Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου 2010

ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ – ΒΙΟΚΑΥΣΙΜΑ

Συνεχίζεται και φέτος ο κύκλος εκδηλώσεων με τίτλο «Τα Πρόσωπα της Επιστήμης», που πραγματοποιείται από το Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας ΝΟΗΣΙΣ, σε συνεργασία με την Ένωση Ελλήνων Φυσικών – Παράρτημα Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας.

Η θεματολογία των εκδηλώσεων αυτών αφορά στους ανθρώπους που άνοιξαν νέους δρόμους στις επιστήμες, στη ζωή τους και στις άγνωστες πτυχές της προσωπικότητάς τους, σε ζητήματα φιλοσοφίας, δεοντολογίας, ηθικής, διδακτικής και γνωσιολογίας των επιστημών, καθώς και σε πρόσωπα της επιστήμης, που δραστηριοποιούνται στον παρόντα χρόνο, αναδεικνύοντας τη συμβολή τους στη διάδοσή της.



Η επόμενη εκδήλωση πραγματοποιείται στις εγκαταστάσεις του Κέντρου την Κυριακή 12 Δεκεμβρίου 2010, στις 11.00 το πρωί, με θέμα «Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας- βιοκαύσιμα: Οι Μικροοργανισμοί στην παραγωγή ενέργειας» και ομιλητή το Ζαχαρία Σκούρα, Καθηγητή Γενετικής του Τμήματος Βιολογίας ΑΠΘ, Μέλος της Ιδρυτικής Επιτροπής και του Δ.Σ. της Επιστημονικής Εταιρείας ΜικροΒιoΚοσμος και Αντιπρόεδρο του Δ.Σ. του Κέντρου Διάδοσης Επιστημών και Μουσείου Τεχνολογίας ΝΟΗΣΙΣ.



Οι Μικροοργανισμοί είναι οι πρώτες μορφές ζωής που εμφανίσθηκαν στον Πλανήτη. Οι μοναδικές ικανότητες προσαρμογής που διαθέτουν τους οδήγησαν στην κατάληψη σχεδόν όλων των οικολογικών θώκων του πλανήτη. Ακόμα και στο σώμα μας, τουλάχιστον 10 φορές περισσότερα είναι τα βακτηριακού τύπου κύτταρα από τα κύτταρα του οργανισμού μας.



Οι Μικροοργανισμοί μπορούν να λαμβάνουν και να αποδίδουν ενέργεια σχεδόν σε οποιαδήποτε μορφή της και να ευδοκιμούν σε περιβάλλοντα παρουσίας ή έλλειψης οξυγόνου. Διατηρούν κάθε είδους ζωής πάνω στη Γη δισεκατομμύρια χρόνια προσφέροντας Άζωτο στα φυτά και οξυγόνο στην ατμόσφαιρα. Με τη μοναδική τους ικανότητα να προσαρμόζονται σε κάθε είδους περιβαλλοντικές συνθήκες, γνωρίζουν ήδη πως να λύσουν πολλά από τα σύγχρονα κοινωνικά προβλήματα.



Οι Μικροοργανισμοί μπορούν να παράγουν ανανεώσιμη ενέργεια σε μεγάλες ποσότητες χωρίς να καταστρέφουν το περιβάλλον και χωρίς να διακόπτουν τον εφοδιασμό τροφίμων. Εάν αναλογιστούμε την εξάπλωση, ανθεκτικότητα και αποδοτικότητα τους εύκολα γίνεται αντιληπτό ότι οι μικροοργανισμοί μπορούν να αποτελέσουν ιδανική πηγή παραγωγής ενέργειας (μεθάνιο, υδρογόνο, οξυγόνο, κλπ).



Διοργάνωση

Ένωση Ελλήνων Φυσικών – Παράρτημα Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας



Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας ΝΟΗΣΙΣ

6ο χμ Θεσσαλονίκης – Θέρμης

τηλέφωνο: 2310 483000