Τετάρτη 8 Ιουνίου 2011

Σε γενική απεργία και αποκλεισμό της Βουλής για το Μεσοπρόθεσμο καλούν οι Αγανακτισμένοι


Δύο εβδομάδες στις πλατείες κλείνουν οι Αγανακτισμένοι. Κάθε μέρα συνελεύσεις, καλλιτεχνικά και άλλα δρώμενα, προγραμματισμός για την επόμενη, δικτύωση στο internet, εξόρμηση στις γειτονιές και όλα δείχνουν ότι όταν λένε πως «Δεν θα φύγουν αν δεν φύγουν, κυβέρνηση, κόμματα, τρόϊκα και μεσοπρόθεσμο» το εννοούν αφού ετοιμάζονται για μακρά
 παραμονή στις πλατείες όλης της χώρας.
Το επίκεντρο της κινητοποίησης που όπως φαίνεται, τρομάζει πλέον πρωτίστως την κυβέρνηση αλλά και την αντιπολίτευση, είναι φυσικά το Σύνταγμα όπου την Κυριακή στην πλατεία και στους γύρω δρόμους συγκεντρώθηκε τόσο κόσμος, ώστε πολλοί εκτιμούν  ότι ξεπερνούσε ακόμη και τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις των περασμένων δεκαετιών. Πάντως  το βέβαιο είναι ότι  ποτέ στην μεταπολιτευτική ιστορία της χώρας δεν πραγματοποιήθηκε τόσο μαζική συγκέντρωση λαού με απόντα τα κόμματα του Κοινοβουλίου.
Ο νέος μεγάλος στόχος των Αγανακτισμένων είναι η ματαίωση της συζήτησης στη Βουλή για το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα. Για την επίτευξη αυτού του στόχου η Λαϊκή Συνέλευση της πλατείας Συντάγματος πήρε πέντε αποφάσεις με ισάριθμα ψηφίσματα.
Το πρώτο ψήφισμα ορίζει το στόχο: να κληθεί ο Λαός σε αποκλεισμό της Βουλής από την παραμονή της ημέρας κατάθεσης του Μεσοπρόθεσμου (14/06), να κληθεί σε γενική  απεργία την ίδια μέρα και να δημιουργηθεί ομάδα αγανακτισμένων που θα οργανώσει την κινητοποίηση (Η ημερομηνία προφανώς θα προσαρμοστεί στιην ημερομηνία συζήτησης του Μεσοπρόθεσμου προγράμματος στη Βουλή).
Το δεύτερο ψήφισμα αποφασίζει να απευθυνθεί κάλεσμα στους Αγανακτισμένους των άλλων πόλεων να συγκλίνουν εκείνο το διήμερο στο Σύνταγμα για την πραγματοποίηση πανελλαδικού συλλαλητηρίου του 1000000 διαδηλωτών.
Τα άλλα τρία ψηφίσματα προβλέπουν την δημιουργία ομάδας εργασίας που θα περιοδεύσει στις γειτονιές για την ενημέρωση του κόσμου, την συγκέντρωση υπογραφών για να γίνει Δημοψήφισμα για το Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα και να σταλεί αίτηση στο Μετρό με το αίτημα να λειτουργήσει όλη τη νύχτα της 14ης Ιουνίου.
Στη Θεσσαλονίκη οι  Αγανακτισμένοι με κέντρο δράσης τον Λευκό Πύργο εξορμούν καθημερινά στις γειτονιές για να ενημερώσουν τους πολίτες και να τους καλέσουν μαζί τους σε διαμαρτυρία διαρκείας. Το πρόγραμμα εξορμήσεων της Τρίτης περιλαμβάνει περιοδείες Στις περιοχές  Αμπελοκήπων στις 11 πμ, Ευόσμου , Νεάπολης - Συκεών το μεσημέρι, Τούμπας και Χαριλάου στις 6μμ, στην Πολίχνη (δημαρχείο) και στην Καλαμαριά,στις 6.30 (πεζόδρομο) μμ, ενώ το μεσημέρι θα βρίσκονται στην Καμάρα
Στην Κεντρική Πλατεία της Λάρισας κάθε βράδυ το μικρόφωνο είναι στη διάθεση κάθε αγανακτισμένου πολίτη για  να πει τη δική του άποψη και να καταθέσει τις προτάσεις του (το ίδιο συμβαίνει σε όλες τις πλατείες των ελληνικών πόλεων). Επιτροπή Αγανακτισμένων συγκεντρώνει καθημερινά  τρόφιμα, είδη πρώτης ανάγκης, ρούχα, παιχνίδια κτλ για τους άστεγους και όσους Λαρισαίους βρίσκονται σε δυσχερή οικονομικά θέση. Έχουν δημιουργηθεί επίσης ομάδες ποδηλατικές , μηχανοκίνητου αθλητισμού, ανέργων και ομάδες Τέχνης  που με περιοδείες και έργα τους προσπαθούν να «ξυπνήσουν» και να συσπειρώσουν τους πολίτες γύρω από το κίνημα των Αγανακτισμένων.
Εν τω μεταξύ και οι Αγανακτισμένοι της Λάρισας αποφάσισαν ως ημέρα γενικής απεργίας την 15η Ιουνίου.
Πάντως και τα διεθνή ΜΜΕ δείχνουν να αντιλαμβάνονται ότι δεν πάει άλλο για τους Έλληνες αφού όπως έλεγε το Reuters καλύπτοντας τις συγκεντρώσεις της Κυριακής «Οι Έλληνες φτάνουν στα όρια της αντοχής τους».

http://www.eklogika.gr/news/5029