Σάββατο 20 Αυγούστου 2011

‘Το Παλάτι’ μαζεύει βραβεία

maras Το Παλάτι μαζεύει βραβεία
Τρία βραβεία έχει κερδίσει φέτος στην Αυστραλία η ταινία μικρού μήκους «Το Παλάτι» («The Palace») του ομογενή σκηνοθέτη Αντώνη Μάρα, η οποία είναι εμπνευσμένη από πραγματικά γεγονότα του 1974, ενώ ο Μαρά αρχίζει εκστρατεία για να κερδίσει υποψηφιότητα
για Οσκαρ.

«Το Παλάτι» κέρδισε φέτος το βραβείο για καλύτερη ταινία μικρού μήκους του Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Σίδνεϋ, το βραβείο της καλύτερης ταινίας μικρού μήκους της Αυστραλίας στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου στη Μελβούρνη και το βραβείο του κοινού στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αδελαΐδας.
Η ταινία, εμπνευσμένη από πραγματικά γεγονότα, αφορά την ιστορία μιας κυπριακής οικογένειας που προσπαθεί να ξεφύγει από τα τουρκικά στρατεύματα το 1974 και βρίσκει καταφύγιο σε ένα εγκαταλελειμμένο παλάτι της Οθωμανικής περιόδου. Όταν ένας νεαρός Τουρκοκύπριος στρατιώτης έρχεται αντιμέτωπος με την οικογένεια έρχεται πρόσωπο με πρόσωπο με τη σκληρή πραγματικότητα του πολέμου και το ρόλου που διαδραματίζει ο ίδιος σ’ αυτόν.
Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα της, η ταινία γυρίστηκε στη Λευκωσία και συγκεκριμένα στο αρχοντικό του Χατζηγεωργάκη Κορνέσιου.
Τους κύριους ρόλους υποδύονται οι ηθοποιοί Erol Afsin, Kevork Malikyan, Tamer Arslan, Daphne Alexander και Christopher Greco.
Σύμφωνα με αναρτήσεις στο διαδίκτυο ο σκηνοθέτης έχει ως στόχο την υποψηφιότητα για Οσκαρ.
Παράλληλα, όπως αναφέρεται, καταβάλλει προσπάθειες έτσι ώστε να προβληθεί ταυτόχρονα η ταινία στις ελεύθερες και τις κατεχόμενες περιοχές.