Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2010

Που βρίσκεται η Wikileaks;

Η φήμη της ιστοσελίδας Wikileaks τις τελευταίες εβδομάδες έχει καταβάλλει τους πάντες. Αν μη τι άλλο αποδεικνύει, τη σημασία του Διαδικτύου σε σχέση με την ελευθερία της πληροφόρησης.

Η Wikileaks έχει αυτήν την περίοδο πάνω από 1.000 κάτοπτρα, τα οποία φιλοξενούν

τα ίδια στοιχεία, σε διαφορετικές τοποθεσίες, σε περίπτωση που η μητρική τοποθεσία δεχτεί επίθεση και χαθεί.
Ένα προγραμματιστής Χάρβαρντ έχει συγκεντρώσει όλα αυτά τα κάτοπτρα σε μια οπτικοποίηση της Google Earth για να δείτε από όπου έχουν εμφανιστεί αυτές οι διαρροές.

Για να δημιουργηθεί η οπτικοποίηση, ο Laurence Muller έγραψε ένα PHP script στην ιστοσελίδα Wikileaks. Βρήκε 1.334 διευθύνσεις URL και μετέτρεψε τον κατάλογο των σχετικών διευθύνσεων URL, διευθύνσεις IP και γεωγραφικό μήκος / πλάτος συντεταγμένες σε μορφή KML για χρήση στη Google Earth. Το αποτέλεσμα είναι μια σειρά από καρφίτσες σε 3D σφαίρα που δείχνει όλες τις τοποθεσίες, σε παγκόσμιο επίπεδο, όπου καθρεπτίζονται τα δεδομένα της Wikileaks.

Ρίχνοντας μια γρήγορη ματιά στα στοιχεία, μπορείτε να δείτε ότι πολλά από τα κάτοπτρα βρίσκονται σε όλη την Ευρώπη, αλλά και στη Νότια Αμερική, τη Βόρεια Αμερική, την Ασία και την Αφρική. Είναι δηλαδή σε όλο τον κόσμο. Εάν έχετε εγκαταστήσει το Google Earth Plug-In, μπορείτε να ρίξετε μια ματιά. Αν είσαι κάτι παραπάνω από περίεργος για το που βρίσκεται η Wikileaks, μπορείς να κατεβάσεις τα στοιχεία στην ιστοσελίδα σου.

Πηγή:http://www.newsday.gr/article/10765/pou-vrisketai-e-wikileaks