Σάββατο 27 Νοεμβρίου 2010

Μας λείπουν οι διανοούμενοι

Αυτό που με ενοχλεί και πρέπει να επαναδιαπραγματευθούμε είναι η έλλειψη της ισορροπίας των αξιών. Έχουν χαθεί οι αξίες, δεν υπάρχουν ποιητές, δεν υπάρχουν διανοούμενοι. Υπάρχουν αλλά είναι κρυμμένοι.

Δεν υπάρχουν εμπνευσμένοι άνθρωποι να παρασύρουν συνειδήσεις, να παρασύρουν τον ελληνικό λαό σε όνειρα και σε γοητεία, γιατί είναι όλοι απογοητευμένοι, διότι όλοι μας ισορροπούσαμε μόνο με την ύλη και την ευδαιμονία που προκύπτει από αυτήν και όχι από την ευδαιμονία την ψυχική και την πνευματική.

Λοιπόν για εμένα το πρώτο και το χυδαίο είναι η ισοπέδωση ανάμεσα στις αξίες. Με ενοχλεί το εμπόριο της πνευματικής πορνείας. Δεν με ενοχλούν οι πόρνες που εκδίδονται…

Ας πούμε, ακούω στο ραδιόφωνο πώς μιλούν οι άνθρωποι … είναι πορνικός ο τρόπος. Στις τηλεοράσεις με ελάχιστες εξαιρέσεις, ασχολούνται με ειδήσεις που δεν έχουν καμία σχέση με την ανθρώπινη αξία. Εγώ πιστεύω πως αυτή η ανισορροπία έφερε και την οικονομική απαξία. Τώρα οι άνθρωποι, είμαστε σίγουρα απογοητευμένοι, γιατί οι κυβερνώντες μας έρχονται για να μας κατασπαράξουν. Δεν ήρθε κανείς για να κυβερνήσει. Πουλάνε την ασχήμια της Ελλάδας και όχι την ομορφιά. Δεν μπορούν να μπουν σε μια διαδικασία ουσίας γιατί δεν ξέρουν. Δεν ξέρουν τι να υπερασπιστούν, ανήκουν σε μια γενιά, στη δική μου γενιά. Ήμουν έφηβος στη χούντα. Τώρα είμαστε μια γενιά που γερνάει και ντρέπομαι που είμαι και εγώ μέρος της.

Οι επαναστάσεις ξεπουλήθηκαν σε χρόνο ρεκόρ, οι ιδεολογίες κατέπεσαν. Αυτά με ενοχλούν. Πιο πολύ με ενοχλεί που ο ελληνικός λαός, είναι ο λαός που γέμισε την ομορφιά με σκουπίδια και πνευματικά αλλά κυρίως ουσιαστικά. Όπου και να πας στην Ελλάδα θα συναντήσεις χωματερές, μπάζα και για όλα αυτά φταίει ο Δήμαρχος πρώτα, αλλά φταίμε και οι κάτοικοι που έχουμε αποποιηθεί την έννοια του πολίτη εδώ και πάρα πολύ καιρό. Δεν ξέρουν τι να υπερασπιστούν οι πολίτες. Κανείς δεν ξέρει τι σημαίνει πολίτης, υπουργός, πρωθυπουργός . Πρωθυπουργός σημαίνει ο πρώτος υπηρέτης.

Σεβόμαστε τους θεσμούς και τη Δημοκρατία, αλλά στα ψέματα. Προπύργια της Δημοκρατίας τα κόμματα. Θεωρώ ότι τα κόμματα πρέπει να διαλυθούν και να ανασυγκροτηθούν. Ήταν προπύργια στη χούντα. Δεν μπορούμε να ζούμε ακόμα στη μεταπολίτευση.

Για την τρόικα;

Θεωρώ ότι είναι κάποιοι αρχιλογιστές σε ανώτερο επίπεδο. Η λογιστική δεν είναι επιστήμη, ούτε τέχνη, ούτε ακόμα μαθηματικά. Η λογιστική είναι αυτό που ξέρουμε να κάνουμε για να κρυφτούμε, για να κλέψουμε, να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να ισορροπήσουμε χωρίς να εκτεθούμε. Η τρόικα ήρθε εδώ για να μας ελέγξει. Η τρόικα ήρθε εδώ για να μας πουλήσει μούρη… Δεν έχουν κανένα πόνο, κανένα συναίσθημα. Έχουμε μια μορφή πολέμου, γιατί ο πόλεμος δεν μπορεί να γίνει με όπλα έτσι όπως έχει γίνει η ζωή και καλώς βέβαια γιατί την ειρήνη αγαπάμε αλλά η ειρήνη θέλει αντοχές και ανθρώπους να την υπερασπίζονται. Αυτοί τώρα μας πολεμούν με την οικονομία και δεν λαμβάνουν υπόψη ότι πολεμούν μια χώρα που αντιστάθηκε στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και άλλαξε τη ρότα των παγκόσμιων ισορροπιών.

Διαθέσαμε λιμάνια, αεροδρόμια, πολλοί άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεν μας υπερασπίστηκε κανείς. Κλέψανε το χρυσό από τις τράπεζες μας και έρχεται μια Άγκελα Μέρκελ, η οποία κατάγεται από τη πρώην Ανατολική Γερμανία , της έλλειψης της γνωστικότητας, να κόψει φάτσα και να βάλει βαθμό, όπως λέγανε παλιά οι καθηγητές μας. Η γυναίκα δεν ξέρει τι να υπερασπιστεί, δεν ξέρει ότι η Ευρώπη είναι ένα ελληνικό όνομα, δεν ξέρει ότι δεν υπάρχει δυτικός πολιτισμός χωρίς τον ελληνικό. Άλλο Όλυμπος, άλλο Άλπεις, άλλο Φασμπίτερ, άλλο Ελύτης, άλλο Σεφέρης, Σαββόπουλος, Θεοδωράκης. Όσο για την αξία της Ελλάδας, έχω να πω ότι όσο κοστίζει η Πεντέλη κοστίζει μια τεράστια πόλη της Γερμανίας…

Ανησυχώ… Μάλλον ανησυχούμε… αργήσαμε να ανησυχήσουμε όμως. Οι Έλληνες πάντα την παθαίνουμε πρώτα και μετά ανησυχούμε. Δεν προετοιμάζουμε τίποτα… ποτέ και για κανένα λόγο…

Πηγαίναμε οι νεοέλληνες και γλείφαμε τα κόμματα και τους συμβούλους, ψηφίζαμε για να μας διορίσουν τα παιδιά μας στο Δημόσιο. Το Δημόσιο γιατί να υπάρχει δηλαδή; Για να πληρώνουν οι άλλοι που δεν είναι στο Δημόσιο;

Για ποιο λόγο να πιστεύουμε ότι η πρόοδος είναι να αντιστεκόμαστε σε θέματα που έχουν να κάνουν με δημόσια έξοδα;

Γιατί ο συνταξιούχος που υπερασπίστηκε το δημόσιο να καλείται τώρα να πληρώσει το μάρμαρο;
Ξέρετε…. Βλέπω ανθρώπους που ανησυχούν για το μέλλον, που δεν έχουν όνειρα, που δεν κοιμούνται ήσυχα γιατί ανησυχούν για τα παιδιά τους.

Πιστεύω ότι πρέπει να ανασυγκροτηθούμε , να πιστέψουμε στις δυνάμεις μας, στην ομορφιά του τόπου μας , στη φιλοσοφία, στην αισθητική, στις τέχνες. Να απαξιώσουμε αυτούς που προβάλλουν την απραξία, να βρούμε νέες μορφές αγώνα, να εμπνευστούμε και να διαθέσουμε την Ελλάδα όχι για να την πουλήσουμε αλλά για να τη βιώσουμε…..

Να ανασυγκροτηθούμε…..

Ελπίζω ότι επειδή έχουμε φθάσει στο πάτο και μάλλον τον έχουμε τρυπήσει ας κάνουμε μια προσπάθεια να ανέβουμε μαζί λίγο-λίγο. Να μπούμε στη διαδικασία της πίστης στις δικές μας δυνάμεις και όχι να τα περιμένουμε από άλλους.

Γιάννης Ζουγανέλης



Πηγή: http://www.newsday.gr/blog/5690/mas-leipoun-oi-dianooumenoi