Παρασκευή 5 Αυγούστου 2011

Θ. Παπαγεωργίου: Ομιλία για πολυνομοσχέδιο Υπ Οικονομικών


Δ Ε Λ Τ Ι Ο    Τ Υ Π Ο Υ


 Κατερίνη 5 Αυγούστου 2011

Ο Θ. Παπαγεωργίου:  
«Τώρα χρειάζεται αναπτυξιακό μνημόνιο»

Μετά την απόφαση για ρύθμιση του χρέους καθιστώντας το διαχειρίσιμο και βιώσιμο θα
πρέπει να εφαρμοστεί ένα αναπτυξιακό μνημόνιο που θα βγάλει την ελληνική οικονομία από την ύφεση και την οδηγήσει σε ρυθμούς ανάπτυξης, τόνισε ο Βουλευτής Πιερίας Θανάσης Παπαγεωργίου στην ομιλία του στην ολομέλεια της Βουλής στη συζήτηση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομικών: «Τροποποίηση της συνταξιοδοτικής νομοθεσίας του Δημοσίου - Ρυθμίσεις για την ανάπτυξη και τη δημοσιονομική εξυγίανση - θέματα αρμοδιότητας Υπουργείων Οικονομικών, Πολιτισμού και Τουρισμού και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης».

Όπως είπε ο κ. Παπαγεωργίου «η απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη λύση του δημοσίου χρέους της χώρας μας ήταν εκ των πραγμάτων λυτρωτική, καθότι έκανε το δημόσιο χρέος της χώρας μας διαχειρίσιμο και βιώσιμο. Τώρα, πιστεύω ότι είναι ανάγκη να αποτυπώσουμε με ευκρίνεια το αναπτυξιακό μνημόνιο. Τώρα, πρέπει να βρούμε τρόπους να προσεγγίσουμε πώς τα αναπτυξιακά ζητήματά μας και η χρήση των εργαλείων θα γίνει αποτελεσματικά για να μπορέσει η οικονομία να περάσει σε θετικούς ρυθμούς για να μπορέσει να αποφύγει τη βύθιση και την ύφεση που ήταν μία υπαρκτή, ζοφερή κατάσταση για τη χώρα μας. Τώρα είναι η ώρα των μεγάλων διαρθρωτικών αλλαγών και της επικέντρωσης σε τομείς, οι οποίοι μπορούν να δώσουν δυνατότητα ανάπτυξης, να υπηρετήσουν το στόχο της επαναφοράς της οικονομίας σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης».
Μιλώντας για τις επιμέρους ρυθμίσεις του νομοσχεδίου ο κ. Παπαγεωργίου αναφέρθηκε στην τουριστική κατοικία, τα τυχερά παιχνίδια και το άνοιγμα του ιατρικού επαγγέλματος.

Η τουριστική κατοικία και η εμπειρία της Ισπανίας
Ο κ. Παπαγεωργίου επεσήμανε πως «ο τομέας της τουριστικής κατοικίας, θα δώσει ώθηση στην κατασκευή, αλλά και στον τουρισμό, θα δώσει ώθηση στην ανάπτυξη. Είναι κάτι που συζητούσαμε, το  απαιτούσαμε και το διεκδικούσαμε χρόνια τώρα και ήρθε η ώρα σ' αυτό το νομοσχέδιο να υποστασιοποιηθεί αυτή η πολιτική.
Όμως, πρέπει να πω και εγώ, κύριε Υπουργέ, ότι η κρίση του real estate στην Ισπανία, η φούσκα της Ισπανίας -γιατί άμα δει κανένας, το πρόβλημα της Ισπανίας δεν ανάγεται στο δημόσιο χρέος ή στο έλλειμμα, ανάγεται στο ότι το real estate και γενικότερα η κρίση που ξέσπασε στην κατασκευή ή στον τομέα της κατοικίας ήταν μεγάλη και έχει καθηλώσει την ισπανική οικονομία- θα πρέπει να αποφευχθεί. Θα πρέπει να δούμε εμείς πώς με την τουριστική κατοικία θα αξιοποιήσουμε αυτό το σύνθετο προϊόν επ’ ωφελεία του τουρισμού, επ’ ωφελεία της οικονομίας μας και στην προστασία του περιβάλλοντος. Πρέπει, λοιπόν, να μην γίνει παράδειγμα προς μίμηση το παράδειγμα της Ισπανίας και άλλων χωρών, αλλά προς αποφυγήν. Οι Π.Ο.Τ.Α. για παράδειγμα, η οργανωμένη δόμηση των Π.Ο.Τ.Α. είναι μια εκδοχή που θα πρέπει να την υπηρετήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».

Τα τυχερά παιχνίδια και οι κίνδυνοι  
Για τα τυχερά παιχνίδια ο κ. Παπαγεωργίου είπε:
«Ήταν ταμπού και είναι ταμπού δυστυχώς ακόμα για τη χώρα μας τα τυχερά παιχνίδια. Για χρόνια τώρα αποτελούσαν ταμπού, με αποτέλεσμα να πληρώνει η χώρα μας πρόστιμα προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, με αποτέλεσμα πέντε δισεκατομμύρια, όπως προσεγγίζεται από την Κυβέρνηση, αλλά και από άλλους φορείς, να φοροδιαφεύγουν σε μια περίοδο που η χώρα μας δίνει τη μάχη. Μια φορολογική ύλη, μια τάξη μεγέθους των πέντε δισεκατομμυρίων σημαίνει ότι περίπου το 2% για να μην πω το 3% του ΑΕΠ φοροδιαφεύγει αυτόματα από το μαύρο τζόγο που γίνεται, τον ηλεκτρονικό και όλους τους άλλους. Πιστεύω, λοιπόν, ότι και αυτή η πρωτοβουλία ήρθε καθυστερημένα. Θα πρέπει να σπάσει αυτό το ταμπού. Όλες οι χώρες έχουν οργανωμένο τρόπο στα τυχερά παιχνίδια, οργανωμένη μέθοδο και οργανωμένο πλαίσιο. Νομίζω αυτό επιχειρείται και είναι από αυτά που θα πρέπει να χαιρετίσουμε.
Όμως και εδώ, κύριε Υπουργέ, πρέπει να αποφύγουμε τους όποιους κινδύνους να μετατραπεί η χώρα μας σε ένα σύγχρονο Ελντοράντο. Πρέπει και εδώ να υπάρχει πιο ευκρινές πλαίσιο, πιο δομημένες υπηρεσίες. Για παράδειγμα, τι έχουμε σαν συνείδηση πια; Ότι υπήρχε ένας νόμος για τον εποπτικό έλεγχο των τυχερών παιχνιδιών, ο οποίος ποτέ δεν λειτούργησε στη χώρα μας. Ωραία, θα κάνουμε πάλι μια επιτροπή ελέγχου των τυχερών παιχνιδιών. Να είναι αποστασιοποιημένος, να είναι ισχυρός ο ελεγκτικός μηχανισμός, γιατί οι κίνδυνοι να μετατραπεί η χώρα μας σε μια χώρα του ατέλειωτου τζόγου είναι υπαρκτοί. Μην τον υποτιμούμε σαν κίνδυνο. Μην θεωρούμε και μην είμαστε τόσο αφελείς ιστορικά ότι μπορούμε να τα ελέγξουμε αυθωρεί και παραχρήμα με τη δημιουργία μιας επιτροπής».

Για την απελευθέρωση του ιατρικού επαγγέλματος
Τέλος ο κ. Παπαγεωργίου μεταφέροντας τις ενστάσεις και τους προβληματισμούς των γιατρών και των οδοντιάτρων τόνισε: «Θέλω και εγώ να σας παρακαλέσω, κύριε Υπουργέ, να δείτε αυτό το θέμα, αυτό το άρθρο, νομίζω το 24, των γιατρών και των οδοντιάτρων. Ανησυχούν. Αλλά δεν είναι το πρόβλημα μόνο της ανησυχίας των οδοντιάτρων και των γιατρών, είναι ένα πρόβλημα, το οποίο θα πρέπει να το συζητήσουμε. Δηλαδή, γιατί δεν το αποσύρουμε αυτό το άρθρο να το συζητήσουμε σε επόμενη φάση με το Υπουργείο Υγείας, στη φάση δηλαδή που θα συζητηθεί ή θα υλοποιηθεί η πολιτική της πρωτοβάθμιας υγείας;
Εν πάση περιπτώσει να υπάρχουν μέριμνα και διατάξεις σ’ αυτό το άρθρο, αν δεν μπορεί να αποσυρθεί, όπως για παράδειγμα σε αυτό που θέτει δηλαδή το 51% και κινδυνεύουν να μπουν μεγάλες εταιρείες στο χώρο και να αλλάξουν την υφή και την εικόνα της υγείας. Το προβάλλουν οι οδοντίατροι και οι γιατροί φοβούνται από την απελευθέρωση της αγοράς.
Δεν λέω ότι θα υιοθετήσουμε αυτούς τους φόβους, αλλά θα πρέπει εμείς να δούμε πως η υγεία θα προσφέρεται με σωστό τρόπο στους πολίτες, δεν θα δημιουργουν πάλι μονοψώνια και ολιγοπώλια και όλες αυτές τις καταστάσεις τις οποίες φοβόμαστε δίκαια ή άδικα πολλές φορές από υπερβολές του χώρου. Θα ήθελα λοιπόν να το δείτε αυτό με προσοχή. Εξάλλου πιστεύω ότι υπήρξε νέα συνάντηση του κ. Βενιζέλου με φορείς. Ελπίζω να έφερε αποτελέσματα».