Τρίτη 22 Μαρτίου 2011

Στα €100 εκατ. θα ενισχυθεί το πρόγραμμα ΕΣΠΑ για την εξωστρέφεια



Ένα ισχυρό πλέγμα 8 δεσμών μέτρων και πρωτοβουλιών, που συνδέουν άμεσα την αναπροσαρμογή του παραγωγικού προτύπου της χώρας με την εξωστρέφεια, εξήγγειλε ο Υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας, κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, μετά τη συνάντηση που είχε στην Αθήνα, με τους προέδρους του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων, του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδας και του Συνδέσμου Εξαγωγέων Κρήτης.

Κοινή ήταν η διαπίστωση του Υπουργού και των τριών Προέδρων ότι οι εξαγωγές αποτελούν το μόνο θετικό μακροοικονομικό μέγεθος της ελληνικής οικονομίας σήμερα (αύξηση εξαγωγών: 8,5% το 2010 χωρίς πετρελαιοεδή συγκριτικά με το 2009) και δείχνουν το δρόμο εξόδου από την κρίση. Το νέο μοντέλο ανάπτυξης της χώρας με έμφαση στην ελληνική παραγωγή και στην εξωστρέφεια είναι ο υγιής πυλώνας για μια οικονομία που προσπαθεί να επανέλθει σε τροχιά ανάπτυξης.

Όπως δήλωσαν μετά τη συνάντηση, οι εκπρόσωποι των φορέων που συνιστούν το Cluster Εξωστρέφειας, η κυρία Χριστίνα Σακελλαρίδη, πρόεδρος του ΠΣΕ, ο κ. Δημήτρης Λακασάς, πρόεδρος του ΣΕΒΕ και ο κύριος Αλκιβιάδης Καλαμπόκης, πρόεδρος του ΣΕΚ: «πρόκειται για μέτρα άμεσης εφαρμογής, που αφορούν τη στήριξη της εγχώριας παραγωγής, με παράλληλο προσανατολισμό της προς τη διεθνή αγορά. Ουσιαστικά δημιουργείται ένα πλαίσιο συνεκτικών δράσεων από την παραγωγή ως τη στοχευμένη διαρκή παρουσία των ελληνικών προϊόντων και υπηρεσιών σε διεθνές επίπεδο, υπό ένα εθνικό, ισχυρό Brand Name».
Πέραν του εθνικού branding, που βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο σχεδιασμού, οι 3 φορείς χαιρέτησαν τις πρωτοβουλίες του κ. Μιχ. Χρυσοχοΐδη, για την άμεση ενίσχυση με πρόσθετα 70 εκατ. ευρώ του Προϋπολογισμού του καινοτόμου Προγράμματος του ΕΣΠΑ «Εξωστρέφεια-Ανταγωνιστικότητα των Επιχειρήσεων». Διαπιστώνεται στην πράξη η διαρκής συνεργασία του Υπουργού κ. Χρυσοχοΐδη με τους τρεις προέδρους του Cluster Εξωστρέφειας που δείχνει τη βούληση να ενισχύονται όσο απαιτούνται οι πρωτοβουλίες για την παροχή πραγματικών εργαλείων προς τις εξαγωγικές επιχειρήσεις της χώρας. Με τον υπερτριπλασιασμό των κονδυλίων θα είναι διαθέσιμα προς τις εξωστρεφείς επιχειρήσεις της χώρας συνολικά 100 εκατ. ευρώ, για δράσεις προώθησης-προβολής των προϊόντων τους. Πρόκειται για μια σημαντική ενδυνάμωση του προγράμματος που στόχο του έχει την ενίσχυση της εξωστρέφειας και της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων και παρουσιάζει μεγάλη αποδοχή από την αγορά, παρά την αντικειμενική αδυναμία πολλών επιχειρήσεων να υπαχθούν σε αυτό λόγω της εξάντλησης του ορίου των ενισχύσεων ήσσονος σημασίας (de minimis). Ως αντιστάθμισμα, ο κ. Υπουργός δεσμεύτηκε για την ενσωμάτωση των σημάτων συμμόρφωσης, που αποτελούν "διαβατήριο" εξωστρέφειας των ελληνικών προϊόντων, ως επιλέξιμης δαπάνης στο νέο επενδυτικό νόμο, με παράλληλη εξέταση άλλων άυλων δαπανών του προγράμματος που θα μπορούσαν επίσης να υπαχθούν σε αυτόν.
Ενισχυτικά προς την κατεύθυνση αυτή, ο κ. Χρυσοχοΐδης, κατόπιν σχετικών εισηγήσεων των 3 φορέων, ανακοίνωσε και την ενεργοποίηση του ΕΤΕΑΝ μέσω του πυλώνα του Ταμείου Εξωστρέφειας (Go2Market) στη έμπρακτη στήριξη της εξωστρεφούς επιχειρηματικότητας, με δράσεις εγγυοδοτικού χαρακτήρα. Το Υπουργείο σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς θα εξετάσει το αίτημα των φορέων τα δάνεια μέσω του Go2Market στις εξαγωγικές επιχειρήσεις να είναι χαμηλότοκα της τάξης του 4% και να έχουν δικλείδα βεβαιωμένης πιστωτικής επέκτασης, πέραν των υφιστάμενων πιστωτικών γραμμών για κάθε επιχείρηση.

Παράλληλα, υπήρξε θετική ανταπόκριση του κ. Υπουργού στο αίτημα των φορέων για Ειδική Δράση στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ για τη διεύρυνση της παραγωγικής βάσης των ελληνικών επιχειρήσεων, που θα λειτουργεί συνεκτικά μεταξύ των πρωτοβουλιών αναπροσαρμογής του παραγωγικού προτύπου της χώρας, με την Εθνική Στρατηγική για τις Εξαγωγές
Σε ό,τι αφορά, τις παρεμβάσεις για την εξασφάλιση σταθερού επιχειρηματικού περιβάλλοντος, διαφάνειας και υγιούς ανταγωνισμού, ο Υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας, υπογράμμισε την ανάληψη δράσεων για την άμεση άρση χρονιζόντων διοικητικών και γραφειοκρατικών εμποδίων, σε συνεργασία με τους συλλογικούς φορείς της εξωστρέφειας, προκειμένου να διευκολυνθούν και να επιταχυνθούν εξαγωγικές διαδικασίες.

Βασικός πυλώνας στην προσπάθεια αυτή θα είναι το Single Window for Exports, μία καινοτόμα πλατφόρμα ψηφιακών υπηρεσιών προς τις εξαγωγικές επιχειρήσεις της χώρας, που προωθείται άμεσα μέσω των δράσεων της Ψηφιακής Σύγκλισης.

Στο ίδιο πλαίσιο, ανακοίνωσε και τη δημιουργία Φορέα για την Ποιότητα, τον Έλεγχο και την Εποπτεία της Αγοράς με κύριο στόχο τη διενέργεια δειγματοληπτικών ελέγχων και την προστασία των Ελλήνων καταναλωτών από μη ποιοτικά, μη ασφαλή και μη συμμορφούμενα προϊόντα τρίτων χωρών που δημιουργούν αθέμιτο ανταγωνισμό και πλήττουν την ελληνική παραγωγή, οικονομία και απασχόληση.

Τέλος, ενισχύοντας περαιτέρω τις δράσεις υλοποίησης της Εθνικής Στρατηγικής για τις Εξαγωγές, ο κ. Χρυσοχοΐδης, αναφέρθηκε στην εξειδίκευση της Εθνικής Στρατηγικής Εξαγωγών με ένα τριετές σχέδιο δράσης (Μatrix), ανά αγορά-στόχο και ανά κλάδο προϊόντων, σε συνεργασία με το Cluster Εξωστρέφειας. Αντικείμενό της, θα είναι η χαρτογράφηση της πορείας προς τον στόχο της συμμετοχής των ελληνικών εξαγωγών στο 16% του ΑΕΠ, ως το τέλος του 2014.

«Για πρώτη φορά, η Ελλάδα έχει συνεκτική, στοχευμένη και λειτουργική Εθνική Στρατηγική για τις Εξαγωγές. Οι Σύνδεσμοι των Εξαγωγέων και ειδικά το Cluster Εξωστρέφειας, θα συνδράμουν με όλες τους τις δυνάμεις, ώστε η Στρατηγική αυτή να μετουσιωθεί σε αποτελεσματική συνεισφορά στην οικονομική ανάκαμψη και ανάπτυξη της χώρας», επεσήμαναν σε κοινή τους ανακοίνωση, οι πρόεδροι των 3 φορέων.


Πηγή: http://daypress.gr/index.aspx?aid=4619