Σάββατο 4 Ιουνίου 2011

Εάλω η χώρα...

Κοιτάξτε την εικόνα του έλληνα πρωθυπουργού, δίπλα στον Ζ.Κ.Γιούνκερ. "Παίζει"  στα δελτία ειδήσεων. Προσέξτε τον λίγο. Λίγο βαθύτερα. Ούτε να χαμογελάσει δεν μπορεί. Ο Γιούνκερ τον ασπάζεται  με επαγγελματικό χαμόγελο,  αλλά εκείνος... δεν "σκάει" χειλάκι. Έξι λεπτά on-camera, έτσι, χωρίς χαμόγελο.

Τόσο βαρύ είναι το νέο Μνημόνιο για τον κύριο Παπανδρέου; Τι
 του έλεγε τρεις ώρες ο κ.Γιούνκερ; Γιατί τον κάλεσε; Γιατί πήγε μέχρι εκεί; Δεν είμασταν μέσα στη συνάντηση.  Αλλά ξέρουμε... Ο Γιώργος Παπανδρέου παρέδωσε τη χώρα στους ξένους.

Η χώρα εάλω....

Παρέδωσαν... και το χαμόγελο έσβησε. Ομολόγησαν την αποτυχία, ότι πάμε για Νέο Μνημόνιο. Ένας κύκλος αποτυχημένων πολιτικών, των τελευταίων 40 χρόνων, έκλεισε.

Ούτε να "επαναδιαπραγματευτεί" δεν μπόρεσε ο πρωθυπουργός. Τι είπε στον Γιούνκερ, που τον ρώτησε περί συναίνεσης;  Ότι «ο Αντώνης δε συμφωνεί», δε συναινεί, θέλει επαναδιαπραγμάτευση. Ίσως είπε «και εγώ θέλω επαναδιαπραγμάτευση». Μία που το άκουσε ο Γιούνκερ, μία που το ξέχασε κιόλας...

Η χώρα εάλω....

Τι του είπε ο Γιούνκερ; Τι τους είπε η Τρόικα; "Ωραία αστεία λέτε... Εμείς θα κάνουμε κουμάντο στην Ελλάδα! Εμείς οι δανειστές, που βάζουμε τα λεφτά"... Και τι άλλο θα έλεγε σε αποτυχημένους;

Αποκρατικοποιήσεις, απολύσεις, φόροι λοιπόν. Βάζουν τοποτηρητές στη χώρα μας. Δερβέναγες. Όχι πλέον μόνο τεχνοκράτες από ΔΝΤ και Κομισιόν. Δεχτήκαμε να στέλνουν «Δον Φούφουτους» στα υπουργεία η Γερμανία, η Γαλλία, η Ολλανδία και όποιος άλλος θέλει, για να λένε στην κυβέρνηση τι πρέπει να κάνει.

Ο πρωθυπουργός δεν χαμογελάει με αυτά.... Δε μπορεί, «δεν τον παίρνει». Κάποιοι θα πουν «εθνική προδοσία».  Άλλοι για «λύση ανάγκης πριν γίνουμε Λευκορωσία, που "βάρεσε" υποτίμηση 50%, τα ράφια άδειασαν και πάει ΔΝΤ (δείτε και λίγο ειδήσεις!)...

Όσο πάντως και αν ενοχλεί κάποιους, εγώ τολμώ να χαμογελώ! Δεν τα έφαγα μαζί τους, δεν τους πίστεψα, τους προειδοποίησα.  Και δεν νοιώθω προδότης...

Η χώρα εάλω...

Πριν μια εβδομάδα ήταν επέτειος της Αλώσεως της Πόλεως από τους Τούρκους.

 Ένας  θρύλος  (ανεπιβεβαίωτος) που άκουσα στο Άγιον Όρος, λέει πως μόλις ο Μωάμεθ Β΄ κυρίευσε την Βασιλεύουσα , κάλεσε τους βυζαντινούς προύχοντες στο παλάτι. Εκείνοι από φόβο, του  αράδιασαν χρυσάφι και πλούτη, που τα έκρυβαν από το Κράτος στον πόλεμο. Όταν ο Πορθητής, τούς ρώτησε «πού τα βρήκατε», του είπαν πως «τα φυλάγαμε για εσένα σουλτάνε». Αντί όμως να κολακευτεί, αυτός τους αποκεφάλισε πρώτους, επειδή δεν «φύλαγαν» την χώρα τους και «εάλω» εκ των έσω.

Μαθήματα πατριωτισμού από κατακτητές...

Η χώρα εάλω....

Πολλοί ταυτίζουν το «εάλω» και την άλωση (<από το ...ανώμαλο ρήμα «αιρώ») με την «καταστροφή». Κυριολεκτικά, σημαίνει «κυριεύτηκε», νικήθηκε.  Μετά την άλωση, ακολουθεί  συχνά καταστροφή, αλλά όχι πάντα.

Η χώρα «αλίσκεται» από χρόνια, «καταν-αλίσκεται» μάλιστα... αλλά δεν χαμπαριάζαμε. Η καταν-άλωση ήταν γλυκιά. Την εκτιμάς περισσότερο όμως, όταν τελειώνει....

Δεν ενοχλούσε ιδιαίτερα, εάν  την Ελλάδα «κατανάλωναν» οι Έλληνες. Όχι όλοι βέβαια, αλλά όποιος μπορούσε. Η Ελλάδα ανήκε στους Έλληνες (καταν-αλωτές της).

Τώρα πλακώσανε και οι ξένοι, ενώ οι έλληνες «πλακώνονται»... μεταξύ τους.

