Πέμπτη 14 Απριλίου 2011

Πέτυχε να ανακτήσει από τη Γερμανία η Εκκλησία της Κύπρου δύο βυζαντινές εικόνες

eikones Πέτυχε να ανακτήσει από τη Γερμανία η Εκκλησία της Κύπρου δύο βυζαντινές εικόνες
Δύο βυζαντινές εικόνες των Αποστόλων Παύλου και Ιακώβου, εικόνες οι οποίες χρονολογούνται από τα μέσα του 18ου αιώνα πέτυχε να ανακτήσει από τη Γερμανία η Εκκλησία της Κύπρου και σύντομα θα μεταφερθούν στην Κύπρο.

Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση των Γραφείων της Εκκλησίας της Κύπρου στους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς, οι δύο εικόνες, πού είναι έργα της Σχολής Αγιογραφίας του Αγίου Ηρακλειδίου (στο Πολιτικό Λευκωσίας), εντοπίστηκαν στη γερμανική πόλη του Ντίσελντορφ τον περασμένο Φεβρουάριο.
Η προέλευση των δύο εικόνων, δηλώνει η Εκκλησία της Κύπρου, είναι μετά βεβαιότητας, ναός ή μοναστήρι στις κατεχόμενες περιοχές της Κυπριακής Δημοκρατίας και εξήχθησαν παράνομα προς τις ευρωπαϊκές αγορές, με σκοπό την πώλησή τους, μετά τη βεβήλωση και λεηλασία των χριστιανικών μνημείων από τούς Τούρκους εισβολείς το καλοκαίρι του 1974, όπως και χιλιάδες άλλες εικόνες.
Κατόπιν ενεργειών της Συνοδικής Επιτροπής της Εκκλησίας της Κύπρου για τα Μνημεία και την Τέχνη, μετέβη προχθές στο Ντίσελντορφ ο Επίσκοπος Νεαπόλεως, Πορφύριος, Διευθυντής του Γραφείου της Εκκλησίας της Κύπρου στους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς, όπου και παρέλαβε τις δύο εικόνες.

Πηγή... http://www.onlycy.com/