Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2011

Αποζημίωση 50.000 ευρώ από τα Τσιμέντα Χαλκίδας


Λόγω βαριάς αμέλειας που είχε ως αποτέλεσμα να καταστεί ανάπηρος κατά 50% εργαζόμενος που εισέπνεε ανθυγιεινή σκόνη επί 10 χρόνια, καταδικάστηκε σε αποζημίωση 50.000 ευρώ η τσιμεντοβιομηχανία Τσιμέντα Χαλκίδας.

Ο Αρειος Πάγος επικήρυσε απόφαση του Εφετείου για χρηματική ικανοποίηση στον εργαζόμενο καθώς έκρινε πώς η εταιρεία δεν έλαβε τα αναγκαία εκείνα μέτρα υγιεινής και ασφαλείας με συνέπεια να πάθει πυριτίαση και να κριθεί ανάπηρος κατά 50% από το ΙΚΑ.

Ο οργανισμός έκρινε πώς η ασθένειά του δεν οφείλεται σε φυσιολογικά αίτια αλλά στο γεγονός ότι εισέπνεε επί δέκα χρόνια την σκόνη που βγαίνει από τους φούρνους παραγωγής τσιμέντου η οποία «περιέχει οξείδιο του πυριτίου και διέρρεε στο περιβάλλον».

Η τσιμεντοβιομηχανία κρίνεται ότι επέδειξε βαριά αμέλεια καθώς είχε λάβει ελλειπή μέτρα ασφάλειας και υγιεινής αφού φέρεται να μην χρησιμοποιούσε ηλεκτρικά φίλτρα, να μην είχε σύστημα διαβροχής του ανθρακίτη και ελέγχου της αιωρούμενη σκόνης, επίσης ούτε σύστημα αποκονιώσεως:

«Από βαριά αμέλεια της δε φρόντισε εγκαίρως με τα προληπτικά μέτρα ασφαλείας και υγιεινής να ελαχιστοποιήσει τις ανθυγιεινές συνθηκες εργασίας», αναφέρει η απόφαση.

Συνεπώς η αναπηρία του εργαζόμενου κρίνεται ως εργατικό ατύχημα αφού «επήλθε κατά την εκτέλεση της εργασίας του ή εξ αφορμής αυτής και είχε ως συνέπεια την ολική ή μερική ανικανότητα του για εργασία» και η τσιμεντοβιομηχανία καλείται να τον αποζημιώσει.

Πηγή: http://www.capital.gr/