Πέμπτη 21 Απριλίου 2011

Μουσική γιορτή διεθνούς εμβέλειας στη Βέροια


Συνέντευξη τύπου για το προσεχές 10ο Διεθνές Φεστιβάλ Κιθάρας που διοργανώνει η ΚΕΠΑ του Δήμου Βέροιας από 27 μέχρι 30 Απριλίου, παραχώρησαν χθες το μεσημέρι ο διευθυντής της ΚΕΠΑ Γιάννης Καμπούρης και ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Κώστας Μακρυγιαννάκης.
 Ο κ. Καμπούρης ξεκίνησε λέγοντας ότι είναι πολύ σημαντική η διοργάνωση του Φεστιβάλ για δέκατη χρονιά, ειδικά φέτος που το οικονομικό κλίμα είναι δυσμενέστατο και ανάλογες εκδηλώσεις στην Ελλάδα και την Ευρώπη φέτος αναβλήθηκαν.

«Το γεγονός ότι η πόλη διατηρεί παρόλα τα προβλήματα, μια συνεχή, αξιοπρεπή, καλλιτεχνική και αξιοπρόσεκτη για τα περιφερειακά δεδομένα δραστηριότητα, ένα δεδομένο που δεν περνά απαρατήρητο. Δράσεις που δεν έχουν γερό υπόβαθρο είναι νομοτελειακό να αντιμετωπίσουν προβλήματα. Είναι η εποχή που δοκιμάζεται η αντοχή θεσμών και πολιτικών. Είναι λοιπόν ιδιαίτερα σημαντικό την εποχή αυτή να διατηρήσουμε το ρυθμό μας, να αποδείξουμε ότι η δουλειά μας δεν είναι ευκαιριακή», τόνισε χαρακτηριστικά ο διευθυντής της ΚΕΠΑ.
Ο κ.Καμπούρης ενημέρωσε ότι μετά το φεστιβάλ κιθάρας θα ακολουθήσει η «εύηχη πόλη», αλλά και ο συνολικός προγραμματισμός του καλοκαιριού. «Οι δράσεις που σχεδιάζονται και θα υλοποιηθούν, πιστεύω ότι ανταποκρίνονται σε μια αναγκαιότητα, που ότι και να λέγεται, «απαιτεί» την ενεργή παρουσία του πολιτισμού στην καθημερινότητά μας», κατέληξε.
Ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής
Ιδιαίτερης σημασίας για τη φετινή διοργάνωση είναι η παρουσία του νέου καλλιτεχνικού διευθυντή που διαδέχτηκε τον Λάμπρο Μπέκιο. Ο κ. Μπέκιος θεωρώντας ότι ολοκλήρωσε το δικό του κύκλο στο φεστιβάλ, έχει αφήσει την καλλιτεχνική του διεύθυνση. Σήμερα πέρα από τα καθήκοντα του ως δασκάλου κιθάρας έχει την ευθύνη του κιθαριστικού συνόλου «Veri Artisti» που ο ίδιος δημιούργησε στα πλαίσια της ΚΕΠΑ.
Νέος καλλιτεχνικός διευθυντής ανέλαβε ο εκ Θεσσαλονίκης Κώστας Μακρυγιαννάκης, που είναι άριστος γνώστης του Φεστιβάλ Κιθάρας της Βέροιας μια και συμμετέχει από την πρώτη του κιόλας διοργάνωση. «Γνωρίζει το Φεστιβάλ εκ των έσω», είπε ο Γιάννης Καμπούρης σχολιάζοντας την επιλογή του νεαρού Κώστα Μακρυγιαννάκης.
Περισσότερα στοιχεία για το Φεστιβάλ
Μιλώντας για τη φετινή διοργάνωση ο κ. Μακρυγιαννάκης είπε ότι το Διεθνές Φεστιβάλ Κιθάρας της Βέροιας «έχει καταξιωθεί εδώ και χρόνια στη συνείδηση όχι μόνο των κιθαριστών, αλλά και όλου του μουσικού κόσμου της Ελλάδας, έχει κερδίσει επάξια μια θέση ανάμεσα στα σημαντικότερα φεστιβάλ κιθάρας της Ευρώπης και από φέτος, οσμιζόμενο όπως πάντα τα σημεία των καιρών, έχει αρχίσει να ενσωματώνει αισθητικές και καλλιτεχνικές τάσεις που διευρύνουν τον ορίζοντα αυτών που αγαπούν την κιθάρα και ασχολούνται με αυτήν».
Μία από τις καινοτομίες του 10ου Φεστιβάλ είναι ο τρόπος επιβράβευσης των νικητών του διαγωνιστικού τμήματος. Το χρηματικό βραβείο είναι μικρότερο από πέρσι αλλά ο πρώτος νικητής εκτός από τα 1.500 ευρώ «κερδίζει» μία πληρωμένη συναυλία στο Φεστιβάλ GUITAR PLUS 2012 στη Θεσσαλονίκη, άλλη μία πληρωμένη συναυλία στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, καθώς και μία ηχογράφηση προσωπικού CD από την εταιρία «Dissonance» που υποστηρίζει το Φεστιβάλ της Βέροιας.
Έτσι, γίνεται μια προσπάθεια να προκύψει μια δημιουργική «μαγιά», οι καλλιτέχνες να ξαναέρθουν στην ευρύτερη περιοχή, να κάνουν περισσότερες από μία εμφανίσεις και το Φεστιβάλ να αποτελέσει σημείο αναφοράς, όπως εξήγησε ο κ. Μακρυγιαννάκης.
Φέτος οι συμμετοχές καλλιτεχνών διεθνούς βεληνεκούς είναι 9, κυρίως από τον Ευρωπαϊκό χώρο, ενώ μέχρι στιγμής 73 είναι οι συμμετοχές παιδιών και νεαρότερων κιθαριστών απ’ όλη την Ελλάδα. Εξαιρετικές αναμένονται να είναι και οι συναυλίες που θα δοθούν στο πλαίσιο του Φεστιβάλ.
Ξεχωρίζει η Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Θεσσαλονίκης, υπό τη διεύθυνση της Δήμητρας Ζησέκα και σολίστ τους Γιώργο Μπεχλιβάνογλου, Κώνσταντίνο Μακρυγιαννάκη και Κώνσταντίνο Ράπτη που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 29 Απριλίου 2011 και ώρα 9.00 το βράδυ στον «Χώρο Τεχνών».
Πολιτιστική γιορτή
Απαντώντας σε ερώτηση της «Μ» για τους λόγους που θα έπρεπε οι κάτοικοι της περιοχής να παρακολουθήσουν το Φεστιβάλ, αν φυσικά δεν έχουν άμεση σχέση με την κιθάρα, ο κ.Μακρυγιαννάκης είπε ότι οι Βεροιώτες πρέπει να αντιμετωπίσουν το Διεθνές Φεστιβάλ Κιθάρας σαν μια μεγάλη μουσική γιορτή, η οποία μάλιστα χαίρει μεγάλης εκτίμησης στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Ανάλογα Φεστιβάλ με μεγαλύτερη ιστορία, όπως αυτό του Βελιγραδίου, αποτελούν «γεγονός της χρονιάς» για τις πόλεις που τα φιλοξενούν. Γιατί όχι και στη Βέροια;
Χορηγοί του 10ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κιθάρας Βέροιας είναι: τα ξενοδοχεία Αιγές Μέλαθρον, Κόκκινο Σπίτι και Μακεδονία, τη δισκογραφική εταιρεία Dissonance Records, ο Μουσικός Οίκος Γκαλίτσιου, το Δημοτικό Ωδείο Θέρμης και το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.


ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΣΥΝΑΥΛΙΩΝ
Τετάρτη 27 Απριλίου
8.00 μ.μ Ρεσιτάλ Κιθάρας Marco Socias
9.00μ.μ Συναυλία με έργα της Ισπανικής Αναγέννησης
Θεοδώρα Μπάκα, Θοδωρής Κίτσος
Αντωνιάδειος Στέγη, Είσοδος 8€
Πέμπτη 28 Απριλίου
9.00μ.μ Ρεσιτάλ Κιθάρας Θάνος Μήτσαλας
Αντωνιάδειος Στέγη,Είσοδος 8€
Παρασκευή 29 Απριλίου
9 μ.μ «Διπλό Κοντσέρτο για κιθάρα, μπαντονεόν και ορχήστρα εγχόρδων» του Astor Piazzolla
Με τη ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Δ/νση Ορχήστρας: Δήμητρα Ζησέκα
Σολίστ: Κώστας Ράπτης,Κώστας Μακρυγιαννάκης
             &
«Σουίτα για κιθάρα και ορχήστρα εγχόρδων» του Θ.Μικρούτσικου
Με τη ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Δ/νση Ορχήστρας: Δήμητρα Ζησέκα
Σολίστ: Γιώργος Μπεχλιβάνογλου
ΧΩΡΟΣ ΤΕΧΝΩΝ, Είσοδος 10€
Σάββατο 30 Απριλίου
10.00π.μ Πανελλήνιος Διαγωνισμός Κιθάρας
8.30 μ.μ Απονομή Βραβείων – Συναυλία Διακριθέντων Κιθαριστών – Ορχήστρας Κιθαριστών και Κιθαριστικών Συνόλων