Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2010

Έρχονται "διαρθρωτικές αλλαγές"

Σε συνέντευξη Τύπου με αφορμή την ολοκλήρωση της αξιολόγησης των εμπειρογνωμόνων της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ, που έδωσε πριν από λίγα λεπτά ο υπουργός Οικονομικών κος Γ. Παπακωνσταντίνου, διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση κάνει το καλύτερο δυνατό για τη χώρα, στο πλαίσιο, της τεράστιας δανειακής σύμβασης και των υποχρεώσεων που έχει αναλάβει.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι έχουμε πολλή δουλειά μπροστά μας, αν και όπως είπε, η χώρα έχει καταφέρει να κατορθώσει μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα όσα λίγοι πίστευαν ότι θα καταφέρει. Τονίζοντας πως η κυβέρνηση έχει πετύχει τη μεγαλύτερη μείωση ελλείμματος που έχει γίνει ποτέ.

Συνεχίζοντας υπογράμμισε τη σημασία των τεράστιων διαρθωτικών αλλαγών που υποστήριξε πως πρέπει να υλοποιηθούν για να έχουμε ανάπτυξη, επενδύσεις και θέσεις εργασίας.

Δίνοντας το πλαίσιο των διαρθρωτικών αυτών αλλαγών, που θα προωθήσει η κυβέρνηση, ο κ. Παπακωνσταντίνου παρουσίασε τις δέκα μεγάλες προκλήσεις για την ελληνική οικονομία:

Η διαχειριση του ελέγχου των δημοσίων δαπανών.

Η πάταξη της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς αποτελούν βασικούς στόχους της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης.

Η μείωση του ελλείμματος των δημόσιων οργανισμών.

Η μεταρρύθμιση του δημοσίου τομέα.

Άμεση αντιμετώπιση της σπατάλης στον τομέα της Υγείας.

Αναθεώρηση των εργασιακών σχέσεων, θα εφαρμοστεί το μέτρο των επιχειρησιακών συμβάσεων οι οποίες θα υπερισχύουν σε κάποιες περιπτώσεις έναντι των κλαδικών, αλλά «χωρίς επαχθείς περιορισµούς».

Η απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων.

Θα δωθεί μεγάλη έμφαση στην βελτίωση του επιχειρηματικου περιβάλλοντος, στην ανάπτυξη και στην ενεργειακή πολιτική.

Θα ενισχυθεί η σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού τομέα.

Και τέλος, θα προχωρήσουν οι αποκρατικοποιήσεις και η αξιοποίηση της Δημόσιας περιουσίας.

Πηγή:http://www.newsday.gr/article/4851/erhodai-diarthrotikes-allages