Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2010

Στην Αγροτική μπήκε το 50% της ενιαίας ενίσχυσης

ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΕΝΙΣΧΥΣΕΩΝ 29.10.2010-09:06

Λεφτά στα βιβλιάριά τους της Αγροτικής Τράπεζας είδαν τελικά το πρωί της Παρασκευής 29 Οκτωβρίου οι δικαιούχοι αγρότες της ενιαίας ενίσχυσης. Με καθυστέρηση μίας ημέρας, τα χρήματα της ενιαίας ενίσχυσης ήταν τελικά διαθέσιμα την Πέμπτη για να τα τραβήξουν οι δικαιούχοι από το ΑΤΜ και μια μέρα μετά -λόγω της αργίας της Πέμπτης 28 Οκτωβρίου, που είναι κλειστές οι τράπεζες- από το γκισέ της ΑΤΕ.

Σημειωτέον ότι όποιος δικαιούχος έχει λογαριασμό σε άλλη τράπεζα, πλην της ΑΤΕbank, θα καθυστερήσει άλλη μία μέρα να δει στα βιβλιάριά του τα ποσά που δικαιούται από την προκαταβολή της ενίσχυσης (50%).

Να σημειωθεί ότι ο ΟΠΕΚΕΠΕ ξεκίνησε από το απόγευμα της Τρίτης να καταθέτει τα χρήματα και η διαδικασία ολοκληρώθηκε την Τετάρτη 27 Οκτωβρίου.

Πρόκειται για περίπου 1 δισ. ευρώ σε 720.000 δικαιούχους. Να σημειωθεί ότι αν και τη στιγμή που δινόταν η συνέντευξη τύπου στα γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ δεν είχαν ολοκληρωθεί όλοι οι διασταυρωτικοί έλεγχοι, η διοίκηση του Οργανισμού εκτιμά ότι φέτος λιγότεροι από 15.000 κωδικοί δικαιούχων θα «χτυπήσουν» στους ελέγχους και ότι θα πληρωθούν μέχρι το τέλος του Δεκεμβρίου, μαζί με την εξόφληση της ενιαίας ενίσχυσης.

Επίσης, διευκρινίστηκε ότι όσοι δικαιούνται πληρωμής έως 200 ευρώ από δικαιώματα ενιαίας ενίσχυσης, δεν θα τα πληρωθούν, διότι σύμφωνα με σχετικό ευρωπαϊκό κανονισμό η Ελλάδα έχει θέσει ως κατώτατο όριο πληρωμής της ενιαίας ενίσχυσης τα 200 ευρώ ανά παραγωγό.

Σε σχετικό δελτίο τύπου του υπουργείου σημειώνεται ότι για διευκόλυνση της ενημέρωσης των δικαιούχων, ο ΟΠΕΚΕΠΕ σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Σκανδαλίδης, θέτει στην διάθεση των δικαιούχων από σήμερα την νέα διαδικτυακή υπηρεσία ενημέρωσης των αγροτών για τις πληρωμές που πραγματοποιεί ο Οργανισμός. Οι αγρότες μπορούν απλά με την εισαγωγή του ΑΦΜ τους στο στην σχετική εφαρμογή στην ιστοσελίδα του ΟΠΕΚΕΠΕ (www.opekepe.gr) να ενημερώνονται για το σύνολο των πληρωμών που πραγματοποιεί ο ΟΠΕΚΕΠΕ.

Ειδικά για την προκαταβολή 50% της ενιαίας ενίσχυσης, η υπηρεσία ενημερώνει τους δικαιούχους, τόσο για το ποσό της προκαταβολής Ενιαίας Ενίσχυσης 2010 που τους καταβάλετε, όσο και για τους λόγους ενδεχόμενης μη καταβολής.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δήλωσε: "Με συνέπεια τηρούμε το πρόγραμμα πληρωμών των αγροτών που εξαγγείλαμε σε μια δύσκολη οικονομικά περίοδο. Για την εξυπηρέτηση και ενημέρωση των αγροτών κάναμε επίσης ένα πρώτο χειροπιαστό βήμα και σε αυτή την κατεύθυνση θα συνεχίσουμε ".

Πηγή: http://www.agronews.gr/content/view/61561/39/lang,el/