Τετάρτη 13 Οκτωβρίου 2010

Κανονικά η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης την Παρασκευή

Κανονικά θα ξεκινήσει την Παρασκευή 15 Οκτωβρίου η διανομή πετρελαίου θέρμανσης στην αγορά, μετά τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν στη σημερινή συνάντηση, ο υφυπουργός Οικονομικών Δημήτρης Κουσελάς, με τη διοίκηση της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδας. Η συμφωνία προβλέπει, ότι οι επιστροφές φόρου προς τους βενζινοπώλες για τις ποσότητες πετρελαίου θέρμανσης που διαθέτουν στην κατανάλωση, θα γίνονται σε διάστημα δυο ημερών, ενώ από 1ης Ιανουαρίου θα καταργηθεί η προκαταβολή του φόρου από τους πρατηριούχους.

Σε δηλώσεις του, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Μιχάλης Κιούσης, ανέφερε ότι η μείωση των ελάχιστων αποστάσεων μεταξύ πρατηρίων και χώρων συνάθροισης κοινού, που προωθείται με νομοσχέδιο του υπουργείου Μεταφορών, δημιουργεί ζητήματα ασφαλείας.

Με τη μείωση των αποστάσεων ανοίγει ο δρόμος για την ίδρυση πρατηρίων καυσίμων από σουπερμάρκετ.
Συνάντηση Κουσελά με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηρίων Εμπόρων Καυσίμων

O υφυπουργός Δημήτρης Κουσελάς, στη συνέχεια συναντήθηκε με τη δεύτερη Ομοσπονδία του κλάδου, την Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηρίων Εμπόρων Καυσίμων, όπου συμφωνήθηκε ότι η τιμή πώλησης του πετρελαίου θέρμανσης στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και τις μεγάλες πόλεις της χώρας θα ξεκινά από 67 λεπτά το λίτρο, στα 70 λεπτά προβλέπεται να διαμορφωθεί η μέση τιμή, ενώ στην περιφέρεια και κυρίως στα νησιά οι τιμές θα φθάνουν μέχρι 77 - 78 λεπτά το λίτρο.

Οι αυξημένες τιμές στην περιφέρεια αποδίδονται σε υψηλότερα κόστη μεταφοράς, με βυτία ή / και πλοία.

Σε δηλώσεις του ο υφυπουργός επανέλαβε ότι οι επιστροφές φόρου θα πιστώνονται στους λογαριασμούς των βενζινοπωλών σε διάστημα 2 ημερών ενώ από 1ης Ιανουαρίου του 2011, με την κατάθεση σχετικής τροπολογίας στη Βουλή, θα καταργηθεί η προκαταβολή του αυξημένου Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης από τους πρατηριούχους.

Ο υφυπουργός διευκρίνισε απαντώντας σε ερωτήσεις ότι αυτό δεν σηματοδοτεί κατάργηση του «Ήφαιστου», δηλαδή του συστήματος μέσω του οποίου γίνονται σήμερα οι επιστροφές φόρου στους βενζινοπώλες καθώς ο μηχανισμός θα διατηρηθεί για τον έλεγχο των παραστατικών πώλησης πετρελαίου που θα εξακολουθήσουν να υποβάλουν οι πρατηριούχοι.

«Σε όσους καθυστερούν να υποβάλουν τα δικαιολογητικά, θα αφαιρείται η άδεια διανομής πετρελαίου», υπογράμμισε ο υφυπουργός.

Ο κ. Κουσελάς τόνισε ακόμη ότι δεν τίθεται θέμα εξίσωσης των φόρων στα ντίζελ κίνησης και θέρμανσης, εφόσον δεν βρεθεί προηγουμένως μηχανισμός επιστροφής του επιπλέον φόρου στους δικαιούχους. Επεσήμανε τέλος ότι οι καθυστερήσεις στην επιστροφή του ΕΦΚ από την προηγούμενη χειμερινή περίοδο αφορούν μόνο 270 βενζινοπώλες, για ποσό ύψους 1 εκατ. ευρώ, οι οποίοι θα εισπράξουν τα χρήματά τους εφόσον προσκομίσουν φορολογική ενημερότητα.


ert.gr