Τρίτη 9 Αυγούστου 2011

Στη γύρα βγαίνει το πρώτο βυτίο του ΘΕΣΓάλα (Θεσσαλία-Πιερία)


ImageΗ πρώτη συγκέντρωση γάλακτος για λογαριασμό του Συνεταιρισμού Αγελαδοτρόφων με την επωνυμία ΘΕΣΓάλα πραγματοποιείται την Τετάρτη 10 Αυγούστου. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Agronews, πράξη γίνεται πλέον η πρώτη συμφωνία του συνεταιρισμού με ένα ισχυρό όνομα της
γαλακτοβιομηχανίας, τη ΦΑΓΕ, με την έναρξη της παραλαβής πρώτης ύλης από τους αγελαδοτρόφους μέλη του. Το πρώτο βυτίο θα βγει στη γύρα την Τετάρτη προκειμένου να προμηθευτεί ποσότητες αγελαδινού γάλακτος από αγελαδοτρόφους της Θεσσαλίας, που θα παραδώσει στη ΦΑΓΕ, με την οποία έχει ήδη προχωρήσει σε σχετική συμφωνία.
Εν τω μεταξύ, το ενδιαφέρον των αγελαδοτρόφων βαίνει διογκούμενο, αφού η υψηλή τιμή πώλησης του γάλακτος που εξασφαλίζει ο συνεταιρισμός και τα οφέλη που φαίνεται καθαρά πλέον ότι μπορεί να προσφέρει στα μέλη του, ωθούν δεκάδες παραγωγούς απ’ όλη την Ελλάδα και όχι μόνο από τη  Θεσσαλία και την Πιερία, απ’ όπου προέρχεται ο πρώτος πυρήνας των συνεταίρων του ΘΕΣγάλα, να εκφράζουν τη βούληση να ενταχθούν στο δυναμικό του συνεταιρισμού και λειτουργήσουν υπό τη σκέπη του.
Την ίδια στιγμή, η διοίκηση του συνεταιρισμού, βλέποντας το ενδιαφέρον με το οποίο υποδέχονται το νέο μοντέλο συνεργασίας μεγάλοι «παίκτες» από την πλευρά της γαλακτοβιομηχανίας, αρχίζουν να εξετάζουν σοβαρά την προοπτική διεύρυνσης του ΘΕΣγάλα πέρα από τα στενά γεωγραφικά όρια της Θεσσαλίας και της Πιερίας.
Πρώτη φροντίδα της διοίκησης του συνεταιρισμού είναι τα βήματα που θα γίνονται να είναι ασφαλή και μελετημένα και να μην υποθηκεύουν την αξιοπιστία και το μέλλον του εγχειρήματος. Γι’ αυτό και οι συμφωνίες που προωθούνται συνοδεύονται από νομικά κείμενα που διασφαλίζουν όλες τις πλευρές, δηλαδή τα μέλη, το συνεταιρισμό και τις μεταποιητικές μονάδες από κάθε ενδεχόμενο ή αστάθμητο παράγοντα. 
 
Ποιος είναι ο ΘΕΣΓάλα
Ο συνεταιρισμός με τον πρωτότυπο όνομα «ΘΕΣγάλα» είναι μια παραγωγική οργάνωση η οποία έχει στόχο να εντάξει στους κόλπους της το σύνολο των μονάδων αγελαδοτροφίας από την περιοχή της Θεσσαλίας, καθώς ήδη είναι σε θέση να διαπραγματεύεται με τη γαλακτοβιομηχανία περί τους 60.000 τόνους αγελαδινό γάλα, ήτοι το 10% περίπου της συνολικής εγχώριας παραγωγής.
Την πρωτοβουλία για τη δημιουργία του συνεταιρισμού στήριξαν πρωτοπόροι του κλάδου με μεγάλες και σύγχρονες εκμεταλλεύσεις όπως είναι οι Γιάννης Δραγατσίκης και Τάκης Καζάνας από το χωριό Βερδικούσια της Ελασσόνας (περιοχή Χασίων) και οι Σδάνης και Βακάλης από τα κοντινά χωριά της Λάρισας.
 
Οι στόχοι της Ομάδας
1. Να εξασφαλίσει τον προγραμματισμό της παραγωγής και την προσαρμογή της στη ζήτηση των προϊόντων γάλακτος και κρέατος ιδίως από ποσοτική και ποιοτική άποψη.
2. Να προωθήσει τη συγκέντρωση της προσφοράς και τη διάθεση της παραγωγής των μελών  της Οργάνωσης.
3. Να εφοδιάζει τα μέλη του με εισροές χαμηλού κόστους.
4. Να μειώσει το κόστος παραγωγής των προσφερομένων προϊόντων.
5. Να ομαλοποιήσει τις τιμές παραγωγού.
6. Να βελτιώσει την εμπορική αξιοποίηση των προϊόντων για τα οποία αναγνωρίζεται.
7. Να προωθήσει τεχνικές παραγωγής καθώς και διαχείρισης των διαφόρων μέσων  παραγωγής  που να σέβονται το περιβάλλον και την υγεία των ζώων.
8. Να παρέχει υπηρεσίες κάλυψης του ζωικού κεφαλαίου.
9. Να ιδρύει και να διαχειρίζεται Ταμείο Αλληλοβοήθειας των μελών του.


http://www.agronews.gr/content/view/69809/200/lang,el/