Τρίτη 22 Μαρτίου 2011

Εξηγήσεις ζητά η Κομισιόν για τα άτοκα 150 εκατ. ευρώ



Διαδικασία για να εξετάσει κατά πόσο τα άτοκα δάνεια ύψους 150 εκατ. ευρώ που δόθηκαν σε σιτοπαραγωγικές Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών το 2008 συνιστούν κρατική ενίσχυση ασύμβατη με τους κανόνες της εσωτερικής αγοράς κινεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η Ελλάδα έχει ένα μήνα για να δώσει εξηγήσεις και μπορεί τελικά να ζητηθεί από το δικαιούχο να επιστρέψει τις ενισχύσεις, εφόσον κριθούν παράνομες. Εξάλλου, οι δαπάνες για εθνικά μέτρα που επηρεάζουν άμεσα κοινοτικά μέτρα ενδέχεται να μην είναι επιλέξιμες για κάλυψη από τον προϋπολογισμό του ΕΓΤΠΕ, όπως σημειώνει η Κομισιόν.

Ήδη το Δεκέμβριο, η Επιτροπή κοινοποίησε στην Ελλάδα με επιστολή την απόφασή της να κινήσει τη διαδικασία που προβλέπει το άρθρο 108 παράγραφος 2 της συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τα ενδιαφερόμενα μέρη μπορούν να υποβάλουν τις παρατηρήσεις τους σχετικά με το μέτρο για το οποίο η Επιτροπή κινεί τη διαδικασία εντός προθεσμίας ενός μηνός από την ημερομηνία δημοσίευσης της περίληψης, δηλαδή ως τις 22 Απριλίου.

Μετά από καταγγελία που υποβλήθηκε στις 8 Ιανουαρίου 2009, η Επιτροπή αποφάσισε να ξεκινήσει έρευνα σχετικά με την εικαζόμενη κρατική ενίσχυση σε αγρότες που παράγουν δημητριακά και σε συνεταιρισμούς που συγκεντρώνουν δημητριακά.

Στις 26 Ιανουαρίου 2010, η υπόθεση αυτή καταχωρήθηκε στο μητρώο των μη κοινοποιηθεισών ενισχύσεων με NN 3/10. Στις 10 Μαρτίου 2010, η Επιτροπή εξέδωσε απόφαση σύμφωνα με το άρθρο 10 παράγραφος 3 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 659/1999 ζητώντας από τις ελληνικές αρχές να παράσχουν τις σχετικές πληροφορίες.

Η ενίσχυση έλαβε τη μορφή άτοκων δανείων ύψους 150 εκατομμυρίων EUR προς τις ενώσεις γεωργικών συνεταιρισμών στον τομέα των δημητριακών καθώς και τη μορφή κρατικής ενίσχυσης γι’ αυτά τα δάνεια. Σύμφωνα με τις ελληνικές αρχές, η ενίσχυση είχε ως στόχο τη στήριξη του εισοδήματος των αγροτών λόγω της υπερπαραγωγής αραβόσιτου και της πτώσης των τιμών των δημητριακών κατά το 2008.

Η αρχική έρευνα της Επιτροπής απέδειξε ότι όσον αφορά τόσο την επιδότηση του επιτοκίου όσο και την κρατική ενίσχυση πληρούνται, εκ πρώτης όψεως, όλοι οι όροι του άρθρου 107 παράγραφος 1. Εξάλλου, όπως σημειώνει η Κομισιόν, οι ελληνικές αρχές δεν έχουν ακόμη προβάλει επιχειρήματα για να αποδείξουν ότι η εξεταζόμενη ενίσχυση είναι σύμφωνη με την εσωτερική αγορά και όντως φαίνεται ότι δεν υπάρχει διάταξη στο δίκαιο της ΕΕ που να πιστοποιεί τη συμβατότητα των εν λόγω μέτρων.

Σύμφωνα με το άρθρο 14 του κανονισμού659/1999 , μπορεί να ζητηθεί από το δικαιούχο να επιστρέψει κάθε παράνομη ενίσχυση. Εξάλλου, οι δαπάνες για εθνικά μέτρα που επηρεάζουν άμεσα κοινοτικά μέτρα ενδέχεται να μην είναι επιλέξιμες για κάλυψη από τον προϋπολογισμό του ΕΓΤΠΕ.

Επιτροπή καλεί την Ελλάδα να υποβάλει τις παρατηρήσεις της και να διαβιβάσει όλες τις πληροφορίες που θα συνέβαλαν στην αξιολόγηση του μέτρου, εντός προθεσμίας ενός μηνός.

Διαβάστε
εδώ τη σχετική απόφαση που περιγράφει τη Διαδικασία κατά Ελλάδας για ενισχύσεις σε Ενώσεις σιτηρών