Δευτέρα 25 Ιουλίου 2011

Μαχαίρι και στα κλιμάκια προβλέπει το νέο μισθολόγιο του δημοσίου



Τα πάνω-κάτω αναμένεται να έρθουν στο δημόσιο με το νέο μισθολόγιο, το οποίο προβλέπει, μεταξύ άλλων, μαχαίρι στα μισθολογικά κλιμάκια και αυστηρές προϋποθέσεις για τη βαθμολογική εξέλιξη των δημοσίων υπαλλήλων. Οι βασικές αρχές του νέου μισθολογίου, αναμένεται να παρουσιαστούν στις αρχές Αυγούστου από τα υπουργεία Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Οικονομικών, σύμφωνα με την σχετική δέσμευση που έχει προβλεφθεί στο μεσοπρόθεσμο. Το νέο μισθολόγιο αναμένεται ψηφιστεί το Σεπτέμβριο -αφού προηγηθεί διαβούλευση- και θα έχει άμεση εφαρμογή για τους νεοπροσλαμβανόμενους, ενώ θα υπάρξει σταδιακή προσαρμογή σε ορίζοντα τριετίας για όσους ήδη υπηρετούν σε φορείς του δημοσίου. 
Μία από τις βασικές αρχές του νέου μισθολογίου, είναι η καθιέρωση υπαλλήλων δύο ταχυτήτων, ανάλογα με την εκπαιδευτική κατηγορία στην οποία ανήκουν. Η διαφοροποίηση θα γίνει ανάμεσα στους υπαλλήλους Υποχρεωτικής (ΥΕ) και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΔΕ) και σε εκείνους της Πανεπιστημιακής (ΠΕ) και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΤΕ).
Η κυβέρνηση προσανατολίζεται στο να μη δίνεται η δυνατότητα κατάληψης θέσεων ευθύνης στους υπαλλήλους ΔΕ και ΥΕ κατηγορίας, ενώ θα απαιτείται πλέον μεγαλύτερος χρόνος προϋπηρεσίας ώστε και οι υπάλληλοι ΠΕ και ΤΕ να φτάσουν στον ανώτερο βαθμό, που θα ανοίγει τον δρόμο για να γίνει κάποιος προϊστάμενος.
Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα έγινε γνωστό, πως στο νέο μισθολόγιο θα προβλέπεται επίσης η κατάργηση μιας σειράς περίπου 100 επιδομάτων και η ενσωμάτωσή τους σε ένα ενιαίο επίδομα θέσης. Έτσι, τα μόνα επιδόματα που αναμένεται να μείνουν στους υπαλλήλους του δημοσίου τομέα, θα είναι το οικογενειακό –το οποίο ενδέχεται να δίνεται μόνο για την ύπαρξη τέκνων και να καταργηθεί το επίδομα γάμου-, το επίδομα ειδικών συνθηκών απασχόλησης το οποίο λαμβάνουν μόνο συγκεκριμένες κατηγορίες υπαλλήλων, καθώς και το επίδομα θέσης ευθύνης που προβλέπεται για τμηματάρχες, διευθυντές και γενικούς διευθυντές.
Στο νέο θεσμικό πλαίσιο αναμένεται να υπαχθούν και οι εργαζόμενοι στις ΔΕΚΟ, ενώ αντιθέτως δεν θα καταργηθούν τα ειδικά μισθολόγια για τα οποία θα προωθηθούν κάποιες μικρές τροποποιήσεις.