Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2011

Όλα μπορούν να αλλάξουν!






Η παρούσα , σύντομη επιστολή απευθύνεται σε όλους τους συμπολίτες μας, οι οποίοι τα τελευταία τρία χρόνια, δηλαδή από τότε που άρχισε να ενεργοποιείται η Εθελοντική Ομάδα Δράσης Ν. Πιερίας, φρόντιζαν να μας «εμψυχώνουν» με κάθε είδους νεοελληνικά φιλοσοφικά αποφθέγματα, καθήμενοι αναπαυτικά στις chic πολυθρόνες των café της Μ. Alexandrou Street: «Δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα!», «Ένας κούκος δεν φέρνει την Άνοιξη», «Χαμένος κόπος. Δεν γίνεται τίποτα...», «Ο Έλληνας δεν αλλάζει μυαλά» και άλλες παρόμοιες «εξυπνάδες» έχουμε ακούσει άπειρες φορές.

Σε όλους αυτούς τους συμπολίτες μας, οι οποίοι με ιδιαίτερη θέρμη υποστήριζαν πως η ικανότητα λήθης της ελληνικής κοινωνίας είναι μοναδικό φαινόμενο, θέλω να θυμίσω τα παρακάτω:

  • Το περασμένο καλοκαίρι 518 οικογένειες από την ευρύτερη περιοχή της Πιερίας συμμετείχαν ενεργά στο «Χαρίζω μια μέρα από το καλοκαίρι μου στο δάσος» και την εθελοντική πυροπροστασία των ορεινών όγκων του Ολύμπου και των Πιερίων. Από τα δύο παρατηρητήρια ανέφεραν έγκαιρα 23 περιστατικά φωτιάς στην Πυροσβεστική Υπηρεσία, η οποία κατάφερε να τα αντιμετωπίσει όλα επιτυχώς.
  • Τον Απρίλιο του 2009 η ομάδα οργάνωσε 3μηνο μαραθώνιο ενημέρωσης για τη δωρεά οργάνων και 118 συμπολίτες μας έγιναν δωρητές.
  • Την ίδια χρονιά οργανώσαμε την πανελλαδική καμπάνια για την υψηλή τιμή φρέσκου γάλακτος και τη δράση «Αφήστε το στο ταμείο» με αποτέλεσμα να μειωθεί αισθητά η τιμή του.
  • Όταν στις 9 Μαρτίου του 2009 περνούσε το κομβόι των 70 αυτοκινήτων από τα διόδια της Λεπτοκαρυάς χωρίς να πληρώσει κανείς και παραδίναμε στην ταμία το σήμα της δράσης «Δεν πληρώνουμε» κάποιοι συμπολίτες μας δήλωναν χλευάζοντας, πως «δεν γίνονται αγώνες με κίτρινα μπαλόνια». Το πανελλαδικό κίνημα των πολιτών ενάντια στα διόδια αποτελεί σήμερα την πιο υγιή μορφή αντίστασης ενάντια στις πολιτικές της κρατικής αρχής και των πολυεθνικών εταιρειών που λυμαίνονται τον εθνικό πλούτο που τους έχει παραχωρηθεί.

Θα μπορούσα να αναφέρω τουλάχιστον άλλες δέκα παρόμοιες δράσεις, μα δεν θέλω να σας κουράσω. Μια επίσκεψη στον "ΤΟΠΟ ΜΟΥ" θα σας πείσει: http://www.otoposmou.gr.Απλά, θα μείνω σε μία τις τελευταίες δράσεις μας, για να μπορέσει να αντιληφθεί και πιο δύσπιστος αναγνώστης, ότι τα πάντα είναι δυνατά, αρκεί επιτέλους να ενδιαφερθούμε!

Λίγο πριν τις δημοτικές εκλογές ο ΧΥΤΑ Κατερίνης παρουσίαζε μια εικόνα ολοκληρωτικής διάλυσης. Μετά την καταγγελία της ομάδας μας και την προσφυγή στον Εισαγγελέα –ζητώ προκαταβολικά συγγνώμη για την απρεπή έκφραση που θα χρησιμοποιήσω– κάποιοι κώλοι έσφιξαν τόσο πολύ, που μέσα σε μόνο 6 εβδομάδες ο ΧΥΤΑ Κατερίνης άλλαξε πρόσωπο. Εικόνα 1. Δύο 24ωρα μετά την καταγγελία των πολιτών και τη δημοσιοποίηση της διαρροής τοξικών αποβλήτων, ξαφνικά βρέθηκε λύση: Αριστερά: Στραγγίδια ρέουν ανεξέλεγκτα από τις δεξαμενές στο ρέμα Μπουφόλακας και από εκεί στη θάλασσα. Δεξιά: Βυτία μετέφεραν μεγάλο όγκο στις παλιές εγκαταστάσεις του βιολογικού καθαρισμού Κατερίνης και σταμάτησαν τη διαρροή.Εικόνα 2. Από τον Δεκέμβριο του 2009 έως και την ημέρα της καταγγελίας, δηαλαδή επί 10 μήνες, το ανενεργό φάτνωμα Φ1, συνολικού εμβαδού 25.000 τμ παρέμενε για άγνωστους λόγους ξεσκέπαστο. Ξαφνικά βρέθηκε λύση: Αριστερά: Το φάτνωμα Φ1 με χιλιάδες τόνους σκουπιδιών εκτεθειμένα, αποτελούσαν αδικαιολόγητα επί 10 μήνες σοβαρή πηγή ρύπανσης για το περιβάλλον. Δεξιά: Μέσα σε μόλις 6 εβδομάδες το φάτνωμα Φ1 έχει σκεπαστεί με αργιλικό χώμα και τις επόμενες ημέρες θα τοποθετηθεί ειδική μεμβράνη μόνωσης, όπως προβλέπει η μελέτη περιβαλλοντικών όρων του έργου.Εικόνα 3. Από τον Ιανουάριο του 2010, δηλαδή από τα εγκαίνια της επέκτασης του ΧΥΤΑ, έως και την ημέρα της καταγγελίας, το νέο φάτνωμα Φ2, δεχόταν επί 10 μήνες όλα τα σκουπίδια της Β. Πιερίας. Αριστερά: Το φάτνωμα Φ2 έπρεπε, μετά την καθημερινή απόρριψη των σκουπιδιών, να σκεπάζεται με χώμα πάχους 15 εκατοστών. Δεξιά: Ξαφνικά βρέθηκε και εδώ λύση: Μέσα σε μόλις 6 εβδομάδες το μεγαλύτερο μέρος του φατνώματος Φ2 έχει σκεπαστεί με αποτέλεσμα να μειωθούν θεαματικά η δυσοσμία στην ευρύτερη περιοχή και τα σκουπίδια που παρέσυρε ο αέρας.

Η κατάσταση στον ΧΥΤΑ Κατερίνης έχει βελτιωθεί σημαντικά. Όμως, σε περίπτωση έντονων βροχοπτώσεων μπορεί να προκύψουν νέα προβλήματα. Εδώ και αρκετές ημέρες ο μηχανισμός καθαρισμού των στραγγιδίων έχει τεθεί εκτός λειτουργίας λόγω μιας κατεστραμμένης αντλίας η οποία έπρεπε την προηγούμενη εβδομάδα να είχε αντικατασταθεί. Η προμήθεια ενός δεύτερου μηχανισμού είναι άκρως απαραίτητη, ενώ πρέπει άμεσα να ολοκληρωθούν οι εργασίες μόνωσης του παλιού φατνώματος Φ1.

Ενεργοί πολίτες τουλάχιστον 3 εθελοντικών ομάδων θα συνεχίσουν να παρακολουθούν τις εγκαταστάσεις του ΧΥΤΑ Κατερίνης, όπως επίσης και το θέμα του Βιολογικού Σταθμού Ν. Πιερίας και το πρόβλημα της ανεξέλεγκτης απόρριψης των αστικών αποβλήτων του Λιτοχώρου.

Κάτι άρχισε να αλλάζει στην Πιερία!

Φίλε συμπολίτη, ξέρεις γιατί; Γιατί μια χούφτα «γραφικοί» τύποι, όπως π.χ. αυτοί της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης Ν. Πιερίας αποφάσισαν να αφιερώσουν λίγο από τον ελεύθερο χρόνο τους και να τρέξουν, να ενδιαφερθούν για όλα αυτά που συμβαίνουν γύρω μας. Αυτό είναι όλο! Αν το κάνουμε όλοι μας, τότε αυτός Ο ΤΟΠΟΣ μπορεί να αλλάξει και μάλιστα πολύ πιο γρήγορα από όσο πιστεύουμε. Ναι, από τη μια μέρα στην άλλη! Η δύναμη των ενωμένων πολιτών, μακριά από κομματικές εξαρτήσεις, μικροκομματικά συμφέροντα και ιδιοτέλειες, πολίτες με αποφασιστικότητα, συνέπεια και συνεργασία, αλληλέγγυοι μεταξύ τους, είναι η μοναδική δύναμη που θα μας οδηγήσει σε ένα καλύτερο αύριο για τα παιδιά μας, για τον τόπο μας.

Στηρίξτε τις δράσεις της ομάδας μας με την ενεργό συμμετοχή σας!

Φιλικά

Ηλίας Τσολακίδης

--

Εθελοντική Ομάδα Δράσης Ν. Πιερίας (ΕΟΔνΠ)
Φλέμινγκ 19, Κατερίνη 601 00
Τηλ. 23510 31906 / Φαξ 23510 34 174
info@otoposmou.gr & www.otoposmou.gr