Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2011

«Παράθυρο» από τη ΝΔ για αμφισβήτηση των δημοτικών εκλογών

Ανοιχτό άφησε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Γιάννης Μιχελάκης, το ενδεχόμενο να αμφισβητήσει η αξιωματική αντιπολίτευση τα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών, αν και η Ολομέλεια του ΣτΕ κρίνει ότι ο νόμος Ραγκούση είναι αντισυνταγματικός, όπως έκρινε το Δ’ Τμήμα.

«Εφόσον κριθεί και από την Ολομέλεια, δημιουργείται θέμα για τις εκλογές σε κάποιες περιφέρειες. Συγκεκριμένα, όπου η διαφορά του πρώτου από το δεύτερο είναι μικρότερη από τον αριθμό των εγγεγραμμένων αλλοδαπών που πήραν μέρος στις εκλογές» ανέφερε ο κ. Μιχελάκης. Τόνισε επίσης ότι η ΝΔ είναι υπέρ της ψήφου των ομογενών.
Σχετικά με το ενδεχόμενο η ΝΔ να ζητήσει την παραπομπή του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη σε προανακριτική επιτροπή για την υπόθεση της Siemens, ο κ. Μιχελάκης δήλωσε ότι, με βάση το πόρισμα, υπάρχουν δύο άξονες.

Για την περίοδο που ο κ. Σημίτης ήταν πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υπάρχει η ομολογία Τσουκάτου και ως πρωθυπουργός υπήρξαν οι προγραμματικές συμφωνίες για τις προμήθειες του Δημοσίου, καθώς και οι καταγγελίες του κ. Καστανίδη και η αντικατάστασή του από τον κ. Μαντέλη, που έχει παραδεχθεί ότι πήρε χορηγία από τη Siemens.

«Χρήζει περαιτέρω διερεύνησης» επισήμανε, αναφέροντας ωστόσο ότι τα αδικήματα είναι παραγεγραμμένα και με βάση την απόφαση του δικαστικού συμβουλίου για το Βατοπέδι, δημιουργείται δεδικασμένο. «Δεν μπορεί να ξαναστείλουνε παραγεγραμμένες υποθέσεις πίσω» συνέχισε, επισημαίνοντας πως το ΠΑΣΟΚ έχει και το μαχαίρι και το πεπόνι και «θα δούμε ποιες κινήσεις θα γίνουν και θα διαμορφώσουμε τις θέσεις μας».

Δεν υπάρχει θέμα 30 υπογραφών, είπε, έπειτα από σχετική ερώτηση, επαναλαμβάνοντας πως υπάρχει πρόβλημα, καθώς η υπόθεση είναι παραγεγραμμένη. «Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε την απόφαση του δικαστικού συμβουλίου που λέει μη στέλνετε παραγεγραμμένες υποθέσεις» σημείωσε, ενώ σε ερώτηση αν έχει ευθύνη ο Κ. Καραμανλής, που έκλεισε η Βουλή, απάντησε: «Το άκουσα. Δεν έχω να πω τίποτα».

Σε ό,τι αφορά στα θέματα της οικονομίας, ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ αναφέρθηκε σε δημοσίευμα στο Βήμα της Κυρακής στις 30 Ιανουαρίου, σύμφωνα με το οποίο ο πρωθυπουργός έδωσε πέντε εντολές στους υπουργούς, προκειμένου να επιτευχθεί στροφή προς την ανάπτυξη.

Ο κ. Μιχελάκης δήλωσε ότι αυτές οι πέντε εντολές συμπεριλαμβάνονται στην ολοκληρωμένη πρόταση που έχει καταθέσει ο Αντώνης Σαμαράς και είπε ότι η κυβέρνηση πρέπει να απαντήσει, γιατί χρειάστηκε να περάσει τόσος χρόνος, «για να καταλάβουν τα αυτονόητα και να ζητήσει συγγνώμη για την αδράνεια».

Ο κ. Μιχελάκης υπογράμμισε ότι αυτά που τώρα κάνει η κυβέρνηση είναι αποσπασματικά και, αν δεν λειτουργήσουν συνολικά, πολύ δύσκολα θα πετύχουν. «Μια λέξη είναι που μας διαφοροποιεί από το ΠΑΣΟΚ. Είναι η λέξη ευαισθησία απέναντι στους οικονομικά ασθενέστερους» συμπλήρωσε, ενώ παράλληλα κάλεσε την κυβέρνηση να δώσει τη λίστα των επαγγελμάτων που θεωρούνται κλειστά επαγγέλματα. Ανέφερε δε, ότι η ΝΔ υπολογίζει πως είναι 100 τα κλειστά επαγγέλματα και αναρωτήθηκε «γιατί αρνούνται να δώσουν τη λίστα».

«Θέλουν να κρατήσουν τη συζήτηση σε πέντε κλάδους, ενώ αφορά μεγάλα κομμάτια της κοινωνίας» προσέθεσε και ξεκαθάρισε ότι «εμείς είμαστε υπέρ της άρσης των περιορισμών και των στρεβλώσεων στην αγορά εργασίας και θεωρούμε πως όλοι στην επαγγελματική τους αφετηρία πρέπει να έχουν ίσες ευκαιρίες».

Σε άλλο σημείο της ενημέρωσης προς του πολιτικούς συντάκτες είπε ότι η ανάγκη για επιμήκυνση της αποπληρωμής του χρέους και η συζήτηση για επαναγορά ομολόγων δικαιώνει το «όχι» της ΝΔ στο μνημόνιο. «Λέμε ναι στην επιμήκυνση χωρίς πρόσθετα μέτρα, ναι στην ανάπτυξη που δεν γίνεται, ναι στο ευρωομόλογο» συμπλήρωσε, ενώ για την πρόταση να οριοθετηθεί και συνταγματικά το δημοσιονομικό έλλειμμα, είπε ότι κάτι τέτοιο υπάρχει μόνο στο Σύνταγμα της Γερμανίας και της Πολωνίας. «Αν είναι να ισχύσει για την Ελλάδα μόνο, δεν το κουβεντιάζουμε. Αν είναι για όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, να το δούμε» δήλωσε.

Σχετικά με το νομοσχέδιο για τις αστικές συγκοινωνίες, ο κ. Μιχελάκης είπε ότι η ΝΔ το καταψηφίζει για συγκεκριμένους λόγους και ανέφερε ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι υπέρ ενός ενιαίου δημόσιου φορέα με κοινωνικού χαρακτήρα.


protothema