Σάββατο 27 Αυγούστου 2011

Στη Football League ο Αστέρας

Στη Football League ο Αστέρας

Του ΣΩΤΗΡΗ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ
Το μπάχαλο στο πρωτάθλημα της Supelreague συνεχίζεται, με το νέο επεισόδιο στο σίριαλ να παίζεται στο Διαιτητικό Δικαστήριο της ΕΠΟ που δικαίωσε τον Ηρακλή στην προσφυγή που είχε καταθέσει,
επιστρέφοντας την υπόθεση του υποβιβασμού του λόγω πλαστογραφίας στην Επιτροπή Εφέσεων.
Μια απόφαση που, ουσιαστικά, αλλάζει τα δεδομένα για τις ομάδες που θα πάρουν μέρος στο... καταταλαιπωρημένο νέο πρωτάθλημα της Superleague, αφού ουσιαστικά «στέλνει» και πάλι πίσω στη Football League τον Αστέρα Τρίπολης.
Στο σκεπτικό της απόφασης αναφέρεται ότι αν μια ομάδα της Superleague υποβιβάζεται, τότε θα πρέπει να αντικατασταθεί από ομάδα της Football League και όχι από ομάδα που έχει υποβιβαστεί για βαθμολογικούς ή άλλους λόγους.

Τι σημαίνει αυτό; Λάρισα και Πανσερραϊκός δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τον Ολυμπιακό Βόλου και την Καβάλα, ενώ και ο Αστέρας Τρίπολης δεν πρέπει να αγωνιστεί στο νέο πρωτάθλημα της Superleague, «αξιοποιώντας» τον υποβιβασμό του «Γηραιού» διά της κατάληψης της τελευταίας θέσης στο περυσινό πρωτάθλημα, όπως αποφάσισε η Πρωτοβάθμια Επιτροπή της διοργανώτριας και «επικύρωσε» η Εφέσεων (σ.σ. διαβάστε το απόσπασμα στη σχετική φωτό)!
Επιπλέον, αυτή η απόφαση, διαφοροποιεί τα δεδομένα για την επικείμενη πρεμιέρα του πρωταθλήματος της Superleague, στο οποίο πλέον ελπίζει βάσιμα να πάρει μέρος και ο Ηρακλής.
Το σημείο του σκεπτικού της απόφασης για την ομάδα που αντικαθιστά όποιον υποβιβάζεται

Οι «επιπτώσεις», άλλωστε, της απόφασης του Διαιτητικού Δικαστηρίου και, κυρίως, του σκεπτικού με το οποίο συνοδεύτηκε φάνηκαν λίγο μετά τις εννέα το βράδυ της Πέμπτης, με την ανακοίνωση που εξέδωσε η Superleague.
«Σε συνέχεια της σημερινής απόφασης του Τακτικού Διαιτητικού Δικαστηρίου της ΕΠΟ, ανακοινώνεται ότι ο αγώνας ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ - ΑΣΤΕΡΑΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ στο πλαίσιο της 1ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος 2011-2012, ματαιώνεται», αναφέρει η διοργανώτρια, με τη λέξη «κλειδί» της ανακοίνωσης να είναι η τελευταία.
Είναι, δηλαδή, προφανές ότι η ματαίωση και όχι η αναβολή του παιχνιδιού του Αγρινίου, σημαίνει ότι ο Αστέρας Τρίπολης δεν έχει πλέον δικαίωμα συμμετοχής στο πρωτάθλημα της Superleague και ο Παναιτωλικός θα περιμένει... εν καιρώ να ενημερωθεί για το ποιος θα είναι, τελικά, ο αντίπαλός του στην πρεμιέρα.
Την ίδια στιγμή ο Ηρακλής ναι μεν αποκτά και πάλι ελπίδες «επιστροφής» στο μεγάλο επαγγελματικό πρωτάθλημα, πλην όμως για να γίνουν πραγματικότητα οι ελπίδες αυτές, ο «Γηραιός» θα πρέπει να περιμένει τις δύο επανεξετάσεις των υποθέσεών του.
Ήτοι, αυτής που αποφάσισε την Πέμπτη το Διαιτητικό Δικαστήριο της ΕΠΟ για το θέμα της πλαστογραφίας, αλλά και αυτής της μη αδειοδότησης του Ηρακλή που θα εξεταστεί και πάλι από την Επιτροπή Εφέσεων, επίσης με νέα σύνθεση.
Το «μπάχαλο», βέβαια, συνεχίζεται από τη στιγμή που οι ομάδες, οι οποίες υποβιβάζονται από τη Superleague έχουν γίνει πλέον τρεις (Ολυμπιακός Βόλου, Καβάλα και Αστέρας Τρίπολης), ενώ οι υποψήφιες να τις αντικαταστήσουν είναι δύο.
Ήγουν, ο Λεβαδειακός και η Δόξα Δράμας, αφού ο Διαγόρας (η τέταρτη, δηλαδή, ομάδα που συμμετείχε στα play off της ανόδου από τη Football League) είχε εξ αρχής δηλώσει ότι αδυνατεί να καταθέσει φάκελο αδειοδότησης στην επιτροπή.
Νωρίτερα, πάντως, το Δικαστήριο έκανε δεκτή την αίτηση αναίρεσης που είχαν κάνει οι Θεσσαλονικείς κατά της απόφασης της Επιτροπής Εφέσεων της ΕΠΟ που τους είχε τιμωρήσει με υποβιβασμό για πλαστογραφία.
Θυμίζουμε ότι η διοίκηση του «Γηραιού» είχε καταθέσει την αίτηση αναίρεσης, υποστηρίζοντας από τη μια ότι η ομάδα δεν έχει αντικειμενική ευθύνη για την πλαστογραφία που έκανε ένας παράγοντάς της (εν προκειμένω ο πρώην πρόεδρος Γιάννης Τάκης), φέροντας μάλιστα ως δεδικασμένο και το παράδειγμα της Παναχαϊκής που δεν τιμωρήθηκε για ανάλογη περίπτωση πλαστογραφίας.
Από την άλλη, οι Θεσσαλονικείς υποστηρίζουν ότι ναι μεν υπάρχει πλαστογραφία, πλην όμως δεν πρέπει να τιμωρηθούν βάση του άρθρου περί δυσφήμισης με ποινή υποβιβασμού, αλλά βάση του άρθρου περί πλαστογραφίας με ποινή απλώς και μόνο χρηματικού προστίμου.
Σύμφωνα, λοιπόν, με τη συγκεκριμένη απόφαση του Διαιτητικού Δικαστηρίου, η υπόθεση επιστρέφει στην Επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ, η οποία καλείται να την επανεξετάσει με νέα όμως σύνθεση.
Διαβάστε ΕΔΩ το σκεπτικό της απόφασης του Διαιτητικού Δικαστηρίου.