Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2011

Σε τριήμερη αποχή φαρμακοποιοί και δικηγόροι (και) της Πιερίας


Κλειστά θα είναι από σήμερα και για τρεις μέρες φαρμακεία και δικαστήρια αφού φαρμακοποιοί και δικηγόροι αποφάσισαν να αντιδράσουν δυναμικά στις ρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση για απελευθέρωση του επαγγέλματός τους

Στις κινητοποιήσεις του κλάδου τους, συμμετέχουν και οι δικηγόροι της Πιερίας. Τα Δικαστήρια του νομού θα παραμείνουν κλειστά μέχρι την Παρασκευή, ενώ ορατό είναι το ενδεχόμενο να αποφασίσει ο Δικηγορικός Σύλλογος Κατερίνης, αποχή επ’ αόριστον. Όπως έγινε γνωστό η αποχή αποφασίστηκε από την Ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, η οποία συνεδρίασε στο υπουργείο Δικαιοσύνης με την παρουσία και των 63 προέδρων, καθώς και του υπουργού Δικαιοσύνης. Σε ανακοίνωσή τους, οι πρόεδροι των δικηγορικών συλλόγων επαναλαμβάνουν την αντίθεσή τους στις διατάξεις που αφορούν «τη δήθεν απελευθέρωση του επαγγέλματος και την αλλοίωση του λειτουργικού χαρακτήρα της δικηγορίας».
Η «δήθεν» (όπως την χαρακτηρίζουν) απελευθέρωση του επαγγέλματός τους, υποστηρίζουν οι δικηγόροι, ότι θα πλήξει κυρίως τους συναδέλφους της επαρχίας, καθώς το νομοσχέδιο προβλέπει την άρση των γεωγραφικών περιορισμών όσον αφορά τις παραστάσεις τους στα δικαστήρια, αφού πλέον θα μπορούν να παρίστανται σε δίκες οποιασδήποτε πόλης, όχι μόνον στην περιφέρεια όπου έχουν την έδρα τους. Οι πρόεδροι των δικηγορικών συλλόγων της Επαρχίας, εκτιμούν ότι εκείνοι που κυρίως θα πληγούν από την τυχόν επεκτατική διάθεση των μεγαλοδικηγόρων είναι οι τοπικοί δικηγορικοί σύλλογοι, που βρίσκονται κοντά στα μεγάλα αστικά κέντρα.
Κόκκινο πανί αποτελούν και οι διατάξεις που ανατρέπουν το σημερινό καθεστώς και προβλέπουν την ίδρυση δικηγορικών εταιρειών από δύο ή περισσότερους δικηγόρους, μέλη του ίδιου ή διαφορετικών δικηγορικών συλλόγων. Μέχρι σήμερα, δικηγορική εταιρεία είχε τη δυνατότητα να συστήσουν μόνο δικηγόροι του ίδιου συλλόγου. Η μόνη υποχώρηση που έκανε η κυβέρνηση ως προς αυτό, ήταν να αποδεχθεί το αίτημα του δικηγορικού σώματος να μην επιτραπεί η δημιουργία δεύτερης έδρας σε άλλη περιφέρεια, εκτός από εκείνη στην οποία έχουν διοριστεί. Κάτι όμως που δεν είναι αρκετό να κάμψει την αντίδραση των δικηγόρων, οι οποίοι επιμένουν σε αποχή.
Να σημειωθεί ότι στη συνεδρίαση της Ολομέλειας υπογραμμίστηκε ο κίνδυνος να πέσουν ακόμη και κάτω από το όριο των «νόμιμων αμοιβών» οι αμοιβές των συνεργατών των τραπεζών, των ΝΠΔΔ κ.λπ. Οπως υποστήριξαν κάποιοι, οι τράπεζες ασκούν έντονες πιέσεις για ακόμη χαμηλότερες αμοιβές, αφού θα μπορούν να προσδιορίζουν το ύψος τους ελεύθερα, βάσει έγγραφης συμφωνίας με τους συνεργαζόμενους δικηγόρους. Παράλληλα, διατυπώθηκαν φόβοι ότι η απελευθέρωση του επαγγέλματος θα οδηγήσει στην κατάργηση της υποχρεωτικής παράστασης των δικηγόρων κατά τη σύναψη συμβολαίων για την αγοραπωλησία ακινήτων, αφού πλέον μόνον η πλευρά του αγοραστή θα έχει ανάγκη δικηγόρο για τον έλεγχο τίτλων ιδιοκτησίας.

Κατεβάζουν ρολά οι φαρμακοποιοί

Μπορεί ο Ανδρέας Λοβέρδος να διαβεβαίωσε κατηγορηματικά τους φαρμακοποιούς δεν θα πωλούνται φάρμακα σε σούπερ μάρκετ, όμως δεν άφησε κανένα περιθώριο όσον αφορά την λειτουργία των φαρμακείων τα απογεύματα της Δευτέρας και της Τετάρτης, καθώς και το Σάββατο, αφού δήλωσε ότι το νομοσχέδιο θα κατατεθεί ως έχει.
Οι φαρμακοποιοί αποφάσισαν τριήμερη αποχή από το έργο τους (ξεκινώντας από σήμερα), ενώ οι κινητοποιήσεις θα επαναληφθούν και την ερχόμενη εβδομάδα τις ίδιες μέρες.
Πάντως για την εξυπηρέτηση του κοινού, θα λειτουργούν κάποια φαρμακεία, αλλά για να εκτελούν μόνο επείγουσες συνταγές.
Πηγή. Πολιτεία.