Τρίτη 30 Αυγούστου 2011

Επιχειρησιακό πρόγραμμα 2012-2014 της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας: 'Δυνατή Περιφέρεια με ανθρώπινη ταυτότητα και αξίες'


Τους βασικούς άξονες του Επιχειρησιακού Προγράμματος για τα έτη 2012-2014 της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, που ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία από το Περιφερειακό Συμβούλιο κατά τη σημερινή συνεδρίαση, παρουσίασε ο περιφερειακός σύμβουλος και Αντιπρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής της ΠΚΜ Αλκιβιάδης Νουσηκύρου.
Σύμφωνα με το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα 2012-2014, που υλοποιήθηκε από την Διεύθυνση Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, στα βασικά θέματα που πρέπει να απασχολήσουν τις Περιφέρειες εντάσσονται η διασφάλιση της διοικητικής και οικονομικής αυτοτέλειας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, η διαμόρφωση της περιφερειακής συνείδησης και σύγκλισης –χωρίς ταυτόχρονα να αγνοείται η ισχυρή παράδοση των Περιφερειακών Ενοτήτων, η γρήγορη οργανωτική σταθεροποίηση των νέων δομών και η ευελιξία του δημοσιονομικού συστήματος για την εφαρμογή των πολιτικών δράσεων.
            Όπως επεσήμανε κατά την εισήγησή του ο κ. Νουσηκύρου, «τα πλέον κρίσιμα ζητήματα ανάπτυξης που ζητούν επιτακτικές λύσεις είναι η αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας και ο προσδιορισμός αναγνωρίσιμης ταυτότητας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας», ώστε να επιτευχθεί ισόρροπη ανάπτυξη στον πρωτογενή (αγροτικά προϊόντα) και το δευτερογενή τομέα (βιοτεχνία, εμπόριο) καθώς και να αναδειχθούν τα τουριστικά πλεονεκτήματα της περιοχής.
            Παράλληλα, ο κ. Νουσηκύρου αναφέρθηκε στην ανάγκη «να αξιοποιηθούν οι οργανισμοί, τα ΑΕΙ και τα ερευνητικά ιδρύματα της Περιφέρειας για συνεργασίες με αναπτυξιακό στόχο», ενώ παρατήρησε τη «μεγάλη καθυστέρηση στην υλοποίηση εθνικών επενδύσεων για τις υποδομές και ειδικότερα για τις μεταφορές, που αποτελούν ανασταλτικό παράγοντα της ανάπτυξης της περιοχής και ακυρώνουν την ανάδειξη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας σε διαμετακομιστικό κέντρο».
            Ο κ. Νουσηκύρου ανέπτυξε λεπτομερώς τη γενική δομή του Επιχειρησιακού Προγράμματος 2012-2014 και έθεσε τις αναπτυξιακές προτεραιότητες και τη στρατηγική της Περιφέρειας, που συνοψίζονται σε 11 σημεία:
·        Ενίσχυση της περιφερειακής ανάπτυξης
·        Ενίσχυση της προστασίας και διαχείρησης του φυσικού περιβάλλοντος
·        Ενίσχυση της γεωργίας, της κτηνοτροφίας και της αλιείας
·        Ενίσχυση της κοινωνικής προστασίας και αλληλεγγύης
·        Ενίσχυση της απασχόλησης
·        Προστασία της υγείας
·        Προώθηση της παιδείας, του αθλητισμού και του πολιτισμού
·        Βελτίωση της ποιότητας ζωής
·        Ενίσχυση της πολιτικής προστασίας και της διοικητικής μέριμνας
·        Τήρηση των αρμοδιοτήτων της ΠΚΜ, ως φορέα κοινωνικού χαρακτήρα
 
            Το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα 2012-2014 της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας περιλαμβάνει τις ακόλουθες 3 φάσεις:
·        Στρατηγικό Σχεδιασμό
·        Επιχειρησιακό Προγραμματισμό
·        Οικονομικό Προγραμματισμό με δείκτες παρακολούθησης και αξιολόγησης.
 
Σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία, το εγκεκριμένο κείμενο του Στρατηγικού Σχεδιασμού (Α΄φάση του Επιχειρησιακού Προγράμματος), πρόκειται να τεθεί σε ανοιχτή διαβούλευση- δημοσιοποίηση για 2 εβδομάδες (μέχρι τις 14/9/2011) στην ιστοσελίδα της ΠΚΜ, κατά τη διάρκεια της οποίας θα υποβληθούν προτάσεις εγγράφως και ηλεκτρονικά από πολίτες ή ενώσεις πολιτών και από τοπικούς, οικονομικού και κοινωνικούς φορείς.
Οι δύο επόμενες φάσεις του Ε.Π. 2012-2014 (Επιχειρησιακός Προγραμματισμός και Οικονομικός Προγραμματισμός) θα συνταχθούν και θα υποβληθούν προς έγκριση μέχρι τις 30/9/2011.