Κυριακή 22 Ιουλίου 2018

Κατσίκες καθαρίζουν τους αγρούς

Τα γνωστά οικόσιτα ζώα αξιοποιούνται κατά κόρον για παραγωγή
γάλακτος και τυριού. Στη γερμανική πόλη Τρηρ οι κατσίκες επιστρατεύονται και για τον καθαρισμό των αγρών από τα ζιζάνια.
Κατσίκες έχουν επιστρατευθεί ως… εργάτες σε έναν παλιό αμπελώνα στην Τρηρ. Αποστολή τους είναι να καθαρίσουν το μέρος από τσουκνίδες, φυλλωσιές και άλλες ανεπιθύμητες μορφές βλάστησης απλά τρώγοντας. Η όρεξή τους είναι μεγάλη. «Τρώνε οτιδήποτε είναι μαλακό και φρέσκο», λέει η ιδιοκτήτρια του αγρού Σόνια Κιρς. Για πρώτη φορά νοίκιασε τις 15 κατσίκες της για τη συγκεκριμένη εργασία κατά παραγγελία του Αλόις Ντίτσεν. «Τα ζώα κάνουν καλά τη δουλειά τους. Η βλάστηση στον φράχτη του αγρού έχει ήδη αραιώσει», παρατηρεί.
«Η χορτοκοπτική μηχανή ισοπεδώνει τα πάντα. Όχι όμως οι κατσίκες με τις λεπτές οπλές τους», εξηγεί η Σόνια Κιρς, η οποία διαχειρίζεται μαζί με τον σύζυγό της επιχείρηση σχεδιασμού και περιποίησης κήπων. Όπως επισημαίνει, με τις κατσίκες το έδαφος δεν καταστρέφεται, τα φυτά μπορούν να ξαναφυτρώσουν και επιπλέον οργανισμοί όπως έντομα, πουλιά και σαύρες διατηρούνται στη ζωή. «Οι κατσίκες περιποιούνται τέλεια το τοπίο», σχολιάζει, υπογραμμίζοντας ότι οι τετράποδοι εργάτες της δεν έχουν κανένα πρόβλημα ούτε σε κακοτράχαλε εκτάσεις γης.
«Έχουν ακόμη πάρα πολλή δουλειά μπροστά τους», λέει ο Αλόις Ντίτσεν, δεδομένου ότι η έκταση που πρέπει να καθαριστεί έχει διαστάσεις περίπου 1,2 εκταρίων. Μαζί με τους ιδιοκτήτες των γειτονικών αγρών πήραν την κοινή απόφαση να αναθέσουν το έργο καλλωπισμού στις κατσίκες επειδή θα περιποιούνταν καλά τον φράχτη χωρίς να προκαλέσουν υλικές ζημιές, τονίζει. «Θέλουμε να κρατήσουμε τη βλάστηση χαμηλή προκειμένου να μείνουν μακριά και τα αγριογούρουνα», προσθέτει ο 66χρονος πρώην πρόεδρος ενός κυνηγετικού συλλόγου.
Προστασία του οικοσυστήματος με πρακτικό αντίκρισμα

Η Σόνια Κιρς καθοδηγεί τις κατσίκες της για τον καθαρισμό των ζιζανίων
Η περίπτωση των κατσικών στην Τρηρ δεν είναι πάντως μοναδική στη Γερμανία.  Προκειμένου να ελέγξουν την εξάπλωση της ανεπιθύμητης βλάστησης αυξάνοντας παράλληλα τη βιοποικιλότητα, η γερμανική οργάνωση φυσικής προστασίας Nabu έχει επιστρατεύσει κι άλλα είδη ζώων, όπως βοοειδή, πρόβατα και γαϊδούρια, για την περιποίηση αγρών στο πλαίσιο διαφόρων πρότζεκτ που επιβλέπει. Κοινό στοιχείο αυτών των πρότζεκτ είναι η προστασία φυσικών μνημείων. Σε αυτές τις εκτάσεις θα αναπτύσσονταν δάση εάν δεν προστατεύονταν μέσω της ελεγχόμενης βοσκής από τα ζώα, εξηγεί η Κέρστιν Σνύκερ, εκπρόσωπος της Nabu στο Μαιντς. Όπως επισημαίνει, εάν οι εκτάσεις αφήνονταν στην τύχη τους θα περιοριζόταν ο ζωτικός χώρος για πολλούς οργανισμούς που χρειάζονται ανοιχτές εκτάσεις για να ζήσουν.
Προστασία του οικοσυστήματος με πρακτικό αντίκρισμα λοιπόν. Η Σόνια Κιρς έχει ήδη νέους δυνητικούς πελάτες που ενδιαφέρονται να νοικιάσουν τις κατσίκες της. Παρατηρεί όμως ότι δεδομένης της μεγάλης έκτασης στην οποία απασχολούνται αυτό το διάστημα, δεν θα είναι διαθέσιμες να δουλέψουν κάπου αλλού φέτος.
Μπίργκετ Ράιχερτ (dpa) / Άρης Καλτιριμτζής
Πηγή: https://www.dw.com

https://dasarxeio.com/