ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
26
ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 1996
Τετρακόσια πολύτιμα βυζαντινά και μεταβυζαντινά κειμήλια, που χρονολογούνται από τον 11ο ως τον 18ο αιώνα, παραμένουν χρόνια κρυμμένα στον Κολινδρό Πιερίας περιμένοντας την ημέρα που θα γίνει πραγματικότητα το βυζαντινό μουσείο της περιοχής.
Πρόκειται για φορητές εικόνες ιερά σκεύη και άμφια, οθωμανικά φιρμάνια, περγαμηνές και παπύρους που όμως τονίζει ο εφημέριος της εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου Κολινδρού κ. Μιχαήλ Κουρσιουμπάς είναι κρυμμένα σε διάφορα μέρη από τον φόβο των αρχαιοκαπήλων. "Οι εικόνες δεν συντηρούνται βρίσκονται σε κακή κατάσταση. Τα κειμήλια με δική μας πρωτοβουλία φυλάσσονται κρυμμένα και δεν έχει κανείς ενδιαφεθεί, παρόλο που εμείς το ζητήσαμε, για την συντήρησή τους. Σε επικοινωνία που είχαμε παλιότερα με την εφορεία αρχαιοτήτων είχαν προτείνει να τα πάρουν στο εργαστήρι της Θεσσαλονίκης να τα συντηρήσουν και να τα επιστρέψουν. Πράγμα για το οποίο δεν συμφωνώ ούτε εγώ ως ιερέας ούτε το ίδιο το χωριό ούτε και ο ίδιος ο μητροπολίτης" τονίζει ο πατέρας Μιχαήλ.
Οι χώροι που φυλάσσονται τα πολύτιμα αυτά κειμήλια είναι οι πλέον ακατάλληλοι ενώ η πρόσφορη λύση για να σωθούν είναι σύμφωνα με τον ιερέα η κατασκευή ενός μουσείου που θα τα στεγάσει και θα τα εξασφαλίσει. Οπως τονίζει ο κ. Κουρσιουμπάς το θέμα της κατασκευής βυζαντινού μουσείου είχε τεθεί πριν από 17-18 χρόνια από την 9η εφορεία βυζαντινών αρχαιοτήτων. "Η ίδια η εφορία βυζαντινών αρχαιοτήτων είχε πει όι θα μπορούσε να γίνει βυζαντινό μουσείο στον Κολινδρό και μάλιστα τότε, αξιολογώντας τα κειμήλια που έχουμε βάση της αξίας της ποσότητάς τους, λέγανε ότι θα μπορούσε να είναι το δεύτερο στην Ελλάδα μετά το μουσείο των Αθηνών. Για αυτό και δεν δεχόμαστε να μεταφερθούν" υπογραμμίζει ο κ. Κουρσιουμπάς.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της εφορίας βυζαντινών αρχαιοτήτων για τη συντήρηση των κειμηλίων απαιτείται εργασία τουλάχιστον τεσσάρων ετών. "Γι' αυτό η δική μας η πρόταση ήταν, όπως άλλωστε προβλέπεται και στη μελέτη που έχει γίνει για το μουσείο, να υπάρχει και ένα εργαστήρι συντήρησης όπου θα μπορούσαν συντηρητές του υπουργείου Πολιτισμού να ασχοληθούν με το έργο", καταλήγει ο ιερέας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το θέμα της ίδρυσης βυζαντινού μουσείου στο Κολινδρό έχει ανακινήσει εδώ και πέντε χρόνια ο δήμαρχος κ. Ευάγγελος Πολύζος ο οποίος φρόντισε και για την εκπόνηση σχετικής μελέτης. Οπως τόνισε ο δήμαρχος μιλώντας σε πρακτορείο ειδήσεων το έργο έχει ενταχθεί στο δεύτερο πακέτο Ντελόρ για μια χρηματοδότηση 100 εκατομμυρίων αλλά σταμάτησε γιατί δεν υπήρχε φορέας υλοποίησης και δεν μπορούσε να μεταβιβαστεί η πίστωση στο δήμο".
Στη συνέχεια έγινε μια προσπάθεια να εξασφαλιστεί η πίστωση μέσω της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης η οποία απευθύνθηκε στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας αλλά για διαδικαστικούς λόγους δεν μπόρεσαν να συνεχιστούν οι προσπάθειες "Αν είχε συσταθεί το ταμείο περιφερειακής ανάπτυξης θα μπορούσε και αυτό να είναι φορέας υλοποίησης", επισημαίνει ο κ. Πολύζος.
Επικοινωνήστε μαζί μας στο kolidrinamaslatia@gmail.com και τηλεφωνικά στο 0000000000 H ιστορία γράφεται καθημερινά στη πατρίδα του Αλέξη Ζορμπά ΟΠΟΙΟΣ ΠΟΛΕΜΑΕΙ ΤΑ ΚΟΛΙΝΔΡΙΝΑ ΜΑΣΛΑΤΙΑ, ΠΟΛΕΜΑΕΙ ΤΟΝ ΚΟΛΙΝΔΡΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ
Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2010
Ανασκαλνώντας:Ιδρυση Bυζαντινού Mουσείου στον Κολινδρό
Αναρτήθκι απού
kolindrina maslatia
στις
8:01:00 μ.μ.
Αποστολή με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου
BlogThis!
Κοινοποίηση στο X
Μοιραστείτε το στο Facebook
Ετικέτες
Ανασκαλνώντας
,
Κολινδρός
,
μουσείο