Η χώρα εάλω...

Ο πρωθυπουργός λοιπόν, ταξίδεψε αυθημερόν στο Λουξεμβούργο, επειδή ξένοι μας δίνουν  άλλα 70 δισεκατομμύρια. "Ακουμπάνε" δηλαδή 180 δισεκατομμύρια (μαζί με τα πρώτα 110 από πέρυσι). Βρήκαν δε και έναν έξυπνο (;) τρόπο για χάρη μας, να κάνουν αναδιάρθρωση  χωρίς να χρεοκοπήσουμε.

Τι θα τους δώσουμε;  Αποκρατικοποιήσεις 30 δισεκατομμύρια  –τα περί 50 δισ. είναι «μούφα» που εμείς τους πουλήσαμε.  Άρα,  θα τους πάρουμε και άλλα 30 δισ. για να κάνουν μπίζνες με επιχειρήσεις, ελληνικό έδαφος και υπέδαφος.

Μάλλον για επένδυση μού μοιάζει. Επενδύουν στην Ελλάδα. Κάποια από τα έξοδά και κάποια από τα κέρδη, θα μένουν στην Ελλάδα. Αν το έκαναν «κανονικά» σε άλλες εποχές, θα τους διώχναμε. Θα τους σέρναμε στα δικαστήρια (30 νοματαίοι για κάθε 100.000 ευρώ επένδυσης). Μέχρι και φόρους 40%-45% τους βάζουμε (συν την «μίζα») για να μην κάνουν επενδύσεις. Είπαμε όμως: «η Ελλάδα ανήκε στους Έλληνες».

Η χώρα εάλω...
Πιστεύω –ίσως κάνω λάθος αλλά για δεκαετίες κάνανε και οι άλλοι άλλα σοβαρότερα- πιστεύω λοιπόν πως οι ξένοι θέλουν η επένδυσή τους και να πάει καλά,  και «να μείνουν Ελλάδα». Δεν θέλουν να επενδύσουν σε «σκουπίδια» που θα παραμείνουν «σκουπίδια».  Δεν θα μένει η Ελλάδα για πάντα χωματερή ψυχών και ευκαιριών, όπως  ήταν 40 χρόνια. Ίσως κάποιοι τώρα της δώσουν μιαν υπεραξία, που εμείς της στερήσαμε και την ξεχάσαμε.

Αντιλαμβάνομαι πως το «ξένο κεφάλαιο» μπορεί να έρθει «εκδικητικά», πιο άγριο, να «στραγγίξει» ό,τι βρει: μισθούς, παραλίες, πετρέλαια. Αλλά ίσως είναι πιο έξυπνο από το «ντόπιο κεφάλαιο», που χρόνια τώρα θέλει να κάνει το ίδιο.

Το είπε καθαρά χθες και η Αλέκα Παπαρήγα: όσοι βγάλανε έξω τα λεφτά, αυτοί  είναι που πρώτοι πιέζουν να γυρίσουμε «στη δραχμή». Δήθεν τους πιάνει πόνος   πώς να γλιτώσει ο κοσμάκης , αλλά ψάχνονται να... ψωνίσουν Ελλάδα, στις καλύτερες τιμές!

Η χώρα εάλω...

Κληρονομήσαμε μια χώρα, κληρονομήσαμε ένα τόπο, μια Ιστορία, ένα όνομα. Οι ηλικίας 30 ετών και άνω όμως, που κληρονομήσαμε «ιστορικά χρέη», παραδίδουμε μόνο «οικονομικά χρέη» στους νεότερους.

 Όσοι δεν πρόλαβαν να κάνουν αρκετά λεφτά (=μπάζα) ή  «να τα βγάλουν έξω», νοιώθουν ντροπή και αγανάκτιση που πιάστηκαν «κώτσοι».  Άλλοι πάλι, που ζούσαν «με 3 και 60» και έξω από «τα κόλπα», δεν αγανακτούν περισσότερο από όσο αγανακτούσανε και πριν, που βλέπανε τα ίδια τα ίδια:  "άλλοι τρώνε, άλλοι πληρώνουνε" ή «κλαίνε οι χήρες, κλαίνε και οι ζωντοχήρες». Για την ακρίβεια οι «ζωντοχήρες» κλαίνε πάντα πρώτες, μιας και δεν το έχουν ντροπή... να παρηγορηθούν συντόμως και πάλι.

Η χώρα έαλω...

1453-2011: και ενώ «λεφτά υπάρχουν», φτάσαμε στην κατάρρευση και στην ξένη επικυριαρχία.

Μερικοί μαζί τα φάγαμε ή τα κρυψαμε.  Βολευτήκανε πολλοί και με επιδοτήσεις, μετανάστες, δάνεια... Τώρα όλοι ρίχνουν ανάθεμα, σε αυτούς που μας τάισαν «τον απαγορευμένο καρπό» -ή όσους έφαγαν παραπάνω από εμάς.

Κατηγορούμε και τους κερδοσκόπους που «σορτάρουν» την Ελλάδα, λες και ήταν όλα καλά τα 10 χρόνια τώρα, όσο μας δάνειζαν «τσάμπα» (με 3%), όσο τους λέγαμε πως «λεφτά υπάρχουν». Και αυτοί τώρα, τα λεφτά τους ψάχνουνε.

Η Ισχυρή Ελλάδα, της ΟΝΕ και των Ολυμπιακών Αγώνων, δεν τους πείθει πια. Ωστόσο «πάλι με χρόνια με καιρούς, πάλι δικιά μας θα’ναι». Ελπίζω όχι, όμως, όπως την «είχαμε» πριν....