Δευτέρα 25 Ιουλίου 2011

Φόρο έως 15% για τις καταθέσεις που «μετανάστευσαν» βλέπει το υπ. Οικονομικών


Στη φορολόγηση από 10% έως 15% όσων έβγαλαν τις καταθέσεις τους στο εξωτερικό προσανατολίζεται το υπουργείο Οικονομικών, ως μέτρο πίεσης προς τους καταθέτες ώστε να επαναπατριστούν τα χρήματα και να βελτιωθεί η ρευστότητα στο τραπεζικό σύστημα και στην οικονομία γενικότερα. Μάλιστα, ήδη μελετάται η άρση του τραπεζικού απορρήτου ώστε να συγκεντρωθούν οι σχετικές λίστες από τις τράπεζες.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο του υπουργείου για όσους εντοπιστούν να έχουν καταθέσεις στο εξωτερικό, προβλέπει το να τους δοθεί η δυνατότητα να επιλέξουν είτε να υποστούν φορολογικό έλεγχο για το ποσό των καταθέσεων, είτε να πληρώσουν τον κατ’ αποκοπή φόρο επί των καταθέσεων ώστε να αποφύγουν τον φορολογικό έλεγχο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η φορολόγηση αναμένεται να αφορά όσους έβγαλαν σε τράπεζες του εξωτερικού τις καταθέσεις τους από το 2009 και μετά και ειδικότερα μεγαλοκαταθέτες που έβγαλαν στο εξωτερικό κεφάλαια άνω των 150.000 ευρώ και οι οποίοι είτε δεν δήλωσαν τους τόκους που εισέπραξαν, είτε δεν μπορούν να δικαιολογήσουν την προέλευση των χρημάτων τους. 
Υπολογίζεται ότι εάν υλοποιηθεί η πρόταση, τότε κάποιος που έβγαλε στο εξωτερικό κεφάλαια ύψους 300.000 ευρώ θα κληθεί να πληρώσει φόρο έως και 45.000 ευρώ.
Εναλλακτικά, θα ελεγχθεί εξονυχιστικά και θα πληρώσει φόρους, πρόστιμα και προσαυξήσεις αγνώστου ύψους αν αποδειχθεί ότι είτε οι λογαριασμοί του δεν δικαιολογούνται είτε δεν έχει καταβάλει φόρους για τους τόκους που έχει εισπράξει.
Σημειώνεται πως από τις αρχές του έτους έως σήμερα, εκτιμάται πως έχουν φύγει στο εξωτερικό καταθέσεις ύψους 18 δισ. ευρώ, ενώ από τις αρχές του 2010 οι εκροές καταθέσεων φτάνουν τα 47 δισ. ευρώ, στερώντας πολύτιμη ρευστότητα από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.