Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2011

Αφιέρωμα στον βασιλιά του rock'n'roll


Η θεσσαλονικιώτικη μπάντα Breathless ετοιμάζει ένα αφιέρωμα Elvis Presley και μιλά αποκλειστικά στο click@Life για τα μελλοντικά τους σχέδια και την μουσική τους.

Οι Breathless, η μπάντα από την Θεσσαλονίκη (το πρώτο τους album «First take» πήγε πολύ καλά σε πολλές χώρες της Ευρώπης, ενώ πρόσφατα πουλήθηκαν και τα πρώτα αντίτυπα στις ΗΠΑ) που απέδειξε ότι το Rock n’ Roll, μπορεί να είναι και… ελληνική υπόθεση, μας προσκαλεί σε ένα μοναδικό αφιέρωμα στον Elvis Presley, την Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου, στο Βlock33. Οι ίδιοι μίλησαν στο click@life για τα μελλοντικά τους σχέδια και για την μουσική που απευθύνεται κατευθείαν στην καρδιά του ακροατή.

Μπορείτε να μας δώσετε μερικά στοιχεία για την μπάντα προκειμένου να σας γνωρίσουμε καλύτερα;

Είμαστε μια παρέα τεσσάρων ατόμων που δεν μεγαλώσαμε όλοι με Rockabilly. Μόνο ο Μάνος (φωνή) άκουγε αυτή την μουσική πριν μάθει καλά, καλά να διαβάζει, όταν όμως μπήκαν και τα υπόλοιπα παιδιά στους Breathless και άρχισαν να ψάχνουν και να ασχολούνται μπήκε η μουσική στο αίμα τους και σήμερα βγαίνει αυτό το αποτέλεσμα στην μουσική μας.

Το rock & roll είναι τελικά ζωντανό ακόμη και στις μέρες μας;

Ασφαλώς και είναι. Το rock & roll είναι μία μουσική η οποία πάντα θα μιλάει στις καρδιές των νέων (σε ηλικία και σε καρδιά) γιατί εκφράζει όσο καμία άλλη ακριβώς αυτή την επαναστατικότητα της νιότης. Παρά το γεγονός ότι η μουσική συνεχώς εξελίσσεται και βγήκαν δεκάδες νέα μουσικά ρεύματα και τάσεις από την δεκαετία του ’50 μην ξεχνάτε ότι τα περισσότερα από αυτά δεν θα υπήρχαν ποτέ εάν δεν είχε ανοίξει τον δρόμο το Rock & Roll.

Και δεν είναι τυχαίο ούτε το ότι οι περισσότεροι αναγνωρίσιμοι καλλιτέχνες σήμερα τρέφουν απεριόριστη εκτίμηση για αυτό το είδος αλλά ούτε και το ότι όσοι ακούν rock & roll σήμερα νιώθουν την ίδια ανάγκη να χορέψουν και να κουνηθούν όπως ακριβώς και πριν από 55 χρόνια –αυτό σημαίνει ότι είναι μουσική η οποία μιλάει κατευθείαν στην καρδιά του ακροατή. Έπειτα το ότι παραμένει ζωντανό το αποδεικνύει η πληθώρα των καινούργιων συγκροτημάτων που βγαίνουν και παίζουν σε ολόκληρο τον κόσμο, ηχογραφώντας νέα τραγούδια και δίσκους με αυτό που εμείς αποκαλούμε Rockabilly (το γνήσιο Rock !) και τους ακολουθούν χιλιάδες πιστοί οπαδοί. Αυτό σημαίνει ότι το Rock & Roll είναι εδώ πιο ζωντανό από ποτέ!

Από ποια συγκροτήματα εμπνέεστε; Και ποιο χαρακτηριστικό σας έχετε προσθέσει σε αυτό το είδος μουσικής;
Οι βασικές μας επιρροές προέρχονται από την δεκαετία του ’50 από τον Elvis φυσικά (που είναι ούτως ή άλλως ο βασιλιάς), αλλά και από πολλούς άλλους σπουδαίους καλλιτέχνες της εποχής όπως ο Eddie Cochran, o Gene Vincent, o Buddy Holly, ο Carl Perkins και o Roy Orbison αλλά και από τα μετέπειτα σχήματα της λεγόμενης Revival και Teddy Boy Rock & Roll σκηνής με σημαντικότερες επιρροές τον Crazy Cavan, τον Ronnie Nightingale & The Haydocks, τους Jets και φυσικά τους Stray Cats. Εμείς πάντα προσπαθούμε να προσθέτουμε το προσωπικό μας στυλ στην μουσική που εμείς φτιάχνουμε με τις δικές μας επιρροές ο καθένας και νομίζω ότι αυτό βγαίνει και στις συνθέσεις μας αλλά και στις ζωντανές μας εμφανίσεις.

Γιατί τώρα ένα αφιέρωμα στον Elvis;

Βασικά υπάρχουν πολλοί λόγοι. Η αρχή έγινε πέρσι όταν στις 8 Ιανουαρίου (ημέρα γενεθλίων του βασιλιά) θελήσαμε να κάνουμε ένα και μοναδικό αφιέρωμα για να εορτάσουμε τα 75 χρόνια που έκλεινε από την γέννησή του. Το θέμα είναι ότι η βραδιά πήγε τόσο καλά που όλοι άρχισαν να μας ρωτάν πότε θα το επαναλάβουμε. Εμείς ως συγκρότημα δεν είμαστε υπέρ των tribute σε άλλους καλλιτέχνες γιατί θέλουμε να έχουμε δική μας πορεία στην μουσική, όμως η περσινή συναυλία πήγε τόσο καλά και ο κόσμος πέρασε τόσο όμορφα που μας ζητούσαν μια δεύτερη φορά –δεν ξέρω αν αποδώσαμε τόσο καλά τα κομμάτια ή αν η αγάπη του κόσμου για την μουσική του Elvis ήταν τόσο μεγάλη (θέλουμε να πιστεύουμε ότι βοήθησαν και τα δύο) πάντως δεν θέλαμε να απογοητεύσουμε αυτούς που μας το ζήτησαν.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ένα τέτοιο live αποτελεί πάντοτε και τεράστια ευθύνη για τους μουσικούς που βρίσκονται επάνω στην σκηνή – γιατί είναι πολύ δύσκολο να αποδώσεις αξιοπρεπώς έναν τόσο τεράστιο και αξεπέραστο καλλιτέχνη. Εμείς φέτος προετοιμαστήκαμε ακόμη περισσότερο και δουλέψαμε πολύ σκληρά για να πετύχουμε ακόμη καλύτερο αποτέλεσμα από πέρσι. Από την άλλη είναι πάντοτε ευκαιρία με ένα τέτοιο αφιέρωμα σε όσους δεν ήρθαν πέρσι να περάσουν φέτος μια βόλτα από το Block 33 και να δώσουν στον εαυτό τους την ευκαιρία να ακούσουν και κάτι διαφορετικό από τα συνηθισμένα, να δουν γιατί ο Elvis έγινε ο πιο επιτυχημένος καλλιτέχνης στην ιστορία της μουσικής. Ακόμη και αυτοί που δεν δηλώνουν φαν της μουσικής του μπορεί να μείνουν προ εκπλήξεως…

Τι να περιμένουμε από εσάς μουσικά στο μέλλον;

Υπάρχουν προγραμματισμένες εμφανίσεις σε Κρήτη (18/2 στο Rolling Stone) και σε Λάρισα (1/4 στο Stage) ενώ υπό συζήτηση βρίσκονται μια εμφάνιση στην Αθήνα και μια στην Λαμία μέσα στον Μάρτιο. Οτιδήποτε προκύπτει αναρτάται πάντοτε και στην ιστοσελίδα μας στο myspace (www.myspace.com/breathlessband ) αλλά και στο facebook ενώ μέσα στους επόμενους μήνες θα αρχίσουμε να ηχογραφούμε τα κομμάτια για το δεύτερο προσωπικό μας album μετά από την πολύ καλή πορεία που είχε το πρώτο.

Πληροφορίες: Αφιέρωμα στον Elvis Presley, 4/2 (21:00), Block 33 (26ης Οκτωβρίου 33, 2310533533), εισιτήρια 10€.

ΝΙΚΗ ΚΕΦΑΛΑ

Ευχαριστούμε τον φατσαμπουκικό μας φίλο τον Μάνο που μας το έστειλε
ΚΟΛΙΝΔΡΙΝΑ ΜΑΣΛΑΤΙΑ