Δευτέρα 8 Νοεμβρίου 2010

Υποχρεωτικά από φέτος η αμειψισπορά

Υποχρεωτικά από φέτος η αμειψισπορά και «ψαλίδισμα» του προγράμματος νιτρορύπανσης.
Μπορεί την Τετάρτη, 4 Νοεμβρίου, στην συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης να κυριάρχησαν οι ειδήσεις για τα χρηματικά ποσά που θα διατεθούν μέσω του προγράμματος «Αλέξανδρος Μπαλτατζής», όμως δεν έλειψαν οι ειδήσεις και για άλλα θέματα που απασχολούν τον αγροτικό κόσμο. Σύμφωνα λοιπόν με τα όσα έγιναν γνωστά εφαρμόζεται πλέον υποχρεωτικά το καθεστώς της πολλαπλής συμμόρφωσης. Αξίζει να σημειωθεί ότι παρά το γεγονός ότι η οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης ισχύει από την 1η Ιανουαρίου του 2010, η ελληνική κυβέρνηση την υιοθέτησε με υπουργική απόφαση τον Απρίλιο του 2010. Μάλιστα, ο ΟΠΕΚΕΠΕ απέστειλε σχετική εγκύκλιο στις περιφερειακές του διευθύνσεις. Παρ’ όλο που η εγκύκλιος μιλά για κυρώσεις με μείωση της ενιαίας ενίσχυσης από 1% έως και 20% και παρά το γεγονός ότι έχουμε κλείσει σχεδόν μία ολόκληρη καλλιεργητική περίοδο, τίποτα από όσα προβλέπει η Ε.Ε. και με τα οποία ζητάει να συμμορφωθούν οι Έλληνες αγρότες δεν έχει εφαρμοστεί. Τις πταίει; Κανείς δεν μπορεί να απαντήσεις με σιγουριά.

Τι σημαίνει όμως πρακτικά η εφαρμογή της αμειψισποράς την οποία εμπεριέχει η οδηγία της πολλαπλής συμμόρφωσης; Ότι κάθε αγρότης στις αρόσιμες εκτάσεις του υποχρεούται να εφαρμόσει αμειψισπορά με έναν εκ των δύο (εναλλακτικών) τρόπων:
-Να καλλιεργεί και να ενσωματώνει στο έδαφος χειμερινά ψυχανθή, συμπληρωματικά προς την εαρινή καλλιέργεια, στο 20% της αρόσιμης έκτασης της εκμετάλλευσης κατ’ έτος (ως επιλέξιμες συμπληρωματικές καλλιέργειες μπορούν να χρησιμοποιηθούν βίκος, ρόβη, τριφύλι, μηδική, κτηνοτροφικά κουκιά, πίσσα, λαθούρι, λούπινα).
-Να καλλιεργεί ετησίως τρεις διαφορετικές ομάδες (καλλιέργειες) στην εκμετάλλευσή του.

Νιτρορύπανση
Επίσης αξίζει να σημειωθεί ότι στην χθεσινή συνέντευξη Τύπου έγινε γνωστό ότι θα μειωθούν οι πόροι του προγράμματος της νιτρορύπανσης. Για παράδειγμα, ενώ την τρέχουσα 5ετία στο νομό Λάρισας εισέρευσαν 150 εκατ. ευρώ, στη νέα περίοδο είναι ζήτημα αν εισρεύσουν 5-10 εκατ. ευρώ (ή και 20 εκατ. ευρώ αν ο Ν. Λάρισας καλύψει όλο το πρόγραμμα της Θεσσαλίας), άρα η απώλεια για το νομό είναι προφανώς πάρα πολύ μεγάλη.
Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων ο κ. Κ. Σκανδαλίδης ανακοίνωσε ότι το πρόγραμμα θα προκηρυχθεί τελικά στα τέλη της ερχόμενης Άνοιξης κι όχι στις αρχές του 2011 όπως έλεγε το υπουργείο μέχρι τώρα. Ο προϋπολογισμός του όμως θα είναι σημαντικά μειωμένος: από το ΠΑΑ 2007-13 θα διατεθούν συνολικά 70 εκατ. ευρώ για το νέο πρόγραμμα μείωσης της νιτρορύπανσης στις εξής περιοχές: Ανατολική και Δυτική Θεσσαλία, Κωπαϊδικό πεδίο, η Λεκάνη Πηνειού Ηλείας, κάμπος της Θεσσαλονίκης, της Πέλλας, της Ημαθίας συμπεριλαμβανομένου του Νομού Κιλκίς, η λεκάνη του Στρυμόνα, η πεδιάδα Άρτας-Πρέβεζας (μέχρι τώρα έχουν προκηρυχθεί τα προγράμματα για τη λίμνη Κορώνεια και το Αργολικό πεδίο, ύψους 20 εκατομμυρίων ευρώ).

Πηγή: http://www.agrotypos.gr/index.asp?mod=articles&ID=61065