Τρίτη 22 Μαρτίου 2011

Έρχονται τα πριμ ύψους 107 εκατ. ευρώ πριν το Πάσχα


Μέσα στον Απρίλιο θα κατανεμηθούν τα δικαιώματα των 30 εκατ. ευρώ από το εθνικό απόθεμα στους γεωργούς των ορεινών και μειονεκτικών περιοχών, ως πρόσθετη ενίσχυση του περιβόητου άρθρου 68.

Όπως αποκαλύπτει το ρεπορτάζ της εφημερίδας Agrenda, στη συνέχεια θα γίνει η δεύτερη κατανομή από το εθνικό απόθεμα που δημιουργήθηκε από τις παρακρατήσεις των μεταβιβάσεων του 2010, με δικαιούχους κυρίως τους νεοεισερχόμενους στο επάγγελμα αγρότες, που δεν διαθέτουν δικά τους δικαιώματα.

Από τις υπόλοιπες πρόσθετες ενισχύσεις του άρθρου 68 πρώτα θα δοθούν στους δικαιούχους η ενίσχυση στο σκληρό σιτάρι και στο ελαιόλαδο, αφού ολοκληρωθούν οι έλεγχοι, μαζί με τις εκκρεμμότητες των προηγούμενων ετών και μέχρι το Πάσχα ο ΟΠΕΚΕΠΕ σκοπεύει να καταβάλει τις ενισχύσεις για τους βοοτρόφους και τους κτηνοτρόφους των ορεινών και των μειονεκτικών περιοχών, μετά την επεξεργασία των πρόσθετων διακιολογητικών, που έχουν συγκεντρώσει από τις 15 Μαρτίου οι κατά τόπους διευθύνσεις Αγροτικής Ανάπτυξης.

Υπενθυμίζουμε ότι οι πρόσθετες ενισχύσεις του άρθρου 68 φτάνουν τα 107,6 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 34 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από τους παραγωγούς με την παρακράτηση του 1,9% της ενιαίας ενίσχυσης και τα υπόλοιπα 74 εκατ. ευρώ θα καλυφτούν από τα αδιάθετα ποσά των πληρωμών της ενιαίας ενίσχυσης.

Αναλυτικά:

- 28 εκατ. ευρώ τον χρόνο κατανέμονται για την παραγωγή υψηλής ποιότητας σκληρού σιταριού, δηλαδή πιστοποιημένου κατά Agro.

- 10 εκατ. ευρώ τον χρόνο θα δοθούν σαν πρόσθετη ενίσχυση για την παραγωγή ποιοτικών, ΠΟΠ και ΠΓΕ ελαιοκομικών προϊόντων και για την προώθηση στην αγορά αυτών των υψηλής προστιθέμενης αξίας προϊόντων.

- 13,6 εκατ. ευρώ τον χρόνο θα δοθούν σαν πρόσθετες ενισχύσεις στους κτηνοτρόφους που διατηρούν μοσχίδες για αναπαραγωγή, θηλάζουσες αγελάδες και αγελάδες κρεοπαραγωγής στις ορεινές και μειονεκτικές περιοχές. Οι ενισχύσεις αυτές είναι 100 ευρώ ανά μοσχίδα αναπαραγωγής, ηλικίας 16-24 μηνών και ανά θηλάζουσα αγελάδα και προσαυξάνεται κατά 80 ευρώ για τα αντίστοιχα ζώα καθαρών φυλών.

- 26,4 εκατ. ευρώ τον χρόνο θα δοθούν στους κτηνοτρόφους που διατηρούν πάνω από 50 προβατίνες ή αίγες σε ορεινές και μειονεκτικές περιοχές. Το ύψος της ενίσχυσης είναι 3 ευρώ ανά ζώο και προσαυξάνεται κατά 2 ευρώ ανά ζώο εφόσον πρόκειται για παραδοσιακές ντόπιες φυλές.

- Σε παραγωγούς ορεινών και μειονεκτικών περιοχών, οι οποίοι δεν διαθέτουν δικαιώματα ενίσχυσης για το σύνολο της επιλέξιμης γης τους, θα διανεμηθούν έως 7 νέα δικαιώματα ενιαίας ενίσχυσης. Το συνολικό διαθέσιμο ποσό φτάνει τα 30 εκατ. ευρώ.

Πέτρος Αλεξανδρής

http://www.agronews.gr/content/view/65469/200/lang,el/