Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2010

Αδιέξοδο στον προϋπολογισμό, σχοινοβατούν οι πληρωμές

Στον αέρα βρίσκονται τα 23 δις ευρώ των κοινοτικών ενισχύσεων που πρέπει να αποδοθούν σε 11 κράτη μέλη μέχρι το τέλος του χρόνου.

Ο λόγος είναι ότι καθυστερούν οι διαπραγματεύσεις για τον κοινοτικό προϋπολογισμό του 2011. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο τύπου του επιτρόπου Γιάνους Λεβαντόφσκι, που είναι υπεύθυνος για τον προϋπολογισμό, αν οι διαπραγματεύσεις δεν ευοδωθούν μέχρι τον Δεκέμβριο, οι Βρυξέλλες δεν θα μπορέσουν να αποδώσουν στα έντεκα κράτη μέλη αγροτικές δαπάνες ύψους 23 δισ. ευρώ. Μέσα στο 2010, δέκα κράτη, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, προκατέβαλαν στους αγρότες 30 δισ. ευρώ από τις αγροτικές επιδοτήσεις. Σύμφωνα με δημοσίευμα της γαλλικής εφημερίδας Le Monde, τα έξοδα αυτά θα πρέπει να δοθούν στα κράτη μέλη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως τον Φεβρουάριο.

Όμως, αν ο προϋπολογισμός δεν εγκριθεί έγκαιρα, από αυτά τα χρήματα η Ε.Ε. θα μπορεί να δώσει μόνο τα 7 δισ. ευρώ που διαθέτει, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο εκπρόσωπος του επιτρόπου Λεβαντόφσκι.

Να σημειωθεί ότι εκτός από την Ελλάδα, ενισχύσεις προκατέβαλαν το Βέλγιο, η Γαλλία, η Ιρλανδία, η Ισπανία, η Ιταλία, η Λετονία, η Λιθουανία, η Ουγγαρία και η Ρουμανία.

Πηγή: http://www.agronews.gr/content/view/62318/42/lang,el/