Δευτέρα 20 Ιουνίου 2011

Επιστολή του Αν. Περιφερειάρχη Κ.Μακεδονίας Δ. Ψωμιάδη στους υπουργούς για το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης

Επιστολή στους Υπουργούς Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανδρέα Λοβέρδο, Εξωτερικών Σταύρο Λαμπρινίδη και Προστασίας του Πολίτη Χρήστο Παπουτσή σχετικά με το πρόβλημα της
 λαθρομετανάστευσης έστειλε ο Αναπληρωτής Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Διονύσης Ψωμιάδης .
Στην επιστολή του ο  Αν. Περιφερειάρχης Κ. Μακεδονίας Δ. Ψωμιάδης επισημαίνει ότι το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης αποτελεί ανθρωπιστικό ζήτημα που ταλαιπωρεί τη χώρα σε πολλά επίπεδα «με σοβαρές επιπτώσεις ιδίως στα μεγάλα αστικά κέντρα, ιδίως λόγω της αδράνειας της Πολιτείας να λάβει τα ενδεδειγμένα μέτρα για την προστασία των Ελλήνων πολιτών και των νομίμων μεταναστών».
Ο κ. Δ. Ψωμιάδης υπογραμμίζει ότι «ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα είναι ότι οι λαθρομετανάστες και οι εισερχόμενοι από χώρες εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν εξετάζονται υγειονομικά κατά την είσοδό τους στην Ελλάδα. Είναι προφανές ότι η αδράνεια αυτή εγκυμονεί πολλούς κινδύνους για τη Δημόσια Υγεία, καθώς είναι πιθανό να εισαχθούν μεταδοτικές ασθένειες στη χώρα μας. Πολύ περισσότερο που οι χώρες προέλευσης συχνά στερούνται ακόμη και στοιχειωδών υποδομών υγείας».
Ο Αν. Περιφερειάρχης Κ. Μακεδονίας στην επιστολή του ζητά, δεδομένου μάλιστα ότι υπάρχουν πληροφορίες ότι έχουν ήδη εκδηλωθεί κρούσματα ελονοσίας, την παρέμβαση των αρμόδιων υπουργών προκειμένου να λειτουργήσουν οι κατάλληλοι διασυνοριακοί μηχανισμοί με στόχο την προστασία της Δημόσιας Υγείας.

Το πλήρες κείμενο της επιστολής του Αναπληρωτή Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Δ. Ψωμιάδη έχει ως εξής:

«Αξιότιμοι κ. Υπουργοί,

            Είναι γνωστό ότι το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης ταλαιπωρεί τη χώρα σε πολλά επίπεδα. Σαφώς πρόκειται για ένα ανθρωπιστικό ζήτημα, που όμως στην Ελλάδα έχει εξαιρετικά σοβαρές κοινωνικές επιπτώσεις ιδίως στα μεγάλα αστικά κέντρα, ιδίως λόγω της αδράνειας της Πολιτείας να λάβει τα ενδεδειγμένα μέτρα για την προστασία των Ελλήνων πολιτών και των νομίμων μεταναστών.
Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα είναι ότι οι λαθρομετανάστες και οι εισερχόμενοι από χώρες εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν εξετάζονται υγειονομικά κατά την είσοδό τους στην Ελλάδα. Είναι προφανές ότι η αδράνεια αυτή εγκυμονεί πολλούς κινδύνους για τη Δημόσια Υγεία, καθώς είναι πιθανό να εισαχθούν μεταδοτικές ασθένειες στη χώρα μας. Πολύ περισσότερο που οι χώρες προέλευσης συχνά στερούνται ακόμη και στοιχειωδών υποδομών υγείας.
            Κατόπιν τούτων, και δεδομένου ότι έχουμε πληροφορίες ότι ήδη έχουν εκδηλωθεί κρούσματα ελονοσίας, σας ζητούμε να παρέμβετε για να λειτουργήσουν οι κατάλληλοι διασυνοριακοί υγειονομικοί μηχανισμοί ώστε να προστατευθεί η Δημόσια Υγεία.
                                                                    
                           Με τιμή,

Ο Αν. Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας
                Διονύσης Ψωμιάδης"