Δευτέρα 8 Νοεμβρίου 2010

Απλές παραδοχές. (εκλογές 7 Νοεμβρίου).

Ο Κλεισθένης γράφει στην "Ιδεοπηγή".

Τα αποτελέσματα των χθεσινών εκλογών για το μέσο πολίτη σαν και ‘μένα είναι δύσκολο να αναλυθούν, να εξαχθούν πολιτικά συμπεράσματα και περισσότερο, να ερμηνευτεί το μήνυμα της κοινωνίας, προς την κυβέρνηση και γενικότερα προς το πολιτικό σύστημα.
Θα παραθέσω μόνο μερικά συμπεράσματα που δεν δέχονται καμία αμφισβήτηση.
Η αύξηση της αποχής είναι δεδομένη και μάλιστα με μεγάλο ποσοστό ενεργητικής και όχι παθητικής.
Η Ελλάδα χωρίστηκε στα δύο, Βοράς-νότος, αν χρωματίσουμε το χάρτη με τα χρώματα των κομμάτων.
Το ΠΑΣΟΚ υπέστη εκλογική ήττα. Η μείωση του ποσοστού του και των ψήφων πανελλαδικά είναι εύκολα διαπιστώσιμη.
Η ΝΔ δεν κατάφερε να εμπνεύσει τους πολίτες και να φανεί σαν η εναλλακτική δύναμη εξουσίας με προτάσεις διεξόδου απ’ την κρίση.
Το ΚΚΕ αύξησε σημαντικά τις δυνάμεις του σε ποσοστό που έχει πλέον μικρή σχετικά διαφορά απ’ τα ποσοστά των κομμάτων εξουσίας.
Η ανανεωτική αριστερά αν και πολυδιασπασμένη κατόρθωσε να κρατήσει τα ποσοστά της και αν προσθέσουμε όλα τα συναφή κόμματά της έχει μικρή αύξηση.
Το ΛΑΟΣ δεν κατάφερε να κερδίσει την εμπιστοσύνη περισσότερων πολιτών αντιθέτως είχε μικρή μεν αλλά μείωση.
Το οξυμμένο πρόβλημα κυρίως της Αθήνας σε σχέση με τους λαθρομετανάστες έδωσε ένα αξιοσημείωτο ποσοστό στην ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ.
Οι οικολόγοι πήραν ποσοστό που σε εθνικές εκλογές θα τους έδινε το εισιτήριο για την βουλή.
Η φούσκα Δημαρά ξεφούσκωσε και όσοι είχαν επενδύσει στον συνδυασμό του πανηγυρίζουν χωρίς ουσιαστικά να έχουν κατορθώσει και πολλά. Η παραίτηση του Δημαρά από την βουλευτική έδρα, δίνει στο ΠΑΣΟΚ κοινοβουλευτική δύναμη 158 αντί 157 βουλευτών αφού ο επόμενος, που θα πάρει την έδρα δεν θα είναι διαγραμμένος, απ’ την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ.
Οι εκλογές σύμφωνα με τον πρωθυπουργό αναβάλλονται χωρίς κατά την ταπεινή μου γνώμη να αποκλείονται.
Τα αποτελέσματα του δεύτερου γύρου ειδικά στις περιφέρειες, μπορούν να ανατρέψουν το κλίμα σε βάρος του ΠΑΣΟΚ τόσο ώστε οι εκλογές να είναι μονόδρομος.
Η πρόβλεψή μου πάντως για το χρόνο διεξαγωγής των εκλογών είναι, πρώτα θα ληφθούν τα πρόσθετα μέτρα που θα μας επιβάλει η τρόικα, μετά την δημοσιοποίηση του ελλείμματος, θα σχηματιστεί κυβέρνηση με συμμετοχή προσωπικοτήτων και στελεχών άλλων κομμάτων και μετά θα γίνουν εκλογές. Η πρόβλεψη είναι παρακινδυνευμένη αλλά αυτή είναι η γνώμη μου. Το υπάρχον πολιτικό σκηνικό δεν μπορεί να διαχειριστεί και φυσικά να λύσει, τα σωρευμένα οικονομικά προβλήματα. Η περιβόητη ανάπτυξη δεν μπορεί να γίνει μέσα σε ένα ή δύο χρόνια, ανάπτυξη που να δώσει την δυνατότητα στη χώρα, να πληρώσει τις υποχρεώσεις της χωρίς δανεισμό. Ο φαύλος κύκλος του δανεισμού για αποπληρωμή παλαιών δανείων είναι καταστροφικός για τη χώρα.
Να σημειώσω ότι οι εκλογές θα αποτελέσουν και την κολυμπήθρα του Σιλωάμ, για όσους εμπλέκονται στα σκάνδαλα, οι προτεραιότητες που θα μπουν στην ατζέντα δεν θα συμπεριλάβουν και την τιμωρία τους.
Θα διακινδυνεύσω άλλη μια πρόβλεψη, εκτός του υπό ίδρυση κόμματος από τη Ντόρα, θα δημιουργηθεί τουλάχιστον ένα με αναφορά στην μεσαία τάξη, αυτό που λέμε παραδοσιακό κέντρο.
Η υπερφαλάγγιση της ΝΔ από το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να εξηγηθεί με πολιτικούς όρους, η τοποθέτηση δηλαδή της ΝΔ αριστερότερα απ’ το ΠΑΣΟΚ ένα Ελληνικό παράδοξο.

Πηγή:http://ideopigi.blogspot.com/2010/11/7.html