Δευτέρα 25 Ιουλίου 2011

Σε καθεστώς «υψηλού κινδύνου χρεοκοπίας» μας υποβάθμισε η Moody's



Σε καθεστώς «υψηλού κινδύνου χρεοκοπίας», έθεσε σήμερα το μακροπρόθεσμο χρέος της Ελλάδας ο οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Moody's, υποβαθμίζοντάς το κατά τρεις μονάδες, από Caa1 σε Ca.
Ο οίκος, έθεσε έτσι το μακροπρόθεσμο χρέος της Ελλάδας σε καθεστώς «σκουπιδιών», εκτιμώντας ότι η χώρα δεν θα είναι σε θέση να καταβάλει στο ακέραιο τις υποχρεώσεις της απέναντι στους ιδιώτες πιστωτές.
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε για το θέμα, η Moody's εκτιμά ότι το πρόγραμμα που ανακοινώθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση, υποδηλώνει πως η πιθανότητα χρεοκοπίας της Ελλάδας ουσιαστικά βρίσκεται στο 100%. Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, ο συνδυασμός του προγράμματος που ανακοινώθηκε από την ΕΕ και οι προτάσεις ανταλλαγής χρέους από τα μεγάλα χρηματοοικονομικά ιδρύματα, υποδηλώνουν ότι οι ιδιώτες επενδυτές θα καταγράψουν μεγάλες οικονομικές απώλειες από την έκθεσή τους στο κρατικό ελληνικό χρέος. Οι αναπτυσσόμενες προοπτικές της αξιολόγησης, αντανακλούν την τρέχουσα αβεβαιότητα για την ακριβή αξία των τίτλων που θα λάβουν οι πιστωτές στην ανταλλαγή. Όταν ολοκληρωθεί η ανταλλαγή χρέους, η Moody’s θα επανεξετάσει το πιστωτικό risk profile των υφιστάμενων ή νέων τίτλων που θα εκδοθούν από την ελληνική κυβέρνηση.
Στην ανακοίνωση αναφέρεται ακόμη ότι το μέγεθος της ζημιάς των επενδυτών θα καθοριστεί από τη διαφορά μεταξύ της ονομαστικής αξίας του χρέους που ανταλλάσσεται και της αξίας της αγοράς του χρέους που έχει ληφθεί. Το IIF έχει δηλώσει πως οι απώλειες των επενδυτών θα κυμανθούν περίπου στο 20%.

Moody΄s: Καμία χώρα δεν έχει τα προβλήματα της Ελλάδας
Εξάλλου, με άρθρο στο Weekly Credit Outlook report της, η Moody’s Investors Service, εκτιμά ότι οι δημοσιονομικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν κάποιες χώρες της ευρωζώνης δεν πλησιάζουν σε καμία περίπτωση τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα. Στο άρθρο, αναφέρεται επίσης ότι η δέσμευση των ηγετών της ευρωζώνης να εμμείνει αποφασιστικά στους συμφωνηθέντες δημοσιονομικούς στόχους και να φέρει τα δημόσια ελλείμματα κάτω του 3% του ΑΕΠ μέχρι το 2013, ήταν μια «ισχυρή θετικά κίνηση» που θα βελτιώσει την ευελιξία των κυβερνήσεων εάν επιτευχθεί.Ωστόσο, επισημαίνεται, πως αρκετές χώρες παραβίαζαν κανονικά το όριο μεταξύ του 1999-2007 και ότι το στόχος δεν θα αντιμετωπίσει τη μεταβλητότητα που δημιουργεί ένα πολύ μεγάλο φορτίο χρέους.
Τέλος, η Moody’s προειδοποιεί πως μπορεί καμία άλλη χώρα της ευρωζώνης να έχει τόσο μεγάλα δημοσιονομικά προβλήματα όπως η Ελλάδα, «ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι και τα άλλα προβλήματα δεν μπορούν κάποια ημέρα να εξελιχθούν ως εξίσου προβληματικά με της Ελλάδας».

Αντιδράσεις
Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ερωτηθείς για την απόφαση ανέφερε ότι ήταν αναμενόμενη, αλλά ότι χρήσιμο θα ήταν να την διαβάσει κανείς προσεκτικά και ότι η Επιτροπή λαμβάνει υπόψη της την αντίδραση του οίκου.
Το Γραφείο Τύπου του ΚΚΕ σχολιάζει: «Είτε υποβαθμίζει είτε αναβαθμίζει η Moody’s και οι άλλοι οίκοι του ιμπεριαλισμού, για την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα έρχονται μέρες κόλασης. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος από τη συμπόρευση με το ΚΚΕ και την οργανωμένη πάλη που θα κάνει αφόρητη τη ζωή κυβέρνησης – ΝΔ – πλουτοκρατίας και θ’ ανοίξει το δρόμο για τη λαϊκή εξουσία».
Ο Εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ., κ. Κωστής Αϊβαλιώτης δήλωσε: «Ουδεμία έκπληξη. Πρόκειται για μέρος του συμφωνηθέντος σεναρίου που απαιτεί πιστωτικό επεισόδιο προκειμένου να υπάρξει η ανάκαμψη μέσω των μηχανισμών της ΕΕ». 

Σε σχόλιο του το Γραφείο Τύπου του ΣΥΝ, αναφέρει: «Τους πανηγυρισμούς της κυβέρνησης για τη Σύνοδο Κορυφής διαδέχτηκε η υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο αξιολόγησης Moody’s σε καθεστώς  «υψηλού κινδύνου χρεοκοπίας».
Η σημερινή εξέλιξη επιβεβαιώνει ότι οι ευρωπαϊκές οικονομίες βρίσκονται στο έλεος των αγορών και ότι η αποσπασματική εφαρμογή ημίμετρων δεν δίνει λύση στο πρόβλημα.  Με τη συμφωνία της Συνόδου Κορυφής δεν δίνεται καμία βιώσιμη λύση για το χρέος, ενώ συνεχίζεται η λεηλασία των εργαζομένων και του δημόσιου πλούτου και η εξυπηρέτηση των συμφερόντων του κεφαλαίου και των τραπεζών. 
Η υπέρβαση της κρίσης περνά μέσα από την ανατροπή του σημερινού χρεοκοπημένου νεοφιλελεύθερου μοντέλου σε όλη την Ευρώπη και της πρωτοκαθεδρίας των αγορών, τη ριζική αλλαγή του χρηματοπιστωτικού συστήματος και την επαναθεμελίωση της Ευρώπης σε νέες βάσεις στήριξης της εργασίας και του κοινωνικού κράτους, προώθησης της ανάπτυξης και της αναδιανομής του πλούτου υπέρ των εργαζομένων».