καταρχήν είναι τουλάχιστον παράδοξο να καταργείται ένας φορέας που έχει άμεση σχέση με την παραγωγή και την κατανάλωση και, εν πάση περιπτώσει, οι αρμοδιότητές τους να μεταφέρονται στην Αθήνα.
Επίσης, εξ όσων γνωρίζουμε, το αντικείμενο των φορέων με τους οποίους προτίθεστε να συγχωνεύσετε τον ΕΛΟΓΑΚ δεν ταιριάζει με το αντικείμενο του εν λόγω Οργανισμού, στοιχείο που δείχνει προχειρότητα η οποία φυσικά είναι επόμενο ότι θα έχει ολέθριες συνέπειες στην διαδικασία από την παραγωγή στην κατανάλωση των κτηνοτροφικών προϊόντων.
Ιδιαίτερα για το ΕΘΙΑΓΕ, είναι αντιληπτό εκ των προτέρων ότι σε περίπτωση συγχώνευσης και συνακόλουθης κατάργησης θα χαθεί η αποτελεσματικότητα του ερευνητικού έργου.
Κατόπιν τούτων, σας ζητώ να επανεξετάσετε την θέση σας και να άρετε την απόφαση συγχώνευσης και κατάργησης των δύο φορέων. Ιδιαίτερα για τον ΕΛΟΓΑΚ, να διατηρηθεί η αυτονομία του προκειμένου να συνεχιστούν οι δραστηριότητές του με έδρα στη Θεσσαλονίκη, κοντά στον παραγωγό, στο «φυσικό» περιβάλλον του που είναι η περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας.


Με τιμή,


Ο Αναπληρωτής Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας


Διονύσιος Χ. Ψωμιάδης